Metropoolregio Amsterdam
u
15 oktober 2019

Het is ons verdienmodel geworden’

“Als wij niet voor de duurzame weg hadden gekozen, weet ik niet of we nog zouden bestaan.” Voor Drukkerij de Bij is duurzaamheid inmiddels vanzelfsprekend, maar eigenlijk zijn ze er per toeval mee begonnen, vertelt directeur Norbert van Schie. 
Tekst: Pieter van der Meulen
Over de vraag of het nog duurzamer kan bij Drukkerij de Bij moet Norbert van Schie even nadenken. Sinds in 2007 de lampen zijn vervangen is het balletje gaan rollen, eigenlijk bij toeval. “Sindsdien hebben we bij alle investeringen gekeken hoe we het zo duurzaam mogelijk kunnen insteken. De vervanging van de lampen bespaart veertig procent van ons energieverbruik en we hebben ze binnen anderhalf jaar terugverdiend. Dat heeft toch wel mijn ogen geopend. Je kan door investeringen net anders in te steken hetzelfde blijven doen, geld besparen en bijdragen aan een duurzame wereld. Het is eigenlijk ons verdienmodel geworden, hiermee onderscheiden we ons. Ik kan wel zeggen dat als we dit niet hadden gedaan, het heel lastig voor ons was geweest, zoals dat voor veel drukkerijen het geval is.”
Duurzaamste ter wereld
“Wij bestaan al ruim 93 jaar. Van een klassieke zijn wij omgebouw tot een hele duurzame drukkerij. Daarmee hebben we zelfs meerdere prijzen mee gewonnen. In 2012 werden we verkozen tot duurzaamste bedrijf, niet eens specifiek  de drukkerij , van stadsdeel Sloterdijk verkozen. Over heel Amsterdam zijn we dat jaar derde geworden.” Het bleek pas het begin van de erkenning, want in 2016 benoemde Kodak  het bedrijf tot groenste drukkerij ter wereld. Van Schie blijft nuchter onder de uitverkiezing. “Het is ontzettend moeilijk om te bepalen wie de duurzaamste is. In het geval van de wedstrijd van Kodak ging het om het invullen van een vragenlijst. Daar kwamen wij als nummer 1 bovendrijven. Natuurlijk is dat mooi, maar duurzaamheid is voor ons geen wedstrijd. Wij willen met onze activiteiten zo min mogelijk druk leggen op de leefomgeving.”​

Gemeenschappelijk doel “Mijn ouders hadden een veehouderij dus vanaf mijn vroege jeugd ben ik met de natuur bezig geweest. Zorg dragen voor de omgeving, daar denk je niet over na, dat doe je gewoon. Pas als je ziet waar het mis gaat, gaat duurzaamheid opvallen en ga je het bijzonder vinden. Vanuit zakelijk oogpunt is het ook gewoon verstandig. Niet alle leveren besparingen geld op, je kunt je klanten meer bieden dan alleen een mooi product. Ondernemers die zich samen inzetten voor een betere wereld helpen elkaar. Het gemeenschappelijk doel om samen voor een gezonde aardbol te gaan is veel waard. Alleen op prijs concurreren is verleden tijd.” Extra werk“Ieder jaar laten we een milieu- audit doen om te kijken waar nog winst kan worden behaald. Ons dak ligt vol met zonnepanelen, we hebben de drukpersen en andere machines vervangen en zijn eigenlijk wel zo’n beetje klaar. Je blijft schaven en de puntjes op de i zetten, maar in grote lijnen kunnen we weinig meer te veranderen. Als ik kijk ten opzichte van tien jaar geleden besparen we ontzettend op deveel kosten. De Informatieplicht Energiebesparing zorgt dat alle bedrijven naar hun energieverbruik moeten kijken, dat vind ik een goede zaak. In eerste instantie had ik wel mijn bedenkingen, het is toch weer extra werk. Als ondernemer zit je helemaal niet te wachten op een extra taak en om alles uit te zoeken en door te geven, komt toch bovenop de gebruikelijke werkzaamheden. Maar je kan het ook omdraaien en zeggen dat het een perfecte manier is om te laten zien dat je goed bezig bent. En als het bedrijven een extra duwtje geeft om aan de slag te gaan, vind ik dat alleen maar goed. Ik zou adviseren te beginnen met kleine ingrepen, zoals wij met de lampen zijn begonnen. Door het laaghangend fruit aan te pakken, wordt op een eenvoudige manier duidelijk wat er allemaal mogelijk is en wat het oplevert. Te vaak hoor ik ondernemers zeggen dat het niet uitkomt en dat ze over een paar jaar wel gaan kijken wat ze kunnen doen. Dan komt het er niet van. Begin gewoon met simpele ingrepen, dan zie je snel genoeg dat je bedrijf er voordeel van heeft.” 
Bekijk hier​ de film over energiebesparing bij Drukkerij de Bij. 

Lees hier meer over Drukkerij de BijLees hier​ meer over de Informatieplicht Energiebesparing

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 13 november 2024

Even voorstellen: Bernold Nieuwesteeg

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc

Metropoolregio Amsterdam 8 april 2024

Nieuw bestuurslid VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam