Hét ondernemersnetwerk in de Randstad

Skip Navigation LinksStart

Netwerk Mobiliteit

Het Netwerk Mobiliteit is actief in drie regio's, Amsterdam, Haaglanden en Rotterdam. Samen met werkgevers en aanbieders van mobiliteitsproducten wordt gezocht naar slimme oplossingen om de files te verminderen.​

Regionieuws
Konvooien krijgen groene golf

​De Connected Transport Corridor Groot Rotterdam wordt op 12 december in gebruik genomen in de provincie Zuid-Holland. Op deze corridor gaan vrachtwagens van deelnemende vervoerders in konvooi rijden.

lees meer
Dinsdag 10 December 2019

​De Connected Transport Corridor Groot Rotterdam wordt op 12 december in gebruik genomen in de provincie Zuid-Holland. Op deze corridor gaan vrachtwagens van deelnemende vervoerders in konvooi rijden. Speciale technologie in de vrachtwagens kan communiceren met nieuwe intelligente verkeerslichten langs de route. Daardoor geven de verkeerslichten groen licht als de konvooi eraan komt. De chauffeurs krijgen via hun boardcomputer of telefoon melding over de adviessnelheid om groen licht te krijgen en ontvangen daarnaast op maat informatie over files en wegwerkzaamheden. De Corridor in Zuid-Holland omvat tien routes over de wegen in het Westland, het Oostland en het Waal-Eemhaven gebied, met in totaal 35 intelligente verkeerslichten. De verwachting is dat verkeersknelpunten in het veilinggebied worden ontlast en het goederenvervoer goed kan doorstromen.

Als onderdeel van het landelijke programma Connected Transport Corridors realiseren de regio's Amsterdam, Zeeland en Zuid-Nederland vergelijkbare oplossingen. Door deze landelijke insteek kunnen chauffeurs in de toekomst op lange routes door het land doorrijden.

De provincie Zuid-Holland werkt voor deze aanpak samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse regionale partners, waaronder zoals VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Greenport.

Lees hier het standpunt en meer informatie​ van VNO-NCW West over Connected Transport. 

Regionieuws
Smarter Mobility
Op 17 juni waren we te gast in de nieuwe flagshipstore van Mercedes Benz in Den Haag. Een inspirerende omgeving waar we te midden van een indrukwekkend wagenpark kennis hebben gedeeld over logistiek en de ontwikkelingen in de regio.
lees meer
Maandag 17 Juni 2019
Op 17 juni waren we te gast in de nieuwe flagshipstore van Mercedes Benz in Den Haag. Een inspirerende omgeving waar we te midden van een indrukwekkend wagenpark kennis hebben gedeeld over logistiek en de ontwikkelingen in de regio.

 

Na een introductie over de locatie van gastheer Jeroen van der Heiden worden 3 nieuwe partners voorgesteld.
- Benita van Wegen, voorzitter van de RVOZ (Raad van Ondernemers Zoetermeer). Zijn als vereniging aangehaakt zodat de achterban goed geïnformeerd wordt en gemotiveerd wordt in actie te komen voor een beter bereikbar stad en regio.
- Iwan Blokker van LessGo; Gaat starten met een logistieke hub in Alphen aan de Rijn om van hieruit emissieloos bedrijven te kunnen beleveren in en rond de stad. Is aangehaakt omdat hij graag meer partners betrekt bij duurzame logistieke oplossingen en efficiency.
- Jaap Venema van Stichting Promotie Hoornwijck. Hoornwijck wil samen met ons optrekken in de kwestie van de parkeerdruk, drukte in spitsen op het terrein maar ook profilering van het gebied als mobiliteitshub en de ontwikkeling van de zogenaamde N-Kavel die vrijkomt na oplevering van de Rotterdamse baan.

Ook een nieuwe ambassadeur wordt voorgesteld. Michiel van Veen, directeur logistiek van Royal Lemkes, koploper en innovator als het gaat om duurzaamheid. Als logistiek ambassadeur gaat hij samen met het team van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland het belang van de eigen inzet van ondernemers verder uitdragen.
Als organisatie zijn ze in allerlei opzichten bezig met duurzaamheid, stimuleren het gebruik van fiets voor woon-werkverkeer, hebben zoveel zonnepanelen dat ze een eigen energiemaatschappij zijn begonnen en zijn samen met BH&R aan de slag met de optimalisatie van de eigen logistieke processen én die van hun leveranciers. Minder kilometers, vollere vrachtwagens en minder emissie.
Royal Lemkes is daarnaast ook actief betrokken bij het project connected transport.

