

Het MKB is het fundament van onze economie. Binnen de New Economy Werkgroep – een samenwerking tussen VNO-NCW West, Dutch New Narrative Lab (DNNL) en Internet Society Nederland (ISOC NL) – bundelen ondernemers, experts en beleidsmakers hun krachten om dat fundament te versterken: met innovatie, inclusiviteit en digitale wendbaarheid als pijlers.
Een krachtig voorbeeld van die samenwerking vond plaats op 17 maart jl., toen Tweede Kamerlid Raoul White een besloten sessie organiseerde met ondernemers uit het DNNL-netwerk, onder leiding van Ruben Brave, voorzitter van de New Economy Werkgroep van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam (MRA). De bijeenkomst vond plaats in de Tweede Kamer en vormde een uniek moment voor de ondernemers om daadwerkelijk gehoord te worden. Hun inzichten vormden deels de basis voor Raoul White’s bijdrage aan het MKB-commissiedebat op 20 maart, terug te kijken via:
Tijdens het debat bracht Tweede Kamerlid Raoul White het thema inclusief ondernemerschap stevig onder de aandacht. Hij verwees expliciet naar de gesprekken die hij voerde met diverse ondernemers uit het DNNL-netwerk, georganiseerd in samenwerking met de New Economy Werkgroep onder leiding van Ruben Brave. White benadrukte dat gelijke toegang tot financiering cruciaal is, en vroeg waarom het ministerie diversiteit niet als voorwaarde stelt bij aanbestedingen. De minister erkende het belang van inclusief beleid, maar bleef vaag over concrete vervolgstappen. Zo verwees hij naar algemene (of inmiddels stopgezette) financieringsinitiatieven, maar ging niet in op voorstellen zoals het wettelijk verankeren van inclusief inkopen of aparte tenders voor inclusieve fondsen. Ook bleef het onduidelijk hoe en of de eerder beloofde monitoring van diversiteit binnen de Seed Capital-regeling wordt uitgevoerd.
Ondernemers aan het woord: van barrières naar beleid
Tijdens de sessie met Raoul White, voorbereid door DNNL en met input van de Vrije Universiteit Amsterdam, deelden ondernemers uit ondervertegenwoordigde groepen hun ervaringen en concrete suggesties. Uit het rapport en de gesprekken kwamen vier structurele barrières naar voren:
- Beperkte toegang tot financiering
– Slechts 1,3% van het durfkapitaal gaat naar startups met vrouwelijke oprichters; het aandeel voor ondernemers van kleur is nog lager. - Uitsluiting van netwerken en overheidsinkoop
– Veel ondernemers krijgen geen toegang tot het netwerk waar kansen ontstaan, zeker bij aanbestedingen en publieke opdrachten. - Complexe regelgeving en bureaucratische drempels
– Migrant-ondernemers en ondernemers zonder familiair zakelijk netwerk ervaren veel extra obstakels. - Tekortschietend beleid
– Diverse initiatieven (zoals Code-V) missen structurele financiële opvolging of zijn gestopt, en eerdere beleidsbeloften zijn niet waargemaakt.
Deze ondernemers gaven ook concrete oplossingen aan, zoals:
✅ Integratie van inclusieve inkoopcriteria in overheidsopdrachten
✅ Verbeterde toegang tot publiek-private financiering voor ondervertegenwoordigde groepen
✅ Monitoring en evaluatie van bestaande regelingen zoals de Seed Capital-regeling
✅ Structurele data-verzameling en zichtbaarheid van diversiteit in het MKB
De cijfers liegen er niet om
Ondernemers met een migratieachtergrond en vrouwen van kleur leveren een essentiële bijdrage aan de Nederlandse economie. Volgens meerdere onafhankelijke bronnen:
- Bedrijven van ondernemers met een migratieachtergrond genereren jaarlijks meer dan €88 miljard aan economische waarde, wat neerkomt op circa 11% van het totale Nederlandse inkomen (Volkskrant / Minority Businesses Matter).
- Daarnaast blijkt uit cijfers van het CBS dat het aandeel van startende ondernemers met een migratieachtergrond sterk is gegroeid, met name uit Europa (ruim 44%) (Staat van het MKB / CBS).
- Deze ondernemers zijn bovengemiddeld actief in sectoren zoals zorg, technologie, duurzaamheid, logistiek en horeca – sectoren die essentieel zijn voor de economische veerkracht van Nederland.
Het rapport The Missing Entrepreneurs 2021 van de OESO bevestigt dit beeld: ondanks een sterke ondernemerscultuur, heeft Nederland nog steeds te maken met een aanzienlijke ondervertegenwoordiging van vrouwen, jongeren en migranten binnen het ondernemerschap. Volgens het rapport kan het actiever benutten van dit onbenutte potentieel bijdragen aan innovatie, economische groei en sociale inclusiviteit (OECD-rapport).
Kortom: het gaat hier niet om een ‘doelgroep’ die erbij gehaald moet worden, maar om cruciale economische actoren die systematisch worden onderschat en onderbenut – met een hoge maatschappelijke én economische prijs als gevolg.
Rol van Raoul White: brug tussen beleid en praktijk
Dankzij het initiatief van Raoul White en zijn team kregen deze ondernemers een directe stem richting de Kamer. Zijn eerdere Kamervragen over inclusief ondernemerschap tonen zijn betrokkenheid bij het onderwerp, maar de antwoorden daarop vanuit de overheid missen concreetheid en actie:
🔗 https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2024Z12376&did=2024D36104
In het debat op 20 maart bracht hij de kwesties rond financiering, inclusie en data stevig onder de aandacht. Dit sluit aan bij de ambities van de New Economy Werkgroep en bij eerdere publicaties van VNO-NCW over dit onderwerp:
🔗 “Inclusief ondernemerschap rendeert enorm” – VNO-NCW West
🔗 “Waarom laten we nog zoveel talent liggen?” – Ruben Brave in Forum
DNNL heeft op basis van brede consultatie en onderzoek vier concrete aanbevelingen gedaan voor een inclusiever ondernemersbeleid: (1) een wetsvoorstel voor inclusief inkopen, waarmee overheidsinkopen (€88 miljard per jaar) ook ten goede komen aan diverse ondernemers; (2) herziening van de Seed Capital Regeling door diversiteit als gunningscriterium te hanteren en aparte tenders op te zetten voor inclusieve fondsen; (3) een nationaal actieplan inclusief ondernemerschap met focus op onderwijs, financiering en ecosysteemontwikkeling, naar voorbeeld van Duitsland; en (4) een science-based monitoringsysteem voor structurele beleidsfeedback. Zie: www.dnnl.org/duurzame-toekomst-met-brede-welvaart
Oproep aan EZ, FIN en BZK: werk samen met de werkgroepen New Economy
Samen met de New Economy Werkgroepen in Amsterdam en Rotterdam nodigen wij de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties uit om in gesprek te gaan over concrete vervolgstappen. Met een sterk publiek-private samenwerking kunnen we een versnelling aanbrengen in inclusief, innovatief ondernemerschap – juist nu dit economisch en geopolitiek urgenter is dan ooit.
Op 24 april organiseren wij de kick-off van de New Economy Werkgroep bij Google HQ in Amsterdam. Dit is hét moment om gezamenlijk richting te geven aan beleid dat economische groei én maatschappelijke veerkracht bevordert.
VNO-NCW staat klaar om met ondernemers, overheden en partners de routekaart naar een nieuwe economie vorm te geven. Doe je mee met de werkgroep New Economy? Meer info en registeren voor de kick-off in de MRA vind je hier : https://www.vno-ncwwest.nl/Evenementen/kick-off-new-economy-werkgroep/
📝 Voor vragen of aansluiting bij de werkgroep: neem contact op vestigingsmanager Linda Bregman via bregman@vno-ncwwest.nl