

“We hadden ook kunnen collecteren, maar dit werkt voor ons veel beter. De hele wereld schoon drinkwater, dát is onze missie!” Frank van der Tang is medeoprichter van MADE BLUE en vertelt over zijn ondernemende stichting, bijzondere partnerships en de reis naar Ethiopië.
Tekst: Pieter van der Meulen
Zes vragen aan Frank van der Tang
Wat is MADE BLUE?
“MADE BLUE is een ondernemende stichting. Wereldwijd hebben 844 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl dat toch een absolute basisbehoefte is. Naar schatting sterven jaarlijks 500.000 kinderen als gevolg van vervuild water en slechte sanitatie. MADE BLUE investeert in waterprojecten in Afrika en Azië in samenwerking met lokale partners en partijen als Amref, Simavi en World Vision, die al jarenlang actief zijn in deze gebieden. In Nederland doen we programma’s met horeca- en andere bedrijven en kantoren, waarmee we geld inzamelen om te investeren in gebieden met beperkte watervoorziening.”
Hoe ziet jullie werkwijze eruit?
“We leveren waterkoelers en glaswerk aan de horeca, het bedrijfsleven en kantoren. Zo stellen we organisaties in staat hun eigen bronwater (gefilterd, gekoeld, plat en bruisend) te maken van kraanwater. Omdat we zonder winstoogmerk werken, komen we gemiddeld veel goedkoper uit per fles voor de gangbare merken bronwater. Voor horeca-ambassadeurs geldt dat per geserveerde liter water dertig cent wordt gedoneerd aan MADE BLUE. Per donatie van dertig cent kunnen we 1.000 liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden realiseren. We zijn heel transparant over hoe het geld wordt gebruikt.”
Zou je deze werkwijze adviseren aan andere stichtingen?
“Absoluut, in het verleden hebben wij gewerkt met eenzijdige donaties en dat doen we voor een deel nog steeds. Maar in gesprekken met bedrijven kwam steeds de vraag terug hoe slimmer gebruik kon worden gemaakt van kraanwater. Door concrete waterprojecten en een mooie boodschap te koppelen aan kraanwater, hebben bedrijven er daadwerkelijk baat bij om met ons samen te werken. Zo vragen we niet alleen om geld, maar bieden ook een zakelijke propositie. Andere goede doelen werken met collectes en partnerships, waarbij het moeilijk is om bedrijven voor langere tijd aan je te binden. Daarbij blijkt dat als het lukt bedrijven aan je te binden dat ze na een paar jaar weer een ander doel steunen. Door meer te bieden dan alleen het goede gevoel van een doel steunen, zijn wij in staat niet alleen meer organisaties aan ons te binden, maar dit ook voor langere tijd in stand te houden.”
Kan je een bijzonder bedrijf noemen waarmee jullie samenwerken?
“We werken inmiddels met ruim 300 bedrijven samen, maar eentje die eruit springt voor mij is QO Amsterdam. Het QO is een hotel dat luxe en duurzaamheid combineert en ontzettend vooruitstrevend is. Ze gaan heel ver daarin. Onze waterflessen staan op alle kamers en zij dragen onze boodschap proactief uit.”
Lees ons interview met Inge van Weert, general manager bij QO Amsterdam, en bekijk de video waarin MADE BLUE ook ter sprake komt.
Waar ben je trots op?
“Sinds dit kwartaal zijn we voor het eerst winstgevend, zelfs na rente en afschrijving. Dat is natuurlijk een bijzonder moment voor een non-profit organisatie. Dat biedt ook nieuwe kansen. Door economisch succesvol te zijn en te blijven kunnen we groeien en ook in landen als Frankrijk en Duitsland actief worden. Hoe groter wij worden, hoe meer bedrijven en organisaties zich aansluiten, hoe meer impact wij kunnen hebben.”
Waar kijk je naar uit in 2020?
“In februari gaan we met onze ambassadeurs op reis naar Ethiopië. We gaan op bezoek bij Amref, zij gaan ons laten zien hoe de donaties worden besteed. Waar ik zelf naar uitkijk is de ondernemende manier waarop mensen daar omgaan met de mogelijkheden. In sloppenwijken worden waterkiosken opgezet, waar wordt gewerkt met kleine marges waardoor het verdiende geld kan worden opgespaard en ingezet om in een ander dorpje bij te dragen aan de watervoorziening. Dat is precies de olievlekwerking die wij zelf ook voorstaan dus dat is geweldig om te zien.”
Lees hier alles over MADE BLUE en hoe je je kunt aansluiten.