In het prachtige hoofdkantoor van de ABN Amro, pal naast station Amsterdam Zuid, vinden op woensdagmiddag 13 december ruim 150 geïnteresseerden hun weg naar het Human Capital Netwerk event van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam. Na een eerste kennismaking met elkaar en een kopje koffie of thee is het om 15.00 uur tijd om richting de zaal te gaan, waar Han Mesters en Lucas van Wees, beide actief voor het Human Capital Netwerk, de aanwezigen welkom heten op deze middag.
Mesters, vicevoorzitter van het Human Capital Netwerk en werkzaam bij de ABN Amro, vertelt waarom het zo belangrijk is om over deze onderwerpen in gesprek te gaan. “Human Capital risk is financial risk, zo zeggen we tegenwoordig. Je bedrijfscultuur kan een Unique Selling Point zijn en wanneer je niet duidelijk maakt waar je voor staat, kunnen werknemers het snel voor gezien houden.” Van Wees, voorzitter van het Human Capital Netwerk, vertelt over hoe Jacques van Marken als eerste sociaal ondernemer in Nederland een inspiratiebron voor hem vormt. “Om over die sociale kant van ondernemerschap te praten, organiseren we ook deze conferentie. Dit is alweer de tiende keer en als je ideeën hebt voor volgend jaar, laat het vooral weten.”
Vervolgens is het de beurt aan de eerste spreker, Saskia Nijs. Met haar bedrijf Studio 21st richt ze zich op de gevolgen van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Kapitaal zit in mensen, maar dan moeten ze zich wel kunnen ontwikkelen. De opkomst van bijvoorbeeld AI vraagt om andere vaardigheden en geeft ruimte om de definitie van betekenisvol werk opnieuw vorm te geven.” Volgens haar vragen technologische ontwikkelingen om andere vaardigheden en moeten we vooral kijken naar wat mensen in een organisatie kunnen toevoegen in de toekomst en niet naar wat ze in het verleden hebben gedaan. “Als we er verstandig mee omgaan is AI geen bedreiging, maar een kans.”
De tweede spreker is Renée Frissen van OpenEmbassy, een organisatie die nieuwkomers helpt om een weg en werk in Nederland te vinden. “Toen ik in 2016 net moeder was geworden van mijn eerste zoon, werden er in de buurt vluchtelingen uit Syrië opgevangen. Ik wilde graag een handje helpen bij de opvang en zette uiteindelijk een online helpdesk op. Dat is steeds verder uitgebreid.” Door data te verzamelen kunnen bijvoorbeeld gemeenten overtuigd worden over wat er nodig is om nieuwkomers verder te helpen. “Door technologie hoeven we niet iedere nieuwkomer te spreken om op basis van data te weten wat zij nodig hebben. Er is al heel veel kennis, maar dat moet nog beter bij elkaar gebracht worden.”
Na dit inspirerende verhaal is het tijd voor een pauze, waarbij de deelnemers suikervrije frisdrank en een gezonde tussendoorreep kunnen nuttigen. Maar bovenal kunnen ze in gesprek met andere aanwezigen, want het draait vandaag om de menselijke verbinding! Toch gaat iedereen op tijd weer terug de zaal in om niets van het programma te missen. Dave Jongeneelen van Buzz Women spreekt namelijk over hoe untapped potential vooral in jezelf zit, bijvoorbeeld door het vrouwelijke in onszelf niet langer te onderdrukken. Met zijn organisatie heeft hij vrouwen in armoede geholpen in verschillende landen in Europa, Azië en Afrika. “We hebben al meer dan 15.000 dorpen bereikt en daar vrouwen kunnen helpen om onafhankelijker te worden, maar hebben ook actie tegen klimaatverandering kunnen ondernemen.” Dave deelt drie belangrijke veranderingen die je kan doormaken om het potentieel in je eigen leven en in je organisatie verder vorm te kunnen geven: van ik naar wij, van invoegen naar toevoegen en van vasthouden naar doorlaten.
Tenslotte is er tijd voor een panelgesprek met de zaal, waar alle drie sprekers van deze middag aan deelnemen. Onder leiding van Mesters gaan ze in discussie over stellingen waar ook de zaal via rode en groene briefjes over mee kan stemmen. Zo is bijna iedereen het eens met de stelling ‘als ik technologie beter inzet kan ik veel meer potentieel vrijmaken in mijn organisatie’, maar laat lang niet iedereen een groen briefje zien bij de stelling ‘ik heb werk voor iemand die nieuw in Nederland is’. De aanwezigen die het hier wel mee eens zijn, tekenen wel aan dat een onboarding proces niet altijd gemakkelijk is voor nieuwe Nederlanders vanwege bijvoorbeeld cultuurverschillen. Tenslotte volgt er een discussie over de positie van vrouwen naar aanleiding van de stelling dat het grootste untapped potential in de verborgen en onderdrukte kracht van het vrouwelijke zit, waarbij onderwerpen van part-time werken tot het leger voorbij komen. Na deze interessante discussies is het inmiddels al 17.30 uur geweest en is het tijd voor de borrel, die deze keer niet vergezeld wordt door gezonde repen maar door (vegetarische) bitterballen. Bijna iedereen blijft hangen, want er is genoeg om over door te praten!
De foto’s van deze middag, door Bastiaan van Musscher, zijn hier te bekijken! De video door William Osei Bonsu is hier te zien.