Breakoutsessie: Wat zijn de issues en trends in de industriesector?Door: Annemarie van Oorschot, communicatiemanager VNO-NCW
Yorick Cramer, sectorspecialist bij de Rabobank, brengt een positieve boodschap. “De industrie is zich aan het herstellen. Aan het begin van de coronacrisis voorspelden we een krimp van 11 procent in 2020. Dat is 3 procent geworden. Nog steeds fors en ongekend, maar de klap voor de industrie viel relatief mee. In 2021 verwachten we een gemiddelde groei van 3 procent. Wel zijn er grote verschillen tussen de deelsectoren. Waar de producent van ovens voor de horeca verlies zal lijden, maakt de farmacie winst.”
Lees hier de sectorprognoses van de Rabobank.
6 trends
De Rabobank onderscheidt zes trends die de komende tien jaar zullen doorzetten in de industrie. Cramer: “De industrie wil zich inzetten voor brede welvaart, maar zal gefocust blijven op kostenreductie omdat de marges klein zijn. De trend ‘Operational Excellence door automatisering’ is sterk: via automatisering en robotisering besparen op tijd en arbeid.”
Servitization betekent dat steeds meer producten als diensten worden verkocht. Het bekendste voorbeeld komt van koploper Philips die tegenwoordig licht verkoopt in plaats van lampen. Op de korte termijn zullen meer industriële bedrijven naast de machine, ook de onderdelen en het onderhoud verkopen. Op de lange termijn zullen ze de machine verhuren en de dienstverlening verkopen die nodig is om de machine optimaal te laten draaien.
Cramer benadrukt bij de trend ‘Maatwerk en Flexibiliteit’ dat de Nederlandse industrie slecht is in massaproductie en dit graag in het buitenland laat plaatsvinden. Wel is zij bovengemiddeld goed in productie op maat. Oscar van Buijtene, directeur-eigenaar van OBS (lasersnijden) herkent dit. “Dankzij de automatisering kunnen wij enkelstuks produceren.”
Cramer staat wat langer stil bij de trend ‘Duurzaam en circulair ondernemen’. De Nederlandse industrie staat voor een gigantische opgave. Zij moet in 2030 bijna 20 megaton CO2-uitstoot reduceren ten opzichte van 1990. Daarvoor is een energietransitie nodig naar duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Ook zullen producten en processen circulair gemaakt moeten worden. Volgens Cramer is de industrie niet bewust met deze uitdaging aan de slag. Hij stelt aan de deelnemers van de breakoutsessie een gewetensvraag: “Een zeer vervuilende klant klopt aan voor een grote opdracht. Ga je met hem in zee. Mag ik handjes zien?” Enkele handjes gaan omhoog. “De schoorsteen moet wel blijven roken.”
Maar tegelijkertijd zet je de integriteit en reputatie van je bedrijf op het spel. Gelukkig neemt de trend ‘Ketensamenwerking’ een hoge vlucht. Ondernemers zoeken leveranciers en klanten op om te kijken hoe zij gezamenlijk kunnen bijdragen aan het grote klimaatvraagstuk.