u
27 mei 2020

Versnippering bij stikstofuitdaging’

Het kriebelt bij ondernemers en innovators om de stikstofcrisis aan te pakken, maar welk bedrijf houdt zich waarmee bezig? Het Groningse Innovatiespotter kan via data science partijen aan elkaar koppelen die de stikstofuitdaging van de Groene Groeiers aan willen gaan. “Door data te verzamelen en te analyseren, identificeren en verbinden we bedrijven die bezig zijn met de stikstofproblematiek.”

Tekst: Jelle van der Meulen

Innovatieve ideeën zijn er te over, maar het innovatielandschap is versnipperd, merkt Gea Vellinga, CEO van Innovatiespotter. “Soms zie je door de bomen het bos niet meer,” constateert ze. “Dat speelt zowel bij de vraag- als bij de aanbodkant. Bedrijven weten elkaar nauwelijks te vinden en tegelijkertijd zijn er talloze initiatieven. Door informatie te verzamelen over bedrijven en deze in contact te brengen met partners, lossen wij een deel van het probleem op.” In deze rol als verbinder ondersteunt Innovatiespotter het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers bij het realiseren van de stikstofuitdaging.

Supervised machine learningDat doet Innovatiespotter door met artificial intelligence (AI) zoveel mogelijk informatie over bedrijven op te sporen en te categoriseren. “Onze systemen scrapen (online informatie verzamelen en opslaan) 24/7 alles wat los en vast zit over alle bedrijven in Nederland. Daardoor ontstaat een ongelofelijk rijke online database, waarbij bedrijven worden ingedeeld bij meerdere innovatieve thema’s,” legt Vellinga uit. “Dat doen we door algoritmes te voeden met dat wat wij willen vinden. Het algoritme zoekt op kenmerken van een bedrijf, op taalgebruik of bijvoorbeeld op onderscheidingen: heeft een bedrijf een award gewonnen op het gebied van stikstofproblematiek, dan is dat natuurlijk een goede indicator dat het bedrijf in kwestie een interessante speler is voor deze uitdaging.”

Wanneer de algoritmes gevoed zijn, draait het systeem vanzelf verder; het is zelflerend. “Je moet er iets instoppen, voordat er iets uitkomt. Ons systeem werkt via supervised machine learning en unsupervised machine learning,” vertelt Vellinga. “Bij de stikstofuitdaging ‘vertellen’ we de machine: vind bedrijven die hiermee bezig zijn. Bij unsupervised machine learning werkt dit anders: je doet bijvoorbeeld alle energie- en bouwbedrijven in een unsupervised clustertool, om juist onbekende bedrijven en verbanden te vinden.” 
Geen tovermiddel
Vellinga benadrukt dat AI geen tovermiddel is. “Het is een vakgebied met handwerk dat veel slimmer is dan gebruikelijk. In plaats van herhaaldelijk is dat handwerk eenmalig, zodat voortaan het algoritme het werk zelf kan doen. Bovendien kun je met een algoritme veel sneller en veel meer data doorzoeken. Na het handwerk is het aan onze mensen om trends en data te zien en te interpreteren. En niets werkt volledig vanzelf: bij nieuwe onderwerpen moet je ook kijken of het nieuwe technologieën goed herkent om te zien of het algoritme nog goed functioneert. Ook houden we met steekproeven de kwaliteit in de gaten.”
Inhoudelijke kennis
Vellinga is verheugd bij te kunnen dragen aan de stikstofuitdagingen van het Groene Groeiers-netwerk. “Wat ik er leuk aan vind is dat het netwerk veel inhoudelijke kennis heeft,” legt Vellinga uit. “Ze weten wat ze zoeken, en daarom kunnen wij met onze zoektools heel specifieke resultaten vinden binnen een selecte groep bedrijven. Zo’n concrete samenwerking, die inzet op het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem, sluit goed aan op de waarden van Innovatiespotter.”
Ben je een innovatieve ondernemer en heb je een oplossing voor het stikstofvraagstuk? Meld je dan aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl (geen kosten) en participeer in een of meerdere uitdagingen. 

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland