

“Nu een horecazaak overnemen, dan heb je serieus lef. Maar deze gasten gaan het sowieso redden, daar twijfel ik geen seconde aan.” Ebe van der Lecq, lid van VNO-NCW Delft, vertrekt samen met zijn vrouw Nancy naar Afrika om hun droom na te jagen. Hun bedrijf Rode Rozen & Tortilla’s verkopen ze aan werknemers Erik Karreman en Stijn Hoving, jonge ondernemers die liever kijken naar wat wel kan, dan wat niet.
Tekst: Pieter van der Meulen
“Nancy en ik gaan minstens een half jaar reizen door Zuid- en Midden-Afrika om een plek te vinden, mooi genoeg om daar deels te vestigen. De droom is om een lodge te beginnen waar we gasten kennis willen laten maken met een healthy lifestyle, yoga mindfullnes gecombineerd met safari, bushlife. Het zit in ons DNA om mensen goed te verzorgen.” Cateren als eindbazen, raken met smaken en altijd sfeer serveren. Zo omschrijft Rode Rozen & Tortilla’s zichzelf en daarmee ook eigenaars Ebe van de Lecq en Nancy Vroon. In 2008 nemen Nancy en Ebe een klein cateringbedrijf over. Ruim tien jaar later loopt het als een trein, met nationale en internationale opdrachten en een team van zeven fulltimers. In maart dit jaar kwam corona ook bij hen als donderslag bij heldere hemel. Na een periode van bezinning besluiten Ebe en Nancy hun droom, om in Afrika een heel ander soort ondernemerschap te omarmen, vervroegd in vervulling te laten gaan. “We hebben veel gereisd in Afrika. Er zijn een hoop misverstanden en vooroordelen over dat schitterende continent. Ik zeg altijd: het grootste gevaar is dat je het leuk gaat vinden. Dat is precies wat ons is overkomen.”
‘Om toekomstbestendig te blijven hebben we onze vaste kosten ver naar beneden gebracht’
Nieuwe deuren
“We hebben er wel vijf keer over nagedacht, lijkt me logisch,” vertelt Stijn. “Maar door het bedrijf coronaproof in te richten, kunnen we deze periode overleven terwijl we toch naar de toekomst kijken. Regeren is vooruitzien.” Eigenlijk zou Rode Rozen & Tortilla’s eind 2020 worden overgedragen aan werknemers Stijn Hoving en Erik Karreman, maar de coronacrisis zorgde voor een stroomversnelling. Dat er direct aanpassingen nodig waren, was duidelijk. “Vanwege corona hebben we onze werkzaamheden flink onder de loep moeten nemen, dat geldt voor alle horecaondernemers,” zegt Erik. “Evenementen gaan niet door, veel reguliere opdrachten zijn weggevallen. Om toekomstbestendig te blijven hebben we onze vaste kosten ver naar beneden weten te brengen. We zijn van twee locaties naar één gegaan. We hebben een aantal mensen moeten laten gaan, gelukkig op zo’n manier dat ze op een andere plek direct aan de slag konden. In alle opzichten hebben we ontzettend creatief moeten handelen. Okay, met de lockdown vallen grote opdrachten weg, maar wat kan er nog wel? Tegenover ons bedrijf zit een boerderij, waarmee we samen verse producten bij mensen thuis gaan brengen. Nu zie je veel vergelijkbare initiatieven, maar wij waren een van de eersten. Ook zijn we met een grote paella pan in de stad gaan staan om in het gat van de dichte horeca te springen. Onze contacten met de grote partijen, die ons voorheen inhuurden, zijn goed. Dus als er evenementen worden georganiseerd, komen wij ook weer boven drijven.”

Realistisch en creatief ondernemen dus, met een positieve, open blik kijken naar de mogelijkheden. “Samenwerking was altijd al een pijler onder het succes van Rode Rozen & Tortilla’s,” vertelt Stijn. “We merken dat iedereen er ook enorm voor openstaat in deze tijd. In juli hebben we samen met de Parade, een rondrijdend theaterfestival, Kolder in de Polder, een culinair belevenis-theater in de stallen van Hoeve Biesland, georganiseerd. Als alternatief voor de BieslandDagen, die daar normaal gesproken plaatsvinden. In zes avonden hebben we toch achthonderd mensen weten te serveren. Alle maatregelen en regels gevolgd, het was een groot succes. Nu de horeca wederom is gesloten, pakken we onze activiteiten met verse producten van de boerderij weer op en bezorgen we verse Diners aan Huis. Ook bedenken we samen met eventlocaties in de regio Delft, waaronder de Nieuwe Kerk, concepten om particulieren een leuke avond te bezorgen en bedrijven een coronaproof locatie te bieden voor vergaderingen en congressen. Momenteel is dit niet toegestaan, maar we werken de plannen alvast uit. Je ziet dat ook deze tijd weer nieuwe deuren opent. Een voorbeeld voor de particuliere markt is dat we gerechten voor Hoeve Biesland aan het ontwikkelen zijn die zij aanbieden aan hun afnemers. Nu verkopen ze vooral de pure producten, wij proberen toegevoegde waarde te bieden door met de verschillende producten gerechten te bereiden. Denk aan soepen, bouillons en bijvoorbeeld stoofgerechten. Twee lokale ondernemers die samen een nieuw product creëren.”
‘Een gemiste kans dat ik niet eerder lid ben geworden bij VNO-NCW West’
Leren van elkaar
“We hebben in vroegtijdig stadium mensen aangenomen om een aandeel in het bedrijf te nemen en het uiteindelijk over te nemen,” vervolgt Ebe. “Wij nemen een stukje verlies, zodat we onze droom kunnen waarmaken. Stijn en Erik zijn heel enthousiast en zitten bomvol ideeën om het succes van Rode Rozen & Tortilla’s door te zetten, ondanks de huidige tegenslag. Onderschat niet hoeveel energie en lef je moet hebben om nu door te zetten. Van een slechte situatie hebben we samen iets goeds gemaakt. Ik heb de afgelopen jaren geleerd hoe belangrijk daarin een krachtig netwerk is. Terugkijkend op mijn lidmaatschap bij VNO-NCW is het een gemiste kans dat ik niet eerder lid ben geworden. Een goed netwerk, waar ondernemers een podium krijgen, ervaringen kunnen delen en kennis kunnen opzuigen.” Ook Erik is lid van de regio Oostland binnen VNO-NCW West. “Wij hebben zelf best wat ervaring opgedaan en hebben goede mensen om ons heen waarvan we leren, zoals Ebe en Nancy. Maar we zouden onszelf in de vingers snijden als we niet van de kennis en ervaring gebruik zouden maken die beschikbaar is bij VNO-NCW West. Inspiratie opdoen en van elkaar leren is cruciaal om je onderneming toekomstbestendig te houden.”
Lees meer over Roze Rozen & Tortilla’s. Lees meer over het lidmaatschap van VNO-NCW West en de regionale verenigingen.