u
20 december 2019

Duurzaam leveren in Den Haag

​Om Den Haag ook in de toekomst schoon en leefbaar te houden, moet de binnenstad in 2025 emissievrij zijn. Logistieke hubs voor op- en overslag aan de rand van de stad kunnen daarbij uitkomst bieden. Maar hoewel in 2020 de implementatiefase van deze hubs van start gaat, zijn er nog wel wat hordes te nemen. “Laten we zorgen dat ‘Den Haag op slot’ niet alleen een kreet wordt, maar werkelijkheid.”

Door Jelle van der Meulen

Dankzij logistieke hubs kan het verkeer in de Haagse binnenstad met maar liefst tachtig procent afnemen. Door met elektrische voertuigen het laatste deel van het goederentransport naar de binnenstad over te nemen én door efficiëntere organisatie wordt bovendien niet alleen de CO2-uitstoot gereduceerd, ook wordt de binnenstad veiliger. “Deze vorm van stadsdistributie is al jaren in opkomst,” weet Robert Medenblik, oprichter van de logistieke hub Hubbel-Lastmile. “Maar pas sinds vorig jaar zijn er echt stappen gezet om het van de grond te krijgen.”

‘Wij willen de best bereikbare stad van Nederland worden’

Puzzelen met meerdere spelers
Momenteel werken de hubs hard om de kinderziektes uit het project te verhelpen. De logistiek is het probleem niet, zegt Medenblik. “Vooral de beschikbaarheid en laadinfrastructuur van elektrische voertuigen moet echt nog een vlucht nemen. Dat is een thema dat de komende jaren erg belangrijk wordt.”

De grootste uitdaging ligt echter in het meekrijgen van alle partijen. “Het gaat om het laatste stukje transport, dat wij in feite binnen de keten plaatsen,” legt Medenblik uit. “Verschillende partijen – leveranciers, distributeurs, afnemers – moeten aanpassingen doen. Dat vergt tijd, aandacht, maar bovenal samenwerking. Die samenwerking geldt ook voor hubs onderling; als we de good practices en bad practices delen, leren we van elkaar.”

Jaap Kooistra, commercieel manager bij logistieke hub Djinny Logistiek/Simply Mile Den Haag, beaamt dat samenwerking essentieel is om het project te laten slagen. “Momenteel zijn wij een soort ketenregisseur,” legt Kooistra uit. “Om zo min mogelijk ritten naar de binnenstad te maken, moet er veel contact zijn tussen ons, de leveranciers en de afnemers. Samen moet je vervolgens kijken naar vaste levermomenten. Dat is nog wel een puzzel.” Robert Medenblik ervaart hetzelfde en benoemt bovendien een extra uitdaging. “De ICT is bij zo’n project ook van levensbelang,” legt hij uit. “Uiteindelijk moet er een ICT-platform komen waarin alle aanvragen online kunnen worden ingevoerd en je vervolgens output krijgt met de perfecte route. En vervolgens moet ook de route terug naar de hub iets opleveren.”

Extra zetje
Om ook de retourstroom duurzaam te maken, heeft Djinny Logistiek daarom een heuse afvalstraat ingericht. Zo kunnen de voertuigen vol de stad in rijden, maar ook vol terug, waarbij het ook een deel van de afvalverwerking op zich neemt.

‘Bedrijven moeten hier nu al mee bezig zijn, ook al lijkt 2025 nog ver weg’

Kooistra is positief gestemd over de ontwikkeling van de logistieke hubs, maar denkt dat de gemeente nog wel een extra zetje kan geven. “Wij duwen het in de juiste richting, maar het moet ook gefaciliteerd worden. Alles moet klaar staan.”

Medenblik denkt dat het hele proces nog sneller zou mogen verlopen. “Bedrijven moeten hier nu al mee bezig zijn, ook al lijkt 2025 nog ver weg. Inkopers en facilitaire afdelingen moeten bijvoorbeeld nu al rekening houden met distributie door elektrische voertuigen. De regels en milieuzones komen eraan. Als we ermee aan de slag gaan en de prioriteit ervan inzien, is een emissievrije binnenstad in 2025 absoluut haalbaar.”

‘Daar gaan we voor!’
Djinny is onderdeel van de APC Groep, waarvan André van Herk directeur is. In samenwerking met verschillende partijen, waaronder de Gemeente Den Haag en VNO-NCW, worden stappen gezet naar de ‘binnenstad van de toekomst’. “Wij willen de best bereikbare stad van Nederland worden. Daar gaan we allemaal voor. De voordelen voor alle partijen zijn talrijk. Simpel gesteld gaat het om combineren en daardoor efficiëntere logistiek. Dat werkt door op verschillende niveaus, denk aan duurzaamheid, leefbaarheid, maar het is ook gewoon goedkoper. Door de hub gaat geen enkele leverancier meer de stad in, waardoor veel vervoersbewegingen wegvallen. Dat scheelt natuurlijk ook weer CO2-uitstoot. Minder uitstoot en minder overlast voor bewoners. Daarom ook die afvalstraat. Een prachtig voorbeeld van bundeling van de krachten en samenwerking tussen partijen die echt wat aan elkaar kunnen hebben.” 

Lees meer over de mobiliteitsnetwerken van VNO-NCW West

Gerelateerde artikelen

Regio Rotterdam 24 februari 2025

Jaarlijkse Kunsthallezing met Marlies Dekkers