

Ruben Brave is een bekende tech-ondernemer, investeerder en voorvechter van inclusie in het Nederlandse bedrijfsleven. Als oprichter van de Dutch New Narrative Lab Foundation (DNNL) en nu voorzitter van de werkgroep New Economy bij VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam, zet hij zich in voor een inclusieve en innovatieve toekomst.
Dit is een artikel uit ons magazine. Bekijk hier de volledige uitgave!
Foto: Pieter Bas Bouwman
“Inclusief ondernemerschap rendeert enorm, dat is al bewezen. Gemixte teams presteren beter dan homogene teams, of het nu gaat om gender of culturele diversiteit. Investeren in diversiteit loont, maar we hebben er in Nederland een blinde vlek voor. Het is ook sociaal relevant: ondervertegenwoordigde groepen worden onvoldoende geaccepteerd in de innovatieve ondernemerswereld. Daar worden mensen ongelukkig van en ook dat kost uiteindelijk geld.”
“Er is ook nog veel discriminatie en racisme in Nederland. De politie heeft te weinig middelen om te handhaven. Als je iets wilt bestrijden, moet je daar geld voor vrijmaken, en racisme is gewoon strafbaar. Een derde van de Nederlandse bevolking heeft volgens het SCP met discriminatie te maken en dat is al verboden. Maar als je echt iets wilt doen hieraan, moet je handhaven en het thema ook strafrechtelijk aanscherpen.”
“Aan de andere kant gaat het ook over het narratief: ondervertegenwoordigde groepen worden vaak als zielig gezien, maar dat haalt de focus weg van het enorme talent dat aanwezig is. Ook politici zetten groepen als migranten weg in de hoek van de zwakkeren, waardoor ze niet als volwaardig worden gezien. Dat leidt er ook nog eens toe dat die groepen minder middelen toebedeeld krijgen; dat zien we bijvoorbeeld bij Nederlanders met een migratieachtergrond en vrouwen. De regeringscoalitie zegt de rechtsstaat serieus te nemen. Dat betekent dat ze zich ook moet inspannen tegen discriminatie. Ondernemers willen een betrouwbare overheid en als je haar niet kan vertrouwen op het gebied van mensenrechten, waarom dan wel op andere gebieden?”
“Ondernemers zullen actief aan de slag moeten met diversiteit en inclusie. Inclusief werkgeverschap betekent dat je je personeelsbeleid anders vormgeeft, maar ook dat je inclusief inkoopt. Daarnaast kun je je aansluiten bij bijvoorbeeld de SER Diversiteitscharter en naar netwerkbijeenkomsten gaan buiten je bestaande bubbel. Sla bruggen naar mensen die anders zijn dan jij, om verbinding te creëren en op die manier toegang tot andere netwerken te vergaren.”
“Bedrijven worden al steeds meer aangespoord om zich sterker in te zetten op het gebied van milieu, sociale impact en goed management. Bedrijven voegen niet alleen financiële waarde toe aan de economie, maar ook maatschappelijke waarde aan de samenleving. Als bedrijven groter worden, worden ze ook uitgedaagd om daarover na te denken. De nieuwe generatie werknemers wil graag betekenisvol werk doen: bedrijven die geen positieve impact maken, zullen dus ook meer moeite hebben om talent aan te trekken.”
“Als je niet bezig bent met inclusie, mis je innovatie. Je moet dingen anders doen dan je eerst deed, zodat je internationale concurrentiepositie op orde blijft. Als wij als Nederlands bedrijfsleven geen innovatie door inclusie incorporeren, zullen we overstemd worden door bedrijven uit het buitenland. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk zijn ze hier al veel verder mee. Ondernemers moeten daarom echt aan de slag hiermee!”
Werkgroep New Economy
“De werkgroep New Economy heeft als doel om het bedrijfsleven te transformeren naar een meer duurzame en inclusieve economie. Dit betekent dat we niet alleen streven naar economische groei, maar ook naar een positieve maatschappelijke impact. De New Economy focust op circulaire bedrijfsmodellen, digitale transformatie, en sociaal ondernemerschap. We willen dat bedrijven niet alleen financieel succesvol zijn, maar ook bijdragen aan de samenleving door verantwoorde en inclusieve bedrijfspraktijken te implementeren. Als voorzitter van de werkgroep werk ik samen met verschillende stakeholders om een platform te creëren waar kennis en best practices worden gedeeld. We organiseren impactvolle netwerkbijeenkomsten, inclusieve seminars, en innovatie challenges om bedrijven te ondersteunen bij hun transitie naar deze nieuwe manier van zakendoen. Het uiteindelijke doel is om een ecosysteem te bouwen waar innovatie en inclusiviteit hand in hand gaan, waardoor Nederland zijn concurrentiepositie op de internationale markt kan versterken.”