Metropoolregio Amsterdam
u
23 januari 2020

Duurzaam Amsterdam Zuid-Oost

De jonge rondleider zet het clublied van Ajax aan, gejuich van een vol stadion schalt uit de boxen, de bijna 150 ondernemers en relaties van VNO-NCW metropool Amsterdam staan te trappelen in de spelerstunnel… De deuren gaan open, ze mogen het veld op.

Door Annemarie van Oorschot

De groep vindt het mooi. De rondleiding door het Ajax-complex is het hoogtepunt van de bijeenkomst van VNO-NCW metropool Amsterdam, die het regionale ondernemersnetwerk in samenwerking met de Rabobank, Bouwend Nederland en de Johan Cruijff ArenA heeft georganiseerd. Maar nadat de kleedkamer met de shirtjes van de spelers en het veld zijn bewonderd, nemen de ondernemers toch de tijd voor de serieuze vraag van die middag: ‘Hoe duurzaam is jouw bedrijf?’

Henk Markerink
CEO Henk Markerink van de Johan Cruijff ArenA bijt het spits af door toe te lichten hoe de ArenA het voortouw neemt in de verduurzaming van het hele gebied Amsterdam Zuid-Oost. Via allerlei innovatieve maatregelen is hij erin geslaagd de ArenA al in 2015 klimaatneutraal te krijgen. Onder meer windmolens in de buurt en zonnepanelen op het dak maken de ArenA zelfvoorzienend. Essentieel is een unieke grote batterij voor energieopslag. Deze dient niet alleen als noodvoorziening voor de ArenA, maar ook voor Ziggo Dome en AFAS Live, evenementhallen in Amsterdam Oost. “Als het licht uitvalt, gaat hij aan”, versimpelt Markerink de werking. “Maar ook bijvoorbeeld TenneT gebruikt de batterij voor netstabilisatie.“ De batterij bestaat uit tientallen kleine batterijen, velen afkomstig uit gebruikte elektrische auto’s. ( Nissan Leaf)

Ecosysteem
Volgens Markerink ligt de oplossing van problemen, zoals de klimaatverandering, tekort aan arbeidskrachten en de bereikbaarheid van een verstedelijkt gebied in publiek-private samenwerking. “Daarom zijn we het ArenA Innovation Center gestart, waarin we samenwerken met allerlei partijen. Voorbeelden zijn de gemeente Amsterdam, TenneT, Nuon, TNO en Microsoft. De bedoeling is in Amsterdam Zuid-Oost een ecosysteem te ontwikkelen dat tot innovatieve oplossingen leidt. Het hele gebied kan in 2040 klimaatneutraal zijn. Als we een promille krijgen van de miljarden die Frans Timmermans en Wouter Bos beschikbaar stellen, kunnen we dit moeiteloos financieren. Just do it!”

De CEO van de ArenA oppert ter inspiratie enkele creatieve ideeën. “Een Heineken-brouwerij aan de voet van de ArenA, die niet alleen het stadion maar ook de evenementhallen van bier voorziet, dan heb je geen transport meer en dat scheelt veel CO2-uitstoot.” De zaal schiet in de lach en vraagt zich af of dit een grapje is. “Of een gratis parkeerplaats voor elektrische auto’s, mits we hun batterijen mogen gebruiken als de stroom uitvalt.”

Als dagvoorzitter Petra Tiel, belangbehartiger bij VNO-NCW West, vraagt hoe MKB bedrijven kunnen aansluiten en of de ondernemersvereniging een rol kan spelen bij het verbeteren van de publiek-private samenwerking, kopt Markerink ‘m in. “VNO kan bedrijven laten aanhaken op het ecosysteem.”

Otto Raspe
Otto Raspe is hoofd Rabobank Research Nederland. Hij laat zien dat de economie in de Randstad goed is voor 50 procent van onze economie. Daarbij is het aandeel van de Noordvleugel gestegen, van de Zuidvleugel juist afgenomen. Vooral regio’s die zich richten op de transities naar een circulaire economie en groene energie en op een brede welvaart doen het goed. Onder brede welvaart valt niet alleen inkomen, maar ook zaken als kwaliteit van leven, gezondheid, onderwijsniveau en de natuurlijke leefomgeving.

Tot zover goed nieuws van Raspe. Helaas blijkt uit zijn onderzoek ook dat de ondernemers in de metropool Amsterdam het niet goed doen. Zo hebben weinig bedrijven duurzaamheid in hun bedrijfsstrategie opgenomen, presteren bedrijven onder het Europese gemiddelde op Eco-innovatie, ook wel Clean & Green Tech genoemd, en scoort de metropool op ‘brede welvaart’ het laagste van het land. Aan de Amsterdamse ondernemers in de ArenA de oproep hier werk van te maken. De Rabobank kan met verschillende diensten  en netwerken van ondernemers daarbij helpen.

Schols en Slingerling
De ondernemers Spencer Schols van startup Circ en Dick Singerling van Bouw- en Aanneming-mij Derksen & Singerling laten zien hoe het anders kan. Schols heeft een BioDigester ontworpen, een kleine energiecentrale voor particulieren of hotels die afval omzet in duurzame energie en hoogwaardige plantenvoeding. De eerste Biovergister wordt deze maand geplaatst in Papendal. Singerling heeft zich gespecialiseerd in het energieneutraal maken van particulierewoningen en bedrijfspanden. Binnenstedelijk verbouwen lijkt lastiger dan het is. Ook hier geldt Just Do it.
www.circ.energy
www.dens.nl

Uitslag vragen mentimeter
Presentatie Dirk Singerling
Presentatie Spencer Schols
Presentatie Otto Raspe
Fotoreportage

Gerelateerde artikelen

Metropoolregio Amsterdam 13 november 2024

Even voorstellen: Bernold Nieuwesteeg

Metropoolregio Amsterdam 2 oktober 2024

Uit ons magazine: “Samen zoeken naar oplossingen”

Metropoolregio Amsterdam 19 september 2024

Geslaagd Miljoenenontbijt in Amsterdam

Noordwest-Holland 15 juli 2024

Bezoek aan Energy & Health Campus Petten

Metropoolregio Amsterdam 4 juli 2024

Even voorstellen: Leo le Duc