Stel dat jij als ondernemer op die troon zou zitten. Zou je dan graag iets anders voorlezen? Zou je de miljoenen euro’s aan belastinggeld anders willen besteden? Tijdens de traditionele Miljoenenontbijten van VNO-NCW West delen ondernemers hun visie op Nederland. “De koning kijkt meestal naar alle mensen, maar is er dit keer een paar vergeten.”
Tekst: Pieter van der Meulen
De roep om meer ondernemers in de politiek klinkt steeds luider. Vanwege hun expertise, ervaring uit de praktijk en vermogen om zaken voor elkaar te krijgen. Bij de Miljoenenontbijten geeft VNO-NCW West in verschillende regio’s de kans aan ondernemers om hun alternatieve troonrede uit te spreken.
Compassie en medeleven“In de troonrede miste ik wel écht wat compassie en medeleven voor hard getroffen ondernemers die soms hun levenswerk in rook zien opgaan.” Bij het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Rijnland in museum Boerhaave nam Franck Fielemon van Omzetcoach.nl plaats op de troon. “Voor de grote jongens lijkt het bijna feest, miljarden aan NOW steun, verlaging vennootschapsbelasting in 2022 en veel aandacht voor innovatie, verduurzaming en investeren. Rondom de kleinere ondernemers verbaast het me dat er zoveel gedoe is over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en over pensioen. Laat ondernemers ondernemen.”Lees de hele Troonrede van Franck Fielemon
Digitaal op de troonFaizal Siddiqui, eigenaar van CruiseReizen.nl, neemt virtueel plaats op de troon tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond, PwC en Rotterdam Young Maritime Board. “Wij waren de snelst groeiende consumentorganisatie met een groei van 4.000 procent en winnaar van de FT Gazelle Award. Dit jaar hadden we in januari de beste omzetcijfers ooit. Als ondernemer doet het pijn om jouw organisatie nu zo’n pijn te zien lijden. Op een moment als dit moet je als leider opstaan om moeilijke keuzes te maken. Dat geldt ook voor de overheid.”Bekijk Faizal Siddiqui als ondernemer op de troon
In gesprek met NOS Radio 1 De ondernemers op de troon krijgen landelijke aandacht tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Westland-Delfland. Bij De Kiem in ’s-Gravenzande worden ondernemers Kelly van Rijn, directeur van Tankplus, en Roland van Gulik, eigenaar van XL Bedrijfskleding, gevraagd hoe zij Prinsjesdag hadden beleefd en wat zij vinden van de plannen uit de Miljoenennota. Hieronder de interviews.
Wat vond je van de Troonrede?Kelly van Rijn: “De koning kijkt meestal naar alle mensen, maar is een paar mensen vergeten. Daaraan wil ik juist meer aandacht besteden. Er wordt gekeken naar zorgpersoneel en onderwijs maar minder naar lager geschoold werk, ongeschoold werk. Mensen op de tankstations, de vuilnisman. Ik denk dat die mensen wel een steuntje in de rug verdienen. Ze hebben in veel gevallen de hele crisis doorgewerkt.”
Om de verwachte werkloosheid tegen te gaan, gaat het veel over omscholing. Hoe kijk jij daarnaar? Kelly van Rijn: “Het ging veel over omscholing en hoewel dat voor sommige mensen een goede optie is, ken ik ook mensen die hun hele leven zwaar werk hebben gedaan of langdurig ziek zijn en niet omgeschoold kunnen worden. Bij het UWV wordt mensen afgewezen, zonder dat zij gezien worden. Dat zijn mensen die buiten de boot vallen. Er is meer maatwerk nodig en ik ben ook voorstander van het verhogen van het minimumloon, zodat de werkenden erop vooruit gaan. Dat kan als je de werkgeverslasten een stukje verlaagt. Er wordt met miljoenen gesmeten, maar kijk goed waar die heen gaan. Als ik in de zaak een moeilijke periode heb, kan ik ook bepaalde investeringen niet doen. Met de oplopende staatsschuld vind ik dat dat besef momenteel wel enigszins verloren is.”
Luister het interview met Kelly van Rijn terug
Hoe heb jij de coronacrisis beleefd en hoe gaat het nu? Roland van Gulik: “Vier maanden geleden ging eerst de boel helemaal op slot om na eerst uithuilen in een hoekje na te denken over waar gaan we naartoe. Je ziet enorme terugval in je omzet, meteen tachtig procent minder bij ons. Orders teruggetrokken. In onze branche zie je dat zo’n dertig procent omzet branchebreed verdwenen is. Momenteel ben ik toch redelijk positief, hier regionaal merk je dat het niet heel slecht gaat. Je gaat kijken: wat blijft er over, wat heeft bestaansrecht? Nieuwe koers varen, er komt altijd een tijd na de crisis en ik denk dat je al heel goed daar nu op in kan spelen.”
Wat is blijven hangen uit de Troonrede? Roland van Gulik: “Blijven hangen is dat de koopkracht niet daalt en dat dat een heel goed signaal is naar mensen die geen ondernemer zijn. Die hebben vertrouwen nodig. Als ondernemer proberen wij altijd het beste ervan te maken. Een werknemer die afhankelijk is van de economische omstandigheden moet ook een goed gevoel overhouden aan de troonrede en ik denk dat dat aardig gelukt is.”
Luister het interview met Roland van Gulik terug
Terugblik met foto’s en verslagen op zeven geslaagde Miljoenenontbijten