Boer en coach, zo laat Paul Bos, ook wel bekend als Boer Bos, zich het best beschrijven. Na een kleine twintig jaar in het bedrijfsleven keerde het lid van VNO-NCW Metropool Amsterdam terug naar de boerderij van zijn ouders om schapen te houden en leiderschaps- en zelfsturingstrainingen te geven aan teams in bedrijven en organisaties. Door de coronacrisis ging een streep door zijn reguliere cursussen. “Mensen kunnen nu bij ons terecht voor een queeste die leidt tot reflectie, zelfinzicht en ontspanning.”
Tekst: Pieter van der Meulen
“Zoals veel ondernemers die ik heb gesproken waren wij de eerste dagen van de coronacrisis een beetje in paniek. Boekingen voor trainingen en seminars konden allemaal niet doorgaan en we leven hiervan met 6 á 7 mensen. Maar als snel sloeg de paniek om in daadkracht en gingen we samen kijken wat wel kan. Ik heb veel contact gehad met opdrachtgevers en gevraagd wat ik juist nu voor hen kon betekenen. Voorzichtig kreeg ik te horen dat er behoefte was aan iets waarmee mensen konden ontsnappen aan de druk en stress van het werken, en tegelijkertijd nieuwe inzichten konden opdoen. Met name in vitale sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, is het een enorm drukke en zware tijd en is veel behoefte om los te komen van het werk en rust te vinden.”
‘Door de crisis waren we ineens genoodzaakt om onze lessen op onszelf toe te passen’
Queeste “Mijn boerderij ligt in Aalsmeerderbrug, tegen de bedrijventerreinen van Schiphol. Vijfentwintig hectare met zo’n 150 schapen middenin de Randstad. Een deel van ons werk is het verkopen van wol en vlees. Dat gaat gewoon door. Daarnaast geef ik dus samen met een aantal coaches trainingen over bijvoorbeeld leiderschap. Met een schaapskudde is goed zichtbaar te maken wat een goede leider maakt. Ook hielden we bijeenkomsten over aanpassingsvermogen en wendbaarheid. Door de crisis waren we ineens genoodzaakt om de lessen op onszelf toe te passen. Toen hebben we ‘Jouw Queeste’ bedacht. Bij een queeste doe je een persoonlijke zoektocht om tot meer zelfinzicht te komen. Mensen kunnen individueel bij ons een queeste doen, waarbij zij in ongeveer anderhalf uur een tocht over ons terrein afleggen om uit te komen bij het middelpunt, waar een fort staat. Voorafgaand hebben we contact over welke vraag mensen hebben. Dat varieert van ‘ik wil tot rust komen’ tot ‘ik wil deze crisis gebruiken om mezelf opnieuw uit te vinden’. Zo kunnen we de queeste afstemmen op de persoon die de tocht aflegt. En natuurlijk is ie CoronaProof.”
‘Een groot geheim dat ik eigenlijk met iedereen en ook met niemand wil delen’
Iedereen en niemand“Werkelijk een van de meest bijzondere ervaringen ooit. Een groot geheim dat ik eigenlijk met iedereen en ook met niemand wil delen. Heel bijzonder dat deze queeste binnen een korte tijd zo’n verschil kan maken en tegelijkertijd zo lang blijft plakken in mijn gedachten. Echt een aanrader voor bedrijven.” Ondernemer Anna-Maria Giannattasio directeur van evenementenbureau Puur Events heeft een queeste afgelegd en was diep onder de indruk. “Inmiddels hebben iets van twintig mensen deelgenomen en door de positieve reacties gaan we hier zeker mee door,” aldus Bos. “We krijgen nu ook verzoeken voor een teamqueeste, waarin leidinggevenden van een bedrijf gezamenlijk kunnen zoeken naar een oplossing voor een probleem. Ze komen dan individueel langs en hebben daarna hebben we gezamenlijk via een conference call weer contact over hun inzichten. De queeste doet een groot appèl op zelfredzaamheid. Dat is in deze tijd enorm belangrijk.”
Bekijk een trailer van ‘Jouw Queeste’
Lees meer over ‘Jouw Queeste’