“Onze drive om duurzame gebouwen te maken is een stuk ouder dan de huidige duurzaamheidsdiscussie. Veertig jaar geleden waren wij al bezig met slimmer omgaan met bronnen. Toen heette dat nog geen duurzaamheid, maar gewoon mooi, licht, praktisch en efficiënt.” Menno Rubbens is directeur van Cepezedprojects, een projectontwikkelaar die onder het label cepezed gebouwen ontwikkelt, ontwerpt en bouwt.
Bij alle projecten van Cepezed is de toepassing van geïntegreerde en commercieel interessante energieconcepten een van de belangrijkste uitgangspunten. “De bouwindustrie in Nederland is nog behoorlijk traditioneel. Het gaat met modder, klei en beton en dan alles op de bouwplaats in elkaar gieten. Deze methode levert stevige gebouwen op, maar als ze er eenmaal staan, kun je niet zoveel meer doen. Wanneer gebouwen hun functie verliezen, kun je ze nauwelijks aanpassen, zodat ze niet weer ergens anders voor te gebruiken zijn of aan andere eisen kunnen voldoen. Wij werken met een zogenaamde kit-of-parts. Bouwen met onderdelen die je ter plekke in elkaar zet, een slimme bouwdoos of bouwsysteem, waardoor je het gebouw efficiënter en sneller kunt bouwen. Maar een belangrijker voordeel als het gaat om duurzaamheid: gedurende de levensduur van een gebouw kun je veel makkelijker aanpassingen doen.”
Efficiëntie
“We benaderen een gebouw als een soort machine, die je zo efficiënt mogelijk vorm wil geven en wat ons betreft ook zo esthetisch mogelijk. We bouwen altijd vanuit het oogpunt van de klant, dus het begint met een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering en een gebouw dat het proces van het bedrijf optimaal ondersteunt. Juist met het oog op efficiënte bedrijfsvoering is duurzaamheid een interessant perspectief voor ondernemers. Als je gaat nadenken over huisvesting, of dat nou nieuwbouw of verbouw is, kan je het best in een heel vroege fase nadenken over energiesystemen. Hoe kan je verwarmen? Hoe kan je koelen? Haal je warmte uit de lucht, uit de grond, werk je met warmtepompen? Allemaal beslissingen die je in vroegtijdig stadium moet nemen om zo efficiënt mogelijk te zijn.”
“Eigenlijk is het gek dat energiebesparing verplicht moet worden, want het is heel logisch en levert ontzettend veel op. Op het gebied van duurzaamheid hoor je veel dat bedrijven meteen de meest duurzame maatregelen moeten nemen en direct koploper moeten worden. Dat schrikt af. Met een paar kleine aandachtspunten kun je al heel veel bereiken.
Simpele dingen
Bij de campagne voor de Informatieplicht Energiebesparing komt goed naar voren dat er heel simpele dingen zijn die je vrijwel meteen kan implementeren. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting; zorg dat het led is. Of aanwezigheidsdetectie en het regelen van de verwarming per ruimte. Redelijk eenvoudige zaken die je bij elke verbouwing gemakkelijk kan inpassen. Ik zie deze campagne als deel van een groter bewustwordingsproces rondom de mogelijkheden die duurzaamheid, energiebesparing en circulariteit bieden. Uiteindelijk past het precies in het straatje van de ondernemer; met efficiënte, doelgerichte en slimme middelen en energie maximale resultaten behalen.”
Lees de special in magazine West.
Bekijk de video van Menno Rubbens