In Amsterdam krijgen ruim 12.000 leerlingen niet het basisonderwijs wat ze nodig hebben. Het aantal vacatures voor leraren staat op vierhonderd en loopt verder op. Dit gaat de hele samenleving aan, denkt Marjolein Moorman, wethouder van onderwijs in Amsterdam. Dus trekt zij Hans Bakker, voorzitter van VNO-NCW Metropool Amsterdam, aan zijn jasje.
“In een welvarend land moeten de basisvoorzieningen gewoon geregeld zijn,” zegt Bakker. “Het initiatief van de wethouder om VNO-NCW te betrekken is terecht. Werkgevers hebben hier ook mee te maken. In de kern moeten alle kinderen goed onderwijs krijgen, daar is iedereen het over eens. Op termijn leidt gebrekkig onderwijs tot een tekort aan gekwalificeerd personeel, waardoor de Nederlandse economie achterop raakt. Met name in de grote steden zit de zaak volledig klem. De kosten voor levensonderhoud zijn hoog en het vinden van een betaalbare woning is met het salaris van een onderwijzer onmogelijk.”
Parijs en Londen
Samen met landelijk voorzitter van VNONCW Hans de Boer, MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof en de regionale Amsterdamse ondernemersverenigingen is een brief opgesteld aan premier Rutte.
“Nederland besteedt in vergelijking met omringende landen weinig aan basisonderwijs, waardoor het lerarentekort in ons land blijft toenemen.” “Dit moeten we doorbreken,” aldus Bakker. “Salaris in het basisonderwijs
is altijd achtergesteld geweest op dat in het middelbaar en hoger onderwijs. We willen dat dit verschil de komende jaren vermindert. Dat kan om te beginnen met een toeslag op het salaris voor basisonderwijzers
in grote steden. In Parijs en Londen is dat al ingevoerd. Ondertussen schuift de regering het besluit voor zich uit en stapelen de problemen zich op.”
“Wij zijn geen actiegroep voor onderwijs, maar als ondernemersvereniging staan wij middenin de samenleving. Dit heeft niksmet rechtse of linkse politieke oriëntatie te maken, dit gaat over in wat voor land we willen leven.”