u
30 januari 2020

Duurzaamheid niet alleen bij de buurman

“Wij veranderen van afvalverwerker steeds meer in producent. Onze sector zit middenin de verandering.” Ronald Balvers is directeur van GP Groot Recycling. Het doel van het bedrijf is helder: een circulaire, energieneutrale en klimaatbestendige toekomst mogelijk maken. “Je valt van je stoel als je ziet waar wij allemaal mee bezig zijn.”

Tekst: Pieter van der Meulen

GP Groot werkt in drie marktsegmenten: inzameling en recycling, brandstoffen en oliehandel, en infra en engineering. Ronald Balvers staat aan het hoofd van de recycling tak. “Het geheim van een succesvolle organisatie is heel simpel: goede collega’s. Ons gezamenlijk doel is om de stromen die we binnen krijgen te verwerken tot hoogwaardige producten en die aan de markt terug te leveren. Een initiatief dat dit streven goed weergeeft is het platform CirculairinBedrijf.nl. Hiermee helpen wij bedrijven afval om te zetten in grondstoffen waarvan nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Op die manier willen we ketens in Nederland circulair maken. We doen projecten met organisaties van klein tot groot. Mkb’ers kunnen bijvoorbeeld hun gebruikte papieren inleveren en krijgen dat terug als wc papier. Sinds enkele jaren werken we ook op dat gebied samen met KLM. Toen we spanbanden binnenkregen om te vernietigen, zijn we in gesprek gegaan en bleek duurzaamheid ook voor KLM een hot topic. We hebben de spanbanden verwerkt tot riemen, tassen en andere designproducten, die we online in onze webshop aanbieden. Voor het honderdjarig bestaan van KLM hebben we onder andere van lederen KLM-headrest covers een speciale collectie gemaakt met brillenhoezen, handtassen, notitieboeken en paspoorthoezen. Deze waren razendsnel uitverkocht. Een ander mooi voorbeeld is onze samenwerking met Heineken, waarbij we afgedankte Heineken kratten verwerken tot BonTon-afvalbakken. Deze bestaan uit honderd procent gerecycled grondstoffen, waarmee afval scheiden aan de bron direct mogelijk is. We adviseren veel bedrijven over het begin van afvalstromen. Door zoveel mogelijk partnerships aan te gaan willen we product- en materiaalketens sluiten.”

‘Geen of gereduceerde btw op gerecyclede materialen zou niet onlogisch zijn’

Kentering
“GP Groot bestaat al meer dan honderd jaar en is al jaren bezig met recycling en circulariteit, dit dragen eigenlijk nog te weinig uit. We moeten ons hergebruik veel meer promoten. De afgelopen jaren is er maatschappelijk echt een kentering zichtbaar. De jeugd is bezig met klimaat en milieu, veel meer dan vroeger. Er is veel meer aandacht voor, in alle lagen van de samenleving. De Urgenda zaak, Greta Thunberg, noem maar op. Die aandacht is natuurlijk goed, maar er zijn nog veel partijen die vooral roepen maar er gebeurt nog te weinig. Met name consultants verdienen aan advies over duurzaamheid. In de praktijk valt de keuze toch vaak op de goedkoopste optie. Duurzaamheid, ja graag, maar dan het liefst bij de buurman.”

Gereduceerd tarief
“Iedereen moet stappen gaan nemen, maar de overheid heeft daar wel een leidende rol in. In aanbestedingen ligt de focus maar al te vaak vooral op de prijs. Stimuleer bedrijven om te kiezen voor duurzamere werkwijzen! In 2050 moeten we de circulaire economie hebben gerealiseerd, dus we moeten wel in beweging komen. Het gaat niet snel genoeg. We hebben een lange termijn visie nodig, het gaat nog veel teveel heen en weer met het beleid. Daar kan je als ondernemer niet op in spelen. Kom met heldere Europese wetgeving die het gebruik van gerecyclede grondstoffen verplicht stelt. Geef het zo vorm dat circulariteit bedrijfsmatig een aantrekkelijke keuze is. Over hergebruikte grondstoffen is al meerdere keren BTW betaald, over de hele levenscyclus gezien leveren ze de samenleving ook financieel meer op dan eenmalige grondstoffen. Geen of gereduceerde btw op gerecyclede materialen zou daarom niet onlogisch zijn. Met dit soort concrete, creatieve maatregelen kan hergebruik enorm worden gestimuleerd ” 

‘We investeren in ontwikkelingen die zich niet direct terugbetalen’

Nek uitsteken
“Medio 2020 opent GP Groot in Alkmaar de eerste van een serie waterstoftankstations. De kosten gaan hierbij duidelijk voor de baten uit. Dat is tot op zekere hoogte een gok, Maar dat is ondernemen. We moeten risico’s nemen en investeren in ontwikkelingen die zich niet direct terugbetalen. Maar wij geloven dat dit de toekomst is en dan moet je je nek uitsteken. Ik kijk enorm uit naar de verandering, ik ben er heilig van overtuigd dat in onze sector nog veel staat te gebeuren. Wij veranderen steeds meer van afvalverwerker naar producent. Dat is toch een geweldige ontwikkeling!?”

Gerelateerde artikelen

Rijnland 28 oktober 2024

Leiden staat achter ZE zone

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland