

Vorige week hebben veertien grote bedrijven en instellingen in Amsterdam Zuidoost een convenant getekend, waarmee ze zich committeren aan het leveren van een grote bijdrage aan het Masterplan Amsterdam Zuidoost. Dit Masterplan wil welvaart en welzijn brengen in dit snel groeiende stadsdeel. Onder meer Rabobank, ING, ZiggoDome en AFAS LIVE behoren tot de ondertekenaars. De Johan Cruijff Arena, waarvan ik tot 1 september directeur was, en Randstad vormen de alliantie van het Masterplan en zijn de drijvende krachten achter dit convenant.
Voor mij is het een mijlpaal. Ruim drie jaar geleden heb ik samen met de wethouder en Randstad het initiatief genomen tot ‘Zuidoost Werkt’ met als doel duizend inwoners uit het stadsdeel naar werk te begeleiden. Er wonen hier duizenden mensen die momenteel niet aan het werk zijn, terwijl de wijk tegelijkertijd rijk is aan tientallen ondernemers die continu op zoek zijn naar talent. We zijn voor de coronacrisis gestart en binnen een paar maanden waren al honderden mensen in de eigen buurt aan de slag. De coronacrisis zorgde jammer genoeg voor vertraging, maar inmiddels staat de teller op 680 mensen die naar werk zijn begeleid.
Het geheim van het succes is dat we de leefwereld van de werkzoekende centraal stellen in plaats van het systeem. We hebben één loket waar je wordt geholpen met persoonlijke aandacht en een integrale aanpak. Iemand een baantje bezorgen en vervolgens aan zijn lot overlaten, werkt niet.
Meestal heeft iemand in de bijstand meerdere problemen. Schulden bijvoorbeeld, sociale problemen. En meestal begrijpt hij het systeem van de UWV en arbeidsmarkt niet, wat ook een labyrint is. Door professionele coaches in te zetten, die alle aspecten in de begeleiding meenemen, boeken we resultaten. We hebben ook een whatsapp-nummer en een fysieke plek middenin in het winkelcentrum waar je gewoon binnen kan lopen voor hulp. Tevens zetten we sleutelfiguren uit de eigen community in die het werk naar de mensen toebrengen via buurthuizen. We maken de weg naar werk zo laagdrempelig mogelijk.
Met het convenant geven grote bedrijven aan dat ze zich structureel willen inzetten voor de buurtbewoners. Er gebeurt al heel veel, maar het is niet altijd zichtbaar en toegankelijk en vaak onvoldoende met elkaar verbonden. Hier gaan we met elkaar aan werken. Die inzet kan op allerlei manieren. Je kunt de coaches betalen of banen en stageplaatsen aanbieden. Je kunt ook banen creëren, bijvoorbeeld door facilitaire activiteiten niet langer uit te besteden maar daarvoor mensen uit de wijk in te huren. We organiseren werk,- en inkomenszekerheid en helpen met financiële zelfredzaamheid. Bedrijven kunnen ook hun eigen expertise inzetten. Zo gaat de Rabobank helpen bij de schuldsanering.
Onder leiding van de burgemeester voeren vijf doorbraakteams het Masterplan uit, op het gebied van werk, onderwijs, huisvesting, openbare orde en veiligheid en governance. Ik wil graag opschalen. We willen de volgende veertien bedrijven in Amsterdam Zuidoost aan het convenant verbinden en de aanpak uitrollen naar andere wijken; naar Amsterdam West en Noord, maar ook Haarlem of Zaanstad kennen wijken met veel mensen die buiten de maatschappij staan en werkgevers die staan te springen om talent. Nu ik met pensioen ben, heb ik meer tijd om me hiervoor in te zetten. Dat doe ik graag als voorzitter van VNO-NCW metropool Amsterdam. Het past naadloos in de visie van onze werkgeversorganisatie: Ondernemen voor brede welvaart. Zin om mee te doen?
Henk Markerink,
voorzitter VNO-NCW metropool Amsterdam