Een volledig wit dak dat de lucht zuivert en bovendien zorgt voor een lagere energierekening. Reclassering Nederland in Amsterdam kiest voor een nog onbekende maar zeer innovatieve oplossing: Een luchtzuiverend ecodak. “Dit soort daken draagt flink bij aan het terugdringen van fijnstof,” zegt Frank Keijzer, directeur van dakdekker Kewodak uit Alpen aan den Rijn.
Tekst: Pieter van der Meulen
“Reclassering Nederland en de stad Amsterdam laten zien dat zij verduurzaming serieus nemen,” aldus Keijzer. “Een luchtzuiverend ecodak is een originele en innovatieve keuze waarvan zowel de organisatie als de hoofdstad profiteert. Reclassering Nederland beschikt nu over een optimaal binnenklimaat, terwijl de lucht boven Amsterdam ook schoner wordt. Hoewel veel mensen vol verwondering naar het witte ecodak kijken, is dit voor ons niet nieuw. Twee jaar geleden hebben we er al één gelegd bij BMW Group Nederland in Rijswijk. Reclassering Nederland wilde, mede aangespoord door bedrijven in de omgeving, een klimaatneutrale oplossing voor het dak. Er kon geen groen op, dat was te zwaar. Omdat dit ecodak ook nog eens het rendement van zonnepanelen verhoogd, bleek het de beste oplossing. Ik verwacht dat deze ecodaken steeds vaker gaan terugkomen in het straatbeeld. Daar heeft het advies van de commissie Remkes om luchtvervuiling terug te dringen positieve invloed op. Iedereen kijkt naar de boeren, maar hiermee kunnen we ook veel fijnstofreductie realiseren.”
‘Iedereen kijkt naar de boeren, maar met ecodaken hiermee kunnen we ook veel fijnstofreductie realiseren’
De afgelopen weken is het dak van Reclassering Nederland (990 vierkante meter) voorzien van een witte laag, een zogenaamde leislag met een coating. De coating werkt onder invloed van de zon als katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijke, milieu-neutrale stoffen. Het dak is een bijzondere verschijning in de zee van zwart dat de platte daken in de directe omgeving kenmerkt.
Coronavirus
Het witte dak reduceert niet alleen schadelijke secundaire fijnstof in de lucht. De witte coating zorgt in de zomermaanden ook voor een temperatuur verlagende werking, waardoor het gebruik van airconditioning tot een minimum kan worden beperkt. Op hete dagen ligt de temperatuur van een wit dak tot wel 30 graden Celsius lager dan van een traditioneel zwart dak. “Eigenlijk is een airconditioning niet meer nodig,” stelt Keijzer. “Volgens virologen kan het gebruik van een airco de verspreiding van het coronavirus bevorderen. Ik wil niet op de stoel van experts gaan zitten, maar als dat klopt heeft een wit ecodak ook op dat vlak een positieve invloed.”
‘Met een ecodak heb je geen airco nodig, waardoor verspreiding van het coronavirus wordt tegengewerkt’
Duurzaamheidsambities Amsterdam
De nieuwe dakbedekking, die tientallen jaren meegaat, is volledig recyclebaar. Hiermee sluit het witte dak van Reclassering Nederland naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van Amsterdam. De stad wil de uitstoot van CO2 fors terugdringen en in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn.
Ben je ondernemer en wil je investeren in circulaire business cases en energietransitie? Meld je dan aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl. Voor leden van VNO-NCW West kosteloos.
Meer over KewodakAdvies commissie Remkes
Standpunt VNO-NCW West over aanpak stikstof
Lees meer ondernemersverhalen in crisistijd.