

Allereerst danken wij alle aanwezigen hartelijk voor hun betrokkenheid en actieve deelname aan de bijeenkomst voor Commissarissen en Toezichthouders op 22 mei jl. Deze middag werd georganiseerd in samenwerking met Grant Thornton en Board in Balance, en vond plaats in het prachtige kantoor van Grant Thornton in Amsterdam Zuidoost. Gastcommissaris op deze middag was Petri Hofsté.
Een warm welkom en prikkelende hoofdvraag
De bijeenkomst werd geopend door Annemarie Jongerden, partner en Head of Assurance bij Grant Thornton, die alle deelnemers welkom heette en het belang onderstreepte van het delen van inzichten en ervaringen rondom risicomanagement. Oscar Toebosch, partner bij Board in Balance en onze moderator, nam het vervolgens over en nodigde de deelnemers uit om te reflecteren op de centrale vraag van de middag:
Commissaris en toezichthouder – welke rol ligt hier voor jou?
Openhartige verhalen en herkenbare uitdagingen
Na een inleiding van gastcommissaris Petri Hofsté, waarin zij haar opvattingen en ervaringen deelde over (strategisch) risicomanagement, gingen de deelnemers in een open setting in gesprek met elkaar. De – overwegend vrouwelijke – deelnemers deelden persoonlijke ervaringen en observaties over hoe onder andere het thema wateroverlast en stroomtekort leeft binnen hun organisatie. Wat bleek? Lang niet iedere organisatie beschikt over een actueel noodscenario, en nog minder organisaties oefenen hier actief mee.
Een bijzondere bijdrage kwam van een deelnemer die toezichthouder is bij een bedrijf datwateroverlast meemaakte. Hoewel er een actieplan beschikbaar was, bleek dat essentiële aspecten ontbraken, zoals het feit dat medewerkers massaal wegbleven om familieleden te helpen – een realiteit die het plan niet had voorzien.
Bewustwording als sleutelwoord
De inzichten leidden tot een levendige en waardevolle discussie. De conclusie was eenduidig: commissarissen en toezichthouders spelen een cruciale rol in het aanjagen van bewustzijn binnen hun organisatie. Het actief aandringen op actuele noodscenario’s én het oefenen daarvan, ook als commissaris zelf!, werd gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor weerbaarheid, zeker in een wereld waarin geopolitieke spanningen en klimaatveranderingen steeds meer impact hebben op bedrijfscontinuïteit.
Onderzoek: wat staat er op het spel?
Dirk-Jaap Klaassen, research consultant van Board in Balance, presenteerde de uitkomsten van een recente benchmarkstudie, geïllustreerd met een heldere PowerPointpresentatie. De belangrijkste risico’s waarvoor noodscenario’s gewenst zijn, bleken onder andere:
- Cybercrime
- Brand
- Wegvallen van internet
- Handelen in strijd met de privacywetgeving
- Onverwacht wegvallen van de ceo
De risico’s waar de meningen onder de respondenten het meest uiteenlopen zijn bij wel of niet een scenario voor:
- Watertekort
- Hittestress
- Geopolitiek
- Wateroverlast
- Polarisatie bij interne stakeholders
Een scherpe opmerking uit het publiek benadrukte het belang van een gedegen communicatieplan als integraal onderdeel van elk noodscenario – om imagoschade zoveel mogelijk te beperken. Ook werd de website Rijksbrede Risicoanalyse genoemd als waardevolle bron voor het opstellen van scenario’s.
Conclusie: neem je verantwoordelijkheid
De rode draad van de middag was duidelijk: in een snel veranderende wereld is risicomanagement geen bijzaak, maar een kerntaak. Commissarissen en toezichthouders moeten die verantwoordelijkheid actief oppakken – en hun organisaties daarin uitdagen. Want soms is het operationeel management te druk met de waan van de dag om strategische risico’s scherp op het netvlies te hebben.
Word lid van VNO-NCW West
Ben je nog geen lid van VNO-NCW West? Dan nodigen we je van harte uit om je aan te sluiten bij ons krachtige netwerk. Weerbaarheid is bij ons een belangrijk thema op de agenda. Door lid te worden:
- Laat je je stem horen in Den Haag en Brussel
- Word je uitgenodigd voor inspirerende en actuele bijeenkomsten
- Versterk je jouw netwerk met gelijkgestemden uit alle sectoren
Samen maken we ons bedrijfsleven weerbaarder en toekomstbestendiger. Sluit je aan!