u
18 juli 2025

Uit ons magazine: Vuilnis: het nieuwe goud!

Dit is een artikel uit ons magazine WEST. Bekijk hier de volledige uitgave!

Foto: De Graaf Groep

Een volledig circulaire economie in 2050, met als tussenstap een halvering van het gebruik van primaire grondstoffen in 2030. De eerste stappen zijn echter al gezet, en in 2025 gaan we verder in de richting van die circulaire toekomst. In Noord- en Zuid-Holland, twee van de dichtstbevolkte en economisch actieve provincies van Nederland, is deze verandering al duidelijk voelbaar. Bedrijven in de regio krijgen te maken met nieuwe regelgeving en logistieke uitdagingen, maar ook met kansen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

WAT KUNNEN WE VERWACHTEN VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE IN 2025?

Vanaf 2025 gaat er in regelgeving al veel veranderen. Er komt een reeks nieuwe regels die de overgang naar een circulaire economie moeten versnellen. Het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023- 2030 pakt hierbij een belangrijke rol. Dit programma stimuleert circulaire initiatieven, vermindert het gebruik van primaire grondstoffen en bevordert hergebruik en recycling. Provincies Zuid-Holland en Noord-Holland hebben hun eigen actieagenda’s opgesteld om deze doelstellingen lokaal te behalen. In Zuid-Holland richt de Circulaire Actieagenda zich bijvoorbeeld op het sluiten van kringlopen in de bouw en chemie. Een belangrijk speerpunt is het opwaarderen van plastic-rijk afval tot nieuwe grondstoffen. Noord-Holland zet vooral in op het stimuleren van circulaire innovaties en het wegnemen van regels die hergebruik van afvalstromen belemmeren. Ben je ondernemer en benieuwd welke regels vanaf 2025 voor jouw sector gelden? Kijk dan snel op www.circulairondernemen.nl voor de relevante regelgeving en praktische tips.

PRAKTISCHE UITDAGINGEN EN KANSEN BIJ DE TRANSITIE NAAR DE CIRCULAIRE ECONOMIE

De overgang naar een circulaire economie brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor bedrijven. Voor sommige onder[1]nemers biedt deze transitie ook kansen om hun bedrijfsinrichting volledig om te gooien: afval wordt geen kostenpost meer, maar een waardevolle grondstof. Vuilnis is het nieuwe goud. Die omslag in benadering vraagt echter om een andere manier van denken en werken, van ontwerp en productie tot logistiek en afvalbeheer. Een van de grootste uitdagingen is het beheren van de afvalstromen. Het scheiden, verzamelen en transporteren van verschil[1]lende soorten afval vraagt om een goed georganiseerde infrastructuur en nauwe samenwerking tussen gemeenten, bedrijven die de nieuwe grondstoffen opwekken, en de bedrijven die die grondstoffen verwerken. Dit betekent vaak dat er flink geïnvesteerd moet worden in technologieën voor recycling, hergebruik en efficiënte materiaalstromen. Voor sommige bedrijven kan dit een flinke financiële drempel vormen. Ook het organiseren van gescheiden afvalstromen en het vinden van efficiënte transportoplossingen voor gerecyclede materialen vraagt om nieuwe logistieke strategieën, wat de complexiteit van de bedrijfsvoering kan vergroten. Daarnaast is de beschikbaarheid van betaalbare en kwalitatieve circulaire materialen niet altijd vanzelfsprekend. Dit kan de overstap bemoeilijken, zeker in sectoren waar de afhankelijkheid van specifieke grondstoffen groot is. Ondernemers krijgen bovendien te maken met complexe regelgeving rond afvalbeheer en hergebruik, wat extra administratieve druk kan opleveren. Zo kan een hotel geen gebruikt beddengoed naast het verse eten voor in de keuken leggen. Dit vraagt om een flexibele en goed geïnformeerde aanpak binnen het bedrijf, en de overheid als betrouwbare partner. De circulaire economie kan alleen succesvol zijn als alle schakels in de keten samenwerken. Van producenten en distributeurs tot afvalverwerkers en overheden, iedereen heeft een rol in deze transitie. Werknemers zullen moeten worden opgeleid in wat de circulaire processen betekenen en bedrijven zullen intern bewustwording en betrokkenheid moeten bevorderen om deze verandering succesvol te laten verlopen.

ONZE INZET

Volgens VNO-NCW West is circulariteit niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de versterking van de economische veerkracht. Het bevordert de onafhankelijkheid van schaarse grondstoffen en vermindert de afhankelijkheid van import, wat bedrijven beter bestand maakt tegen prijsschommelingen en leveringsproblemen. Daarnaast stimuleert het de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen en werkgelegenheid in innovatieve sectoren. VNO-NCW West is vanaf het begin betrokken als partner om ervoor te zorgen dat ondernemers de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om de noodzakelijke overstap naar een circulaire economie te maken. Wij zorgen ervoor dat de signalen vanuit onze achterban terechtkomen bij beleidsmakers op alle niveaus: van gemeenten en provincies tot het Rijk en de EU. De introductie van circulaire regelgeving biedt ondernemers dus niet alleen uitdagingen, maar ook kansen voor duurzame groei en innovatie. Een succesvolle transitie vereist tijdige ondersteuning, praktische oplossingen en een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen.

 

Verduurzaming en energie zijn cruciaal voor bedrijven, het mkb en bedrijventerreinen omdat die een sleutelrol spelen in de transitie naar een duurzame economie. De industrie is verantwoordelijk voor een significant deel van het energieverbruik en kan dus grote impact hebben op het verminderen van de CO2-uitstoot. Lees verder: Verduurzaming en energie – VNO-NCW West

Gerelateerde artikelen