De bijeenkomst gaat verder met een inspirerende presentatie van Christiaan van der Ent, CEO van de Van der Ent Group. Christiaan is de vierde generatie in dit in 1922 opgerichte familiebedrijf. Ze hebben vestigingen in Rotterdam, Spijkenisse en Den Haag en zijn toonaangevende partner voor nationale en internationale verhuizingen, warehousing en logistiek. Als vervoerder van Ikea heeft hij bijgedragen aan de optimalisatie van het gehele proces van bestelling in winkel of webshop van Ikea tot levering bij de klant.
Die case die hij deelt is dat de consument niet vraagt om levering op elk willekeurig moment. Zo geeft hij een voorbeeld van iemand die aan een chauffeur vroeg: “waarom levert u nog om half elf ’s avonds?”. Het antwoord was simpel: “omdat u ons dat heeft gevraagd.”
Van der Ent heeft laten zien dat minder tijdslots voor levering heel veel efficiency oplevert in bespaarde tijd, brandstof en kosten, zonder dat de klanttevredenheid in het gedrang komt. Een mooi voorbeeld van wat procesgericht denken op kan leveren!

De keynote van de bijeenkomst is voor Ambassadeur & Sales product trainer Mercedes-Benz Alex Hazeleger. Hij neemt de aanwezigen mee in de visie van Daimler op de mobiliteit van de toekomst. Die visie is CASE: Connected, Autonomous, Shared&Services, Electric.
Zijn presentatie voert mee vanaf de start van de eerste Benz naar de auto van de toekomst en een samenwerking met BMW rond carsharing. Iets om over na te praten.

Voordat de bijeenkomst wordt afgesloten met het afscheid van Astrid Homan als Mobiliteitsmakelaar Haaglanden, wordt nog kort stilgestaan bij de acties en bijeenkomsten. Mooie nieuwe acties zijn vrachtfietsactie, de nieuwe editie van de OV probeerpas, een het deelauto aanbod in samenwerking met Amber.

Fotoreportage

Regionieuws
Steun voor Deltaplan Mobiliteit

​VNO-NCW West steunt het vandaag gepubliceerde Deltaplan 2030 van de Mobiliteitsalliantie. Met dit plan kan een verkeersinfarct in de Randstad voorkomen worden.

lees meer
Woensdag 12 Juni 2019

“VNO-NCW West is blij met het vandaag gepubliceerde Deltaplan 2030 van de Mobiliteitsalliantie. Het plan overtuigt ons van de urgentie tot actie over te gaan om de toenemende mobiliteitsproblematiek het hoofd te bieden”, zegt Bert Mooren, directeur VNO-NCW West. Ook waardeert hij het Deltaplan omdat het een breed plan is met een samenhangend investeringsprogramma.

VNO-NCW West hamert al geruime tijd op de noodzaak van oplossingen voor de enorme verkeersgroei en de verstedelijkingsopgave met honderdduizenden woningen in het westen van het land. Als het kabinet niet snel besluit tot omvangrijke investeringen in vooral openbaar vervoer en lightrail, wacht ons een verkeersinfarct. Het mobiliteitsnetwerk in de Randstad kraakt nu al aan alle kanten. Zonder actie zal de bereikbaarheid van bedrijven en het economisch vestigingsklimaat drastisch verslechteren. Het verder verstedelijken van de regio’s Rotterdam, Den Haag en Amsterdam kan gewoonweg niet zonder extra middelen voor mobiliteit.

De uitvoering van het Deltaplan zal grote investeringen vragen, maar het maatschappelijk rendement ervan zal groot zijn. De agenda omvat belangrijke projecten in het werkgebied van VNO-NCW West. De belangrijkste zijn:

  • hoogwaardige ov-verbinding Rotterdam Zuid – Rotterdam Noord, 
  • extra oeververbinding Rotterdam, 
  • railterminal goederenvervoer Bleiswijk, 
  • nieuwe lightrailverbinding tussen Den Haag, Binckhorst en Voorburg, 
  • opwaarderen spoorverbinding Den Haag-Rotterdam-Dordrecht,
  • doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp, 
  • aanleg verbindingsweg A8-A9
  • sluiten metroring Sloterdijk-Amsterdam Centraal,  
  • oplossen van bestaande knelpunten, waaronder stations Amsterdam Zuid, Schiphol en Amsterdam Centraal, de Duinpolderweg, de A1 en de Veilingroute in het Westland

Mooren: “VNO-NCW West wil met haar leden een bijdrage leveren aan de uitvoering van het Deltaplan. De werkgeversvereniging lobbyt in Noord- en Zuid-Holland voor mobiliteitsprojecten. Daarnaast zet zij zich met de mobiliteitsnetwerken in Haaglanden/Rijnland en in de Amsterdamse en de Rotterdamse regio in voor het mobiliseren van werkgevers en werknemers voor duurzame mobiliteit.”​

Video en integrale tekst Deltaplan vind je op www.mobiliteitsalliantie.nl

Standpunten van VNO-NCW West over mobiliteit en bereikbaarheid: www.vno-ncwwest.nl/lobbywijs

Mobiliteitsnetwerken VNO-NCW West: www.vno-ncwwest.nl/mobiliteit