Breakoutsessie: Leiderschap dat leidt tot saamhorigheid
Door: Rosalie Kambong, verenigingsmanager VNO-NCW West
Welk effect heeft de economische visie op jouw leiderschapsstijl? Is de virtuele werkvloer een zegen voor leidinggevenden en hun teams? Welke lessen nemen wij mee naar het Nieuwe Normaal? Deze drie vragen staan centraal tijdens de breakoutsessie Leiderschap en saamhorigheid, die verzorgd wordt door Jeroen Veerman, voorzitter VNO-NCW Noord-Holland en Lucas van Wees, directeur HRM Uva.
Sfeer meten
Een ondernemer vertelt dat hij met ‘pulse’ metingen onderzoekt hoe het met zijn medewerkers gaat. “We kunnen snel korte online vragenlijsten uitzetten om het sentiment of de sfeer in een team te meten. Medewerkers kunnen in minder dan vijf minuten op hun mobiel aangeven hoe zij zich voelen en hoe zij aankijken tegen onderwerpen als communicatie, hun leidinggevende, of mogelijkheden voor persoonlijke groei. Door regelmatig te meten wordt het mogelijk om trends te ontdekken. Ook kunnen we tussentijds bijsturen.”
Creatieve oplossingen
Er worden verschillende creatieve oplossingen genoemd om medewerkers onderling en met hun leidinggevende in contact te brengen. Bijvoorbeeld ‘walk to talk’, ‘breintijd’, een quiz, koffiemomenten en sporten. Verder wordt de tip gedeeld om met het team nieuwe afspraken te maken over agendabeheer. Het is niet handig om achter elkaar online meetings te plannen. Beter is het om time-outs in te lassen. Hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft, is te lezen in het boek van Patrick Lencioni: ‘De 5 frustraties van teamwork’.
Virtueel werken
De aanwezige ondernemers ervaren een aantal voordelen van de virtuele werkvloer. Door deze manier van werken, spreken en zien ze meer mensen tegelijk, gaan co-creaties sneller, hebben ze minder reistijd, doen ze nu vaker onderling een beroep op elkaar en plannen ze sneller een afspraak. In bepaalde sectoren is er wel minder grip op de medewerkers, zoals bij beveiligers die vragen hebben en juist persoonlijk contact nodig hebben.
Thuiswerken
Verder zien de ondernemers dat het efficiënter en productiever is wanneer medewerkers twee dagen thuis kunnen werken en de werkplekken op locatie worden heringericht om elkaar te ontmoeten. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat medewerkers na de coronapandemie meer thuis zullen werken dan daarvoor. Onderzoek van Gallup wijst uit dat medewerkers 20 tot 25 procent meer betrokken zijn wanneer zij ook thuis kunnen werken.