“Sinds de eerste metingen is de Nederlandse economie nog nooit zo gekrompen als in 2020”, vertelt Sjoerd Hardeman van Rabobank Research. “De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijzen op een krimp van 3,8 procent ten opzichte van 2019.”
Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie
Foto: Gastheer Robèr Willemsen, Muller &Co (l) en Gijs van der Helm, voorzitter VNO-NCW Oostland
Voorspellingen doen voor de economie was volgens Hardeman nog nooit zo ingewikkeld als sinds het afgelopen jaar. Hij is op donderdag 18 februari gastspreker tijdens een digitale bijeenkomst van VNO-NCW West en Rabobank Zuid-Holland Midden met ruim 200 ondernemers. Begin 2020 voorspelde hij dat de economische groei zou afvlakken naar 1,2 procent ten opzichte van 2019. Dat leek toen nog negatief. De coronapandemie plaatste alles in een ander perspectief.
Onzekerheid
“De verlenging van de lockdown en de invoering van de avondklok zorgen ervoor dat we wat somberder naar 2021 kijken”, zegt Hardeman. “Dat komt vooral door de extreme onzekerheid waar we mee te dealen hebben. Op dit moment moeten we vooral denken in scenario’s. Twee huidige ontwikkelingen kunnen grote impact hebben op de toekomst. Namelijk de mate waarin de overheid de economie aanstuurt en de vraag of de economie gericht is op een brede of ‘enge’ welvaart. Een enge welvaart is gericht op winst en inkomen. Bij een brede welvaart wordt ook gekeken naar andere factoren, zoals baanzekerheid, onderwijs, gezondheid en het milieu.”
Duurzaam
Van alle aanwezige ondernemers geeft 66,9 procent aan te verwachten dat de overheid meer invloed krijgt op de inrichting van de economie. 78,7 procent verwacht dat een brede welvaart belangrijker wordt voor economische vooruitgang. “Deze verwachtingen sluiten aan bij de middellange termijnvisie die VNO-NCW vorige week presenteerde”, vertelt Hardeman. “De wens is om richting een productief, inclusief en duurzaam Nederland te gaan. Er liggen kansen als de overheid een grotere rol krijgt in de aansturing van de economie en als we naar een brede welvaart bewegen. Hiervoor is wel een hoop werk te verrichten. Uit onderzoek blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven nog niet klaar is voor de transitie naar een nieuwe, duurzame en sociaal inclusieve economie. Gemiddeld scoren Nederlandse bedrijven een 5,7, net een voldoende. Vooral kleine bedrijven blijven achter.”
Lobby
Gastheer Robèr Willemsen, horecaondernemer van onder meer Muller &Co in Berkel en Rodenrijs voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), vertelt dat het best moeilijk is licht aan het einde van de tunnel te blijven zien in deze zware tijd. “De overheid richt zich vooral op de gezondheidszorg, maar de problemen reiken veel verder. Ik maak mij meer zorgen om mijn personeel en hun mentale situatie dan om mijn bankrekening. Het belangrijkste is voor mij nu het team bij elkaar houden, zodat we er straks weer vol energie en creativiteit tegenaan te kunnen gaan. Van andere horecaondernemers krijgen we bij KHN vooral vragen over financiële steun, het herstelpakket en over welk perspectief er is. Met hele veilige protocollen, kunnen we nu al open. Ik verwacht dat we eind maart of begin april kunnen heropenen en dat in de zomer alles weer normaal is. Het afgelopen jaar ben ik mij er bewuster van geworden hoe onvoorstelbaar belangrijk de lobby is. De kracht van samen optrekken is belangrijker dan ooit. Sectoren die dat doen, komen beter door de crisis heen. De kracht van de Malietoren en van de lokale lobby is groot. Het is voor iedereen belangrijk zich aan te sluiten bij een belangenclub.”
Na het algemene gedeelte verdelen de 200 ondernemers zich over vijf breakout rooms. Meer informatie hierover vind je via onderstaande links.