Bij het herstel van de Amsterdamse economie moet volksgezondheid op de eerste plaats komen. Logisch, vindt ook Hans Bakker, voorzitter van VNO-NCW Metropool Amsterdam. “Maar wanneer bestuurders met een noodwet hotels kunnen sluiten en daarmee de coronacrisis gebruiken voor hun eigen politieke agenda is dat onacceptabel. Bovendien kost het enorm veel banen, juist aan de onderkant van de samenleving.”
Tekst: Pieter van der Meulen
De economie van Amsterdam staat onder enorme druk. Voor met name veel ondernemers in de horeca en vrije tijdssector komt het water nu al tot aan de lippen. Als klap op de vuurpijl wil het college van burgemeester en wethouders wettelijk vastleggen dat zij de capaciteit voor overnachtingen mag beperken. Hotels sluiten dus, met als onderbouwing het broze economische herstel beschermen. “Natuurlijk is onze eerste prioriteit maatregelen te treffen die het coronavirus de kop indrukken,” aldus Bakker. “Hotels sluiten via een noodwet is wat anders. Zonder overleg met de sector! Er lopen hier twee discussies door elkaar. Voor de coronalijn heeft iedereen begrip. Maar de discussie over drukte in de stad, waarover al jaren wordt gesproken, wordt er nu met de haren bijgesleept.”
Aanleiding is een petitie tegen massatoerisme in de stad, die in korte tijd genoeg handtekeningen haalde voor een referendum. “Wij zijn voor het uitbannen van de excessen van toerisme,” vervolgt Bakker. “Bezopen mensen op de grachten, toeristen die alleen komen om de wallen te bezoeken, daar willen we vanaf. Maar het voorstel om het plafond van toerisme simpelweg op 12 miljoen te stellen is kortzichtig. De discussie wordt enkel kwantitatief benaderd, terwijl het zou moeten gaan over de kwaliteit binnen het toerisme.”
‘Het credo van ‘Amsterdam voor Amsterdammers’ stuit mij tegen de borst’
Trumpiaans
“De gastvrijheidsindustrie bedraagt tien procent van de totale Amsterdamse economie. Wie zomaar even een derde daarvan wil wegstrepen, tekent voor 23.000 banen die verloren gaan. En dan heb je het niet over ingenieurs of economen, maar over mensen die echt niet de volgende dag ergens anders aan de slag kunnen. Zeker niet in deze zware coronatijd. Banen aan de onderkant van de samenleving, daar heb je het over. Bovendien zullen hierdoor ook prachtige bedrijven met een rijke en duurzame historie niet overleven.”
Het enorme en stijgende aantal toeristen in de hoofdstad draagt niet bij aan een leefbare stad, daar is iedereen het over eens. De afgelopen jaren zijn maatregelen getroffen om dit terug te dringen. Een stop op toeristenwinkels, restrictiever hotelbeleid en verhoogde toeristenbelasting bijvoorbeeld. “Er moet beleid komen dat de hele stad dient. Het credo van ‘Amsterdam voor Amsterdammers’, dat steeds vaker te horen is in de discussie over toerisme, stuit mij tegen de borst. Dat doet bijna Trumpiaans aan. Het internationale karakter is wat Amsterdam, en daarmee heel Nederland, op de kaart zet. Toerisme is deel van Amsterdam, handelsgeest is deel van Amsterdam, aan die wortels moet je niet zomaar de bijl zetten.”
‘Ondernemers zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het gemeentebestuur’
Slip of the pen
In een open brief van burgemeester Halsema worden als kernwaarden van Amsterdam vrijzinnigheid, tolerantie en cultuurhistorie genoemd, terwijl over gebruikelijke en historisch kenmerkende waarden als handelsgeest en internationaliteit met geen woord wordt gerept. “Impliciet wordt daarmee afscheid genomen van waarden die Amsterdam al eeuwenlang uitdraagt en die de stad over de hele wereld aanzien geven. Wellicht een ‘slip of the pen’, dus echt kwalijk neem ik het de burgemeester niet, maar het stipt een breder probleem aan. Ondernemers zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het gemeentebestuur en in de raad. Desondanks zegt het college van burgemeester en wethouders scherp oog te hebben voor de belangen van ondernemers. In de praktijk merken wij er weinig van.”
Raadsbrief aanpak binnenstad
Raadsbrief herstel vrijetijdseconomie
Standpunt VNO-NCW West over toerismebelasting
Lees meer ondernemersverhalen in crisistijd.