u
30 juli 2020

‘Thuiswerken kent vele voordelen’

‘Thuiswerken kent vele voordelen’
Interview met minister Van Nieuwenhuizen

Van fulltime buitenshuis werken naar een verplichte thuisquarantaine. Minder humor in het werk door video-vergaderen, maar wel leuk dat je meer ziet van de thuissituatie van collega’s. Het heeft allemaal zo zijn pro en contra maar minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga weet een ding zeker: “ook na corona blijf ik thuiswerken. Er zijn veel voordelen aan verbonden en die wil je niet overboord gooien. Als we met z’n allen een aantal dagen thuiswerken, blijven de positieve effecten die we nu hebben, behouden.”

Tekst: Marina Meens en Monique Monster​

Voor mevrouw Van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, begint de corona lockdown al direct half maart als zij terugkomt van een handelsmissie naar Indonesië. Ze hoort dat haar Indonesische collega minister van Transport mogelijk ziek is. “Op advies van het RIVM ben ik toen twee weken volledig thuis geweest, uit voorzorg. Gelukkig heb ik geen klachten gehad. Wel moest ik wennen want de hele dag thuiswerken deed ik voorheen nooit. In het begin was het nog even een uitdaging welke tools voor digitaal vergaderen je wel of niet mocht gebruiken. Nu dat geregeld is, werkt het heel plezierig. Zeker in een overleg met veel mensen is het fijn als je hen kan zien en het opmerkt als er iemand iets wil zeggen. Dat is telefonisch veel lastiger. Overleggen met een beperkt aantal mensen is telefonisch ook prima. Momenteel kom ik nog steeds heel weinig op het ministerie. Wel is er op vrijdag de Ministerraad, zijn er de debatten in de Tweede Kamer en op dinsdag de zogenoemde onderraden, themabesprekingen met collega’s. Natuurlijk alles op 1,5 meter afstand van elkaar.”

Leuke grap? Sta je op mute!
Van Nieuwenhuizen: “Daarnaast werk ik veel vanuit huis. En daar zitten ook best veel voordelen aan. Zo is het relaxt dat je in je makkelijke kloffie kan werken. Natuurlijk ziet het er in het beeldscherm netjes uit, maar ik heb gewoon een makkelijke broek aan. Ook leuk is dat je met het videobellen allerlei interieurs van collega’s ziet, net als de huisdieren en kinderen die door het beeld lopen. Heel grappig! Jammer genoeg hebben de meesten nu een neutrale achtergrond ingesteld die niets van de thuissituatie laat zien. Het nadeel aan digitaal vergaderen is dat je vaak de humor mist. Iedereen is serieuzer. En, maak je net een grap, sta je op mute! Of als je het geluid eerst aanzet, dan is de timing weg. Dat komt allemaal weer in balans als we elkaar straks wat vaker kunnen zien.”

Thuiswerktip
“Zorg dat je fatsoenlijk zit, dat is mijn tip. Zowel mijn man als ik werken thuis, dus we moesten afstemmen wie er in de huiskamer kon zitten. In het begin telefoneerde ik veel vanuit de slaapkamer en zat ik gedraaid op het bed. Dat is niet vol te houden. Dus heb ik al snel een klein fietsbureautje gekocht waar je aan kan zitten en fietsen tegelijk. Ook is die als statafel te gebruiken. Niet dat ik mij nu in het zweet fiets tijdens de vergadering, maar je hebt toch wat beweging. En natuurlijk werk ik altijd met de balkondeuren open zodat er frisse lucht binnenkomt.”

Thuiswerken blijft
“Ook na corona zal ik meer blijven thuiswerken,” weet Van Nieuwenhuizen. “Als minister moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven maar dat niet alleen: het bevalt ook prima. Daarbij is gebleken dat het ook kan: de productiviteit is niet verminderd. Daarom roep ik werkgevers op om hun medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken. We hebben daar inmiddels allemaal de middelen voor, het vermindert files en dat is goed voor de economie. Alle reden dus om het te blijven doen. Zelfs productiebedrijven kunnen hier aan meedoen. Kijk goed in je omgeving wanneer het druk is en probeer dan de shifttijden iets te verschuiven. Soms is een kwartiertje al voldoende. Inmiddels hebben we met het onderwijs hierover goede afspraken gemaakt. Om collega’s te ontmoeten kun je natuurlijk wel af en toe naar het werk gaan, maar ik raad aan om dan buiten de spitsen af te spreken. Naast alle landelijke coronaprotocollen maken we nu ook mobiliteitsprotocollen. Mobiliteitsmanagement altijd promoten zoals organisaties als Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming doen is heel belangrijk. Afspraken maken met werkgevers en hen ondersteunen en adviseren hoe ze anders en duurzamer kunnen reizen, is relevant. Doen we het met zijn allen, dan is er ruimte voor degenen die echt de weg op moeten en blijven de positieve effecten die we nu hebben, behouden.”​

Gerelateerde artikelen

Regio Rotterdam 8 november 2024

Nieuwe Rotterdamse leden stellen zichzelf voor

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone