Wat doet VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam (MRA) om een vlot en krachtig herstel voor ondernemers mogelijk te maken? Hoe komt de regio slim, groen en gezond uit de crisis? En welke verantwoordelijkheden hebben werkgevers in de sociaaleconomische situatie van hun medewerkers?
door Alex Molendijk, La Plume Media
De voorzitterswissel van VNO-NCW metropool Amsterdam is aanleiding voor ondernemers om in gesprek te gaan over duurzaam herstel van de stad Amsterdam en de omliggende regio. Dat doen ze op 18 mei 2021 in een live, online seminar vanuit de studio van de Johan Cruijff Arena. In de uitzending wordt afscheid genomen van Hans Bakker en kennisgemaakt met diens opvolger, Henk Markerink.
Veerkracht
Markerink wil zich als nieuwe voorzitter van VNO-NCW metropoolregio Amsterdam inzetten voor een duurzaam, economisch herstel. “Amsterdam heeft voldoende veerkracht om de coronacrisis door te komen, maar het is van groot belang dat we ondernemers blijven helpen om de komende maanden te overbruggen. Dat heeft de hoogste prioriteit en daarin zoeken we de samenwerking met de gemeente. Tegelijkertijd blijven we natuurlijk nadenken over de vraagstukken die op lange termijn spelen.”
Regionale samenwerking
Namens de gemeente Amsterdam dringt Victor Everhardt, wethouder Financiën en Economische Zaken, ook aan op samenwerking in de gehele metropoolregio om langlopende uitdagingen aan te pakken, zoals de energietransitie, het tekort aan betaalbare woningen en het leefbaar houden van de stad als de bezoekerseconomie weer op gang komt.
Diversiteit
Kai Pattipilohy, directeur van Diversion (bureau voor maatschappelijke innovatie) deelt Everhardts langetermijndenken en belicht het toekomstperspectief voor medewerkers. De flexwerkcontracten en woningtekorten zijn in haar ogen een bron van onzekerheid voor jonge mensen. En als gevolg van die onzekerheid wordt het op termijn moeilijker voor organisaties om goede werknemers te vinden in de regio. Dit verdient aandacht.
Schiphol
Dick Benschop, president en ceo van Royal Schiphol Group, benadrukt dat Schiphol belangrijk is voor het economisch herstel van de regio. Hij wil Schiphol vanuit maatschappelijk oogpunt toekomstbestendig te maken door milieubelasting en geluidsoverlast verder terug te dringen. “We gaan voor gematigde, gecontroleerde ontwikkeling, met steeds minder overlast”, aldus Benschop. “Ook Schiphol zal daarin steeds meer de samenwerking in de regio opzoeken.”
Verrassing
Aan het einde van de online bijeenkomst wacht een verrassing: scheidend voorzitter Bakker krijgt de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt voor zijn tomeloze inzet voor ondernemers in de metropoolregio Amsterdam. Lees meer.
Terugkijken
De gehele uitzending kunt u terugkijken via deze link.
Getoonde video’s tijdens webinar:
Ingrid Thijssen (Voorzitter, VNO-NCW) over herstelplannen en hulp voor ondernemers.
Nina Tellegen (Executive Director, Amsterdam Economic Board) over maatschappelijke initiatieven in crisistijd.
Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning, provincie Noord-Holland) over de economie in de regio en herstelbeleid.
Dankwoorden voor Hans Bakker.