Vorige week hebben 32 Noord-Hollandse gemeenten een open brandbrief aan het kabinet gestuurd, waarin zij om maatwerk voor de corona-steunpakketten voor ondernemers vragen. Te veel ondernemers in met name de detailhandel, cultuur en evenementen, horeca en reisbranche komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), waardoor zij zich diep in de schulden moeten steken. Als zij niet geholpen worden, zal dit tot ‘onnodig verlies van werkgelegenheid, leegstand en verpaupering in de gemeentekernen leiden’.
Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, Hans Bakker, voorzitter VNO-NCW metropool Amsterdam en Jeroen Veerman, voorzitter VNO-NCW Noordwest-Holland, ondersteunen de brandbrief ten volle. Het brede draagvlak maakt indruk: alle bestuurders van de 18 gemeenten in Noord Holland Noord, de 6 gemeenten van regio Amstelland-Meerlanden en de 7 gemeenten van regio Zuid-Kennemerland & IJmond en Amsterdam hebben getekend, ondersteund door de Provincie Noord Holland, het Economisch Forum Holland boven Amsterdam en het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord!
Schuldenlast
De voorzitters van VNO-NCW West voegen toe dat ook de ondernemers die wel in aanmerking komen voor NOW en TVL, schulden maken. Immers, de financiële tegemoetkoming is weliswaar ruimhartig maar lang niet genoeg om alle kosten te dekken. De schuldenlast is enorm toegenomen en ondernemers teren in op hun vermogen. Ze spreken hun pensioen aan, de spaarpotjes van de kinderen of verkopen zelfs hun huis. De totale belastingschuld van ondernemers bedraagt inmiddels ruim 17 miljard euro.
Noodklok
Vorige maand heeft VNO-NCW West al de noodklok geluid over de schuldenproblematiek en gemeenten gevraagd in actie te komen. De lokale overheden kunnen helpen met regelingen als het besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. Zij zijn zelfs wettelijk verplicht om ondernemers met schulden bij te staan, maar twee derde van de gemeenten heeft deze verantwoordelijkheid nog niet goed ingevuld. Laten zij snel een kijkje nemen bij koploper-gemeenten, zoals Hilversum of Gooise Meren. Zij werken samen met www.mkbdoorgaan.nl, een platform voor ondernemers met financiële problemen.
Schaamte
Ook hebben we gemeenten gevraagd ondernemers in de getroffen sectoren actief te benaderen en een luisterend oor te bieden. Veel ondernemers vragen niet uit zichzelf om hulp vragen, ze zijn gewend hun problemen zelf op te lossen en schamen zich voor schulden. Maar in deze uitzonderlijke crisissituatie red je het niet alleen.
Hopelijk zijn de politieke perikelen in Den Haag snel verleden tijd en buigt het (demissionair) kabinet zich over een herstelplan waarin de schuldenproblematiek wordt meegenomen. Een lange afbetalingsregeling voor de belastingschuld is in ieder geval noodzakelijk om faillissementen te voorkomen.