u
27 oktober 2020

‘We draaien steeds in hetzelfde rondje’

​De mondkapjesdraai is geweest, over enkele weken komt de ventilatiedraai. Dat verwacht althans Lennart de Quartel, directeur-eigenaar van MEB Rotterdam en lid van VNO-NCW Oostland. “Alles wijst op verspreiding van het coronavirus door aerosolen. Het gebrek aan overheidsbeleid en – communicatie op dit punt is schadelijk, zowel voor de volksgezondheid als voor de economie.”

Tekst: Pieter van der Meulen

Veelbesproken en controversieel. De rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus is al geruime tijd onderwerp van discussie. Het RIVM en daarmee het kabinet houden zich tot op heden op de vlakte. De officiële lezing is dat het momenteel niet duidelijk is of kleine druppels (aerosolen) in de lucht blijven hangen. Uit een studie van Canadese epidemiologen en infectieziektendeskundigen, waarbij ook Outbreak Management Team-lid en viroloog Marian Koopmans betrokken is, blijkt dat zogenaamde ‘supershedders’, besmette mensen die het virus in bovengemiddeld grote hoeveelheid aanmaken, wel degelijk het virus via aerosolen verspreiden. Dat staat in een artikel van het NRC. In landen als Duitsland en de Verenigde Staten wordt in de overheidscommunicatie al langere tijd de nadruk gelegd op aerosolen en ventilatie van gebouwen als bijdrage aan de oplossing. In Nederland is dit nog niet het geval. Onbegrijpelijk, vindt De Quartel, en bovendien schadelijk. “De overheid erkent verspreiding door kleine druppels in de lucht niet en ondertussen nemen de besmettingen onder zorgpersoneel en onderwijzers toe en moet de hele horeca weer dicht. Ondanks mondkapjes,  anderhalve meter afstand en andere maatregelen. Ik pleit al langere tijd voor een tweesporenbeleid, waarbij naast de huidige maatregelen nu eindelijk ook ventilatie stevig wordt verankerd in het overheidsbeleid. Met erkenning van de overheid zullen bedrijven massaal hierop in gaan zetten, maar zonder uitspraak loont het niet om te investeren in ventilatie. We zien dat horecagelegenheden die zich aan alle maatregelen houden, en vanuit eigen verantwoordelijkheidsgevoel nog een stap extra doen met clean air units, ook moeten sluiten. Door dit generalistische beleid wordt de schade voor ondernemers alleen maar groter.”

‘Nu het steeds kouder wordt en de ramen niet meer open kunnen staan, neemt het probleem verder toe’
Schakelen AV-techniek, live entertainment, het managen van artiesten, feestjes en congressen; voor de coronacrisis was MEB Rotterdam in vrijwel alle gelederingen van de entertainmentbranche actief. De sector wordt keihard geraakt door het virus, maar naar omstandigheden gaat het goed met het bedrijf. MEB is opgebouwd om afhankelijkheid van de economische conjunctuur zoveel mogelijk te beperken, vertelt De Quartel. Zodat flexibel kan worden ingespeeld op onvermijdelijke neergang van de economie. De filosofie betaalt zich uit, hoewel de crisis vele malen heftiger is dan waarop was geanticipeerd. “Wij hebben nooit gebruik gemaakt van extern kapitaal. Daardoor zijn anderen om ons heen sneller gegroeid, maar hebben wij een goede buffer kunnen opbouwen en nu geen bank in ons nek hijgen. Omdat we autonoom zijn, hebben we afstand kunnen nemen en keuzes kunnen maken die in de nieuwe situatie passen. Dat we live-entertainment voorlopig konden vergeten was al snel duidelijk. Eigenlijk hebben we ons bedrijf omgedraaid. In januari was het digitale onderdeel van evenementen bijzaak, maar we deden het vaak al wel. Daar hebben we flink op ingezet, mede door een permanente studio in te richten in hotel nhow Rotterdam. National Geographic heeft de studio als setting gebruikt voor een spotje, vanwege het waanzinnige uitzicht op de Erasmus brug. Desondanks is toch een groot deel van ons werk weggevallen, dus we hebben ook ingezet op nieuwe markten. We bieden nu ook Curapoint aan: een alcoholdispenser om handen te reinigen, een temperatuurmeter en een communicatiemiddel in een. Op het beeldscherm dat aan het desinfectiepunt vastzit, kunnen bedrijven de coronamaatregelen weergeven of reclameboodschappen weergeven. Curapoint staat al bij grote bedrijven als Shell en bij verschillende gevangenissen. Omdat we veel ervaring hebben met het plaatsen van speakers of andere geluidsapparatuur, kunnen we ook clean air units installeren. Maar daar is, vanwege het gebrekkige overheidsbeleid op dit punt, nog weinig vraag naar. Wij kijken vooruit om ons bedrijf levensvatbaar te houden. Hoewel ik absoluut begrip heb voor de dillema’s waarmee de overheid te maken heeft, blijven ze op het punt van ventilatie teveel stilstaan. We draaien steeds in hetzelfde rondje. Nu het steeds kouder wordt en de ramen niet meer open kunnen staan, neemt het probleem verder toe. Het is tijd voor verandering.”
‘Voer op een nette manier de publieke druk op de overheid op!
Gebruik technische innovaties!“De TU Delft en de TU Eindhoven zijn al enige tijd bezig met onderzoek naar aerosolen. Die rapporten komen eraan, dat houd je niet tegen. Dan zal de overheid ook bijdraaien. Maar iedere dag telt, we hebben meer bewustwording en betrokkenheid nodig. Voer op een nette manier de publieke druk op de overheid op! Zorg dat het op de agenda komt. Daar heeft VNO-NCW ook een rol in, die nog onvoldoende wordt vervuld. De kracht van marktwerking en de technische innovaties die hieruit voortkomen worden te weinig ingezet . Dat geldt niet alleen voor ventilatie, ook bijvoorbeeld op het gebied van sneltesten en UVC-verlichting, waarmee je kan desinfecteren. We hebben een gezaghebbende organisatie nodig die dat geluid laat horen. Ik roep VNO-NCW op die rol te pakken.”

Gerelateerde artikelen

Regio Rotterdam 8 november 2024

Nieuwe Rotterdamse leden stellen zichzelf voor

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone