“Er liggen miljarden aan overheidsopdrachten klaar. Help ondernemers door opdrachten versneld aan te besteden.” Richard Jongste, directeur van Maasmond en lid van het Dagelijks Bestuur van VNO-NCW West, ziet steeds meer ondernemers die snakken naar duidelijkheid. “Het zou deze week nog op gang kunnen komen.”
Tekst: Pieter van der Meulen
“Wij werken met Maasmond veel voor scholen, rechtbanken, de politie en we zien dat opdrachten naar voren worden getrokken. Juist nu kunnen we onderhoudsprojecten doen. Normaal gesproken kunnen we bijvoorbeeld niet de collegezalen in, die zijn altijd gevuld. Weinig mensen zijn op kantoor, dus ook daar kunnen we nu goed werken. Maar ik maak me grote zorgen over de toekomst. Sinds de maatregelen worden er geen offertes meer opgevraagd. Hoe langer het duurt, hoe meer ondernemers in de problemen gaan komen. Onze regering heeft op slimme wijze gepaste maatregelen genomen op het moment van de eerste uitbraak. Nu kunnen volgende stappen worden gezet. Op die manier kunnen we de schade voor ondernemers beperkt houden. We moeten op een gegeven moment weer meters gaan maken. Er is nu ruimte om grote infrastructuurprojecten op te pakken.”
Jongste sluit zich aan bij de landelijk voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer. In WNL op Zondag geeft De Boer aan dat ervanuit wordt gegaan dat de maatregelen tot en met de meivakantie duren. Daarna is de intentie om, met allerlei protocollen, weer gas bij te gaan geven, aldus De Boer. “Het geld ligt klaar, de opdrachten kunnen op een nieuwe manier in de markt worden gezet. Dat geeft ondernemers de zekerheid die ze nodig hebben.”
‘Het lijkt mij een goed idee om ook ondernemers op te nemen bij het crisisoverleg’
Sterke vertegenwoordiging
“Als ondernemer zie je nu de toegevoegde waarde van een vereniging. Bedrijven die momenteel stilliggen en geen lid zijn, wat moeten zij nu? Wie luistert naar ze en wie kan opkomen voor hun belang? De communicatie vanuit VNO-NCW, landelijk en regionaal, is goed en nuttig. Alle informatie is online te vinden en er is veel direct contact met leden. Ook onderling is veel contact en dan blijkt hoe creatief ondernemers zijn. Maar voor velen zal de komende periode overleven worden. Het is daarom van groot belang dat de stem van de ondernemer mee wordt gewogen in beslissingen over hoe we nu verder gaan. Het crisisteam van het kabinet vaart nu grotendeels op medische kennis en natuurlijk komt de volksgezondheid op de eerste plek. Maar om het ondernemersgeluid nog duidelijk over het voetlicht te brengen, zou het goed zijn enkele ondernemers op te nemen bij het crisisoverleg. En niet alleen grote ondernemers, maar juist ook de horecaondernemer die sinds de maatregelen geen inkomen meer heeft..”
‘Verkiezingen, nadat de economie volledig onderuit is gegaan. Ik houd mijn hart vast’
Turen in het duister“Je merkt dat overal de zorgen toenemen. Neem sportverenigingen, maatschappelijk gezien zeer belangrijk. Bedrijven die niet weten waar ze aan toe zijn, kunnen geen garantie bieden dat zij sponsor blijven. Zo zie je door de hele samenleving een domino-effect ontstaan. Voor de horeca is het nu al rampzalig. Winkeliers, kappers, tattooartiesten, rijscholen, iedereen wordt zwaar gedupeerd. In de Rotterdamse trams, normaal gesproken afgeladen vol, zitten nu twee mensen. Ze moeten de prijzen voor de kaartjes al omhoog doen. De hele economie krijgt een enorme dreun. Godzijdank hebben we in Nederland geen volledige stilstand. Andere Europese landen, zoals Italië en Spanje, hebben het nog veel zwaarder. Daar moet ook geld heen, als die landen omvallen voelen wij dat ook keihard. De grote luchtvaartmaatschappijen houden het tot uiterlijk eind mei vol. Wat doen we dan? Gaan we de KLM laten omvallen? Pensioenfondsen die door de ondergrens gaan. Alles werkt door en versterkt de negatieve spiraal. We leven nu in onzekerheid en niemand kan vertellen waar het heengaat of hoelang het nog gaat duren. We turen in het duister. Later in het jaar komen er verkiezingen aan. Eerst in de Verenigde Staten, daarna in Nederland. Verkiezingen, nadat de economie volledig onderuit is gegaan. Dat is koren op de molen van populistische partijen. Dat moeten we zien te voorkomen, maar ik houd mijn hart vast.”
Lees ook: Ondernemers willen Nederland van het slot