Robert Medenblik is vanaf 1 juni de nieuwe voorzitter van VNO-NCW regio Den Haag. In zijn column breekt hij een lans voor een evenwichtige ruimtelijke inrichting van de regio.
We staan vast! Wie had dat gedacht toen we in de afgelopen twee jaar via teams en zoom keken naar elkaars woonkamer, slaapkamer of zelfgekozen achtergrond. Die woon-of slaapkamer zag er nog wel eens vol en rommelig uit, de gekozen achtergronden waren nimmer rommelig, druk of chaotisch: een mooi, rustig landschap, een strakke company-achtergrond of een overzichtelijk beeld van de stad waar je bedrijf staat. Inmiddels storen wij ons allen weer aan de chaotische realiteit. We staan vast, onderweg naar het werk of naar die zakelijke afspraak die toch écht niet online kan. Het lijkt wel drukker dan ooit.
We staan niet uitsluitend in het verkeer vast. Ook op de woningmarkt staan we vast. Een belangrijke reden van het tekort aan woningen is de individualisering van de samenleving. Er zijn gemeenten in Nederland waar bijna 50 procent van de huizen bezet wordt door één-persoonshuishoudens. In de regio Den Haag halen we dat percentage nog niet, maar de vraag naar woningen stijgt hier ook snel door de toename van één-persoonshuishoudens en ook door instroom van arbeidsmigranten en vluchtelingen. Wij dringen bij de gemeente aan op woningbouw, want als werknemers niet in de buurt van hun werk kunnen wonen, nemen ze de baan niet. Of ze komen vast te staan in het verkeer en zijn veel energievretende reistijd kwijt. In deze tijd van een groot tekort aan arbeidskrachten kunnen we dit echt niet gebruiken.
Evenals veel andere steden zoekt de gemeente Den Haag ruimte voor woningbouw op bedrijventerreinen. Voorheen kregen bedrijventerreinen in een stad een woonfunctie en mochten de bedrijven verhuizen naar nieuwe terreinen aan de randen van de stad. Maar ook die terreinen zijn nu vol. Dat betekent dat er geen ruimte is voor groei van die bedrijven en dat als zij enige vorm van hinder veroorzaken, zoals productiegeluid of -geur, zij vroeg of laat op een klachtenregen van de nieuwe bewoners kunnen rekenen.
Als derde voorbeeld wil ik de energietransitie noemen. Ook daar staan we vast. Kijk maar naar het verzet tegen de komst van windmolens en zonneparken op land. Daarnaast is de capaciteit op het elektriciteitsnet volstrekt onvoldoende. Innovaties kunnen dit probleem oplossen maar niet op de korte termijn, dus de bodem moet open en de stad gaat overhoop. En wat te denken van de aanleg van warmtenetten. Recent heeft de Haagse gemeenteraad tegen de aanleg van zo’n verbinding tussen de Rotterdamse haven en Haagse woonwijken gestemd.
Hoe krijgen we de boel weer in beweging? We vragen de overheid gezamenlijk tot een ruimtelijke inrichting te komen waarin de verschillende claims op de schaarse ruimte evenwichtig bediend worden. Bedrijvigheid, woningbouw, infrastructuur, natuur en recreatie; de claims zijn allemaal belangrijk voor onze welvaart en ons welzijn. Zij mogen niet in concurrentie met elkaar zijn, maar moeten in balans zijn. Dit kan overigens uitsluitend over gemeentegrenzen heen.
Eigenlijk zoeken we een allround fysiotherapeut die ons helemaal los kan maken. ‘Gaat u maar even liggen en dan maken we alles weer een beetje los. Laten wij de stress en drukte er weer een beetje uit werken.‘ Alleen dan niet voor een week, maar definitief. Zelf denk ik dat we eerder een fysiotherapiepraktijk zoeken, met fysiotherapeuten die elkaar aanvullen vanuit specialisme en visie. Als nieuwe voorzitter van VNO-NCW regio Den Haag richt ik die fysiotherapiepraktijk graag in om de regio weer een beetje losser te maken.