u
27 mei 2021

VrouwenNetwerk in de ban van gezondheidsvisie Romanyk

Tatjana Romanyk (56) verkocht in 2018 haar bedrijf Aptitude Health, kreeg weer tijd om zichzelf te ontwikkelen, waardoor haar visie op gezondheid 180 graden draaide. “Ik ben niet tegen medicijnen maar voor het verschuiven van de focus naar hoe je gezond kunt leven in plaats van op hoe je ziekten kunt bestrijden.” Met gezonde voeding en af en toe een detox-week in India is haar eigen immuunsysteem op orde. “Ik hoef me niet te laten vaccineren tegen corona.”

Door Annemarie van Oorschot  

In hoog tempo vertelt Romanyk op 25 mei haar levensverhaal aan de leden van het VNO-NCW VrouwenNetwerk tijdens een online-bijeenkomst. Er valt ook veel te vertellen en ze heeft maar twintig minuten. In 1989 afgestudeerd als apotheker begon zij haar loopbaan in de farmaceutische industrie bij Pharmacia en specialiseerde zich in oncologie. Toen gigant Pfizer  het bedrijf overnam, kreeg zij een baan aangeboden in New York. Maar met twee kleine kinderen en een man die voor de een internationale organisatie Europese Commissie werkte, was dit geen lonkend perspectief. “Bovendien speelde dit pal na de aanslag op de Twin-towers 9/11. Mijn toenmalige man was moslim. Het was geen goed idee om naar Amerika te emigreren.”

Zolderkamertje
Romanyk begon in 2004 voor zichzelf als zzp’er op een zolderkamertje. “Hoewel die beladen term toen nog helemaal niet bestond”, lacht ze. Ze richtte TRM Oncology op, een bedrijf dat marktverkenningen deed voor nieuwe medicijnen tegen kanker in Europa. Het bedrijf groeide van begin af aan en al anderhalf jaar later kon Romanyk de eerste medewerkers aannemen. In 2006 richtte zij samen met een partner in Amerika een tweede bedrijf op, Prime genaamd, dat zich specialiseerde in educatie van oncologen. In 2008 werden beide bedrijven ondergebracht in de holding Aptitude Health. Ook het tweede bedrijf ging voor de wind. Toen zij in 2018 Aptitude Health verkocht, werkten er 130 mensen, waarvan 60 in Europa en 70 in Amerika. De omzet bedroeg >30 miljoen euro.

Ondernemersbloed
Dat door Romanyks aderen ondernemersbloed stroomt, blijkt wel uit het feit dat zij al in 2015 een derde bedrijf oprichtte, iClusion. Dit bedrijf zorgt ervoor dat klinische studies beter uitvoerbaar zijn en maakt ze toegankelijker, zodat kankerpatiënten zich kunnen opgeven voor nieuwe, nog niet bewezen behandelingen en het testen van nieuwe medicijnen.
In maart 2020 komt daar de Clinique ImmunoTé bij, een gezondheidscentrum in de Frederikstraat in Den Haag. Romanyk:  “Het moment van de start was niet gelukkig gekozen, pal voor de eerste lock down, maar na een korte sluiting mochten we toch doordraaien dankzij de twee geregistreerde artsen. We helpen mensen om hun weerstand te versterken en daardoor optimaal gezond te zijn. We bieden onder meer darmspoeling, hyperthermie, detox-therapieën en cupping aan en geven voedings- en leefstijladviezen. Bij ons komen allerlei mensen, mensen met chronische klachten,  jongeren met overgewicht en ook kankerpatiënten die uitbehandeld zijn. We hebben bij die laatste groep al mooie successen geboekt door de kanker tot staan te brengen.”

Alternatief
De keuze voor geneeskunde die in de reguliere medisch wereld het stempel ‘alternatief’ krijgt, is verrassend voor iemand die in de farmaceutische industrie is opgegroeid. “Ik heb inderdaad een heel andere kijk op gezondheid gekregen”, beaamt Romanyk. “Na de verkoop van mijn bedrijf ben ik mezelf weer gaan ontwikkelen en ben ik veel gaan lezen. Ook heb ik een nieuw netwerk opgebouwd met integrale artsen die een holistische kijk op geneeskunde hebben. Ik ben niet tegen chemische medicijnen bij de bestrijding van kankercellen, maar als alternatieve en reguliere behandelingen  hand in hand gaan, zijn de resultaten veel beter. De focus in de gezondheidszorg moet bovendien verlegd worden van genezen naar voorkomen van ziektes. Goede voeding, het verwijderen van toxines en afvalstoffen uit je lichaam en het verminderen van stress zijn essentieel voor een goed immuunsysteem. Dan word je niet ziek en is vaccineren tegen corona onnodig. Dat laatste is namelijk niet zonder risico’s.”

Inmiddels begint Romanyk met haar volgende bedrijf: het Ministerie voor Zelfzorg, een kennisplatform waar mensen informatie vinden over een gezonde levensstijl. Dat initiatief wordt door de deelnemers aan de online bijeenkomst met enthousiasme ontvangen. Marieke Audenaerde pleit zelf voor een heus nieuw ministerie van Vitaliteit.

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 28 november 2024

Terugblik bezoek kunstbeurs PAN

Regio Den Haag 20 november 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW Regio Den Haag

Metropoolregio Amsterdam 13 november 2024

Even voorstellen: Bernold Nieuwesteeg

Regio Rotterdam 8 november 2024

Nieuwe Rotterdamse leden stellen zichzelf voor