Op 6 november 2019 vond de zesde landelijke matchmakingbijeenkomst plaats bij Philips in Drachten. Ruim twintig Groene Groeiers brachten hun oplossingen in voor de uitdagingen van Philips en Circulair Friesland.
Door Annemarie van Oorschot
Aan drie tafels werden de volgende uitdagingen besproken:
1. Hoe krijgt Philips zijn productielocatie in Drachten van het gas af?
2. Kunnen ook Philips moeilijke rest- en afvalstromen, zoals mixed plastics, worden opgewaardeerd tot grondstof?
3. Hoe organiseer je de terugname van producten?
Meer informatie over de eerste uitdaging en de oplossingen, vind je hier.
Meer informatie over de tweede uitdaging en de oplossingen, vind je hier.
Heb je geen toegang tot deze informatie en ben je ondernemer? Meld je dan eerst aan als Groene Groeier op www.groenegroeiers.nl
Locatiedirecteur Walter Mattis en duurzaamheidsdirecteur Eelco Smit van Philips zijn enthousiast over de ingebrachte oplossingen en zullen in de komende weken vervolgafspraken maken met een aantal Groene Groeiers. Dan wordt ook gekeken of er samengewerkt kan worden aan de ontwikkeling van business cases.
De tafelgesprekken leverden ook nieuwe inzichten op. Zo kaartte Chris Beeren van Aquafix uit Antwerpen aan tafel 2 het probleem van de microplastics in industrieel afvalwater aan. Elke fabriek, dus ook Philips, loost volgens hem microplastics in het oppervlaktewater en uiteindelijk in zee, maar de meeste productiebedrijven onderschatten deze vervuiling. Aquafix verkoopt een apparaat dat de microplastics uit het afvalwater kan filteren.
Aan tafel 3 opperde Thijs Bender van Drake & Farrell eens na te denken over de footprint van het terugnemen van afgedankte producten. Door het vervoer – vaak heen met een lege auto en terug met een volle – wordt de uiteindelijke milieuwinst van de inname van producten beperkt. Het leidde tot een nieuwe uitdaging voor Friesland en de noordelijke provincies: Hoe kun je logistieke hubs creëren waarbij bedrijven ingenomen producten kunnen verzamelen en weer verder distribueren.
Cint Kortmann van Quant Base benadrukte aan tafel 3 dat een circulaire economie afhankelijk is van het verzamelen, analyseren en toepassen van data met behulp van snel werkende digitale tools.
De bijeenkomst werd georganiseerd door het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers, VNO-NCW Noord, Philips en Circulair Friesland.