Sinds 1 januari 2020 is de wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht. Meer zekerheid voor werknemers met een tijdelijk contract en aantrekkelijker voor werkgevers om vaste contracten aan te bieden. Hoe ervaren onze leden de nieuwe situatie?
De verhoudingen op de arbeidsmarkt verschuiven. De trend van meer flexibiliteit onder werknemers zet door. De wet Arbeidsmarkt in Balans is opgesteld om meer zekerheid te bieden aan tijdelijke krachten en om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken vaste contracten aan te bieden. Meer balans voor alle partijen is de insteek. Maar die balans is te ver te zoeken, blijkt uit reacties van ondernemers uit verschillende sectoren. Lees hieronder hoe ondernemers de nieuwe situatie ervaren en wat er in hun ogen beter kan.
Monsterklus
Voor het Havenbedrijf in Rotterdam levert de wet problemen op: “Het grootste knelpunt op dit moment is de voorwaarde van de belastingdienst dat de lage premie alleen mag worden toegepast als een, door medewerker, getekende overeenkomst in het bezit is van de werkgever”, stelt een woordvoerder. “De meeste werkgevers sturen bij de overgang van een contract voor onbepaalde tijd alleen een bevestiging richting medewerker. In de praktijk betekent dit dat we bij medewerkers die al jaren, soms 30+, een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben een handtekening moeten gaan vragen om de lage premie te mogen toepassen. Deze medewerkers hebben wettelijk gezien vanuit de ketenregeling een contract voor onbepaalde tijd, het vragen om een handtekening heeft daarmee geen enkel doel.” Daarnaast zorgt de WAB voor veel praktische kopzorgen: “Ondanks onze goede en tijdige voorbereiding was de administratie van de WAB een monsterklus. De specificatie van de belastingdienst richting de software leveranciers was op heel veel punten onduidelijk wat resulteerde in veel aanpassingen op het laatste moment.
Vanuit de inhuurafdeling van het Havenbedrijf wordt ook met bedenkingen gereageerd: “Bureaus zijn niet in staat om de verschillende CAO ’s en financiële bijkomende voorwaarden te verwerken in hun financiële programma’s. Wij hebben daardoor van twee payroll externen afscheid genomen. De uitzendorganisatie waren niet in staat hen te verlonen. Met name kostenstijging nav invoering wet WAB is gemiddeld 6,5% is fors. Het ontbreken van overgangsrecht, met daarbij met terugwerkende kracht een transitievergoeding, heeft meegewogen in het abrupt beëindigen van opdrachten.”
Grilligheid
“Ahoy is een evenementen bedrijf en heeft te maken met enorme piekbelasting,” aldus een woordvoerder. “Ahoy heeft jaarlijks zo’n 1500 unieke uitzendkrachten en een vaste kern van 270 medewerkers. De WAB is voor ons dan ook echt een aanslag op de flexibiliteit in onze bedrijfsvoering.
Wij hebben 65 eigen flex-medewerkers een vast uren aanbod gedaan en allen kiezen ook nu voor een contract op oproepbasis. Bij Ahoy heeft een oproepkracht dezelfde rechten en plichten als een vaste medewerker. Deze medewerkers vinden de flexibiliteit zelf ook heel prettig. Kunnen zelf bepalen wanneer ze willen werken. De WAB is voor ons in deze enkel een kostenverhoging en leidt niet tot meer vaste arbeidsovereenkomsten, hetgeen de wetgever toch beoogt.
De grilligheid in onze bedrijfsvoering in combinatie met de WAB pakt zeer nadelig uit. Met name in de samenwerking met onze uitzendleveranciers. Evenementen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de kaartverkoop. Indien kort voor het event blijkt dat de kaartverkoop tegen valt dan is annuleren binnen 4 dagen eigenlijk niet meer mogelijk. Ook bijsturen tijdens meerdaagse evenementen is nauwelijks meer mogelijk zonder daar de rekening voor te betalen.”
Gelijke kansen
Ook Astrid Jonker, bestuurslid VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond, gaat in haar column in Port of Rotterdam in op de wet Arbeidsmarkt in Balans. “We staan uiteraard achter de intentie om gelijke kansen voor iedereen te creëren maar vragen we ons oprecht af of de onderdelen van deze wet daarbij gaan helpen.”Lees de volledige column.
Ondernemers aan het woord
- Robert van Meer, zachtfruitteler De Ruwenberg: “De WAB houdt totaal geen rekening met seizoensteelten.”
- Carolien van Vliet, loonbedrijf van Vliet: “De oproepbepalingen gaan ten koste van de flexibiliteit in de sector.”
- Daan Groot, kitesurfwinkel: “De WAB beperkt onze groei.”
- Gijs Sijtzema, international security agency: “Onze mensen wíllen juist ‘nee’ kunnen zeggen.”
- Harold van Velzen, PLUS supermarkten: “De WAB probeert een probleem op te lossen dat er niet is.”
- Marco Bunk, horecabedrijf Wilskracht: “De WAB zet mensen buitenspel.”
- Willemieke de Waal, Kennemer Duincampings: “De WAB maakt onze branche onaantrekkelijk.”
Vorig jaar zette VNO-NCW samen met andere werkgeversorganisatie een grootschalige campagne op om bezwaar te maken tegen de wet. Lees hier alles over wat de wet Arbeidsmarkt in Balans voor jou betekent, wat de campagne voor elkaar heeft gekregen en waar je terecht kan met klachten of suggesties.
In wat voor land willen wij werken? Onder leiding van Hans Borstlap heeft de Commissie Regulering van Werk de werking van de huidige arbeidsmarkt onderzocht. In het onderzoek wordt nagegaan of de huidige regelgeving de gewenste resultaten oplevert. Het rapport schetst een breed beeld vanuit het perspectief van de werkenden, de bedrijven en de samenleving als geheel. Lees alles over het rapport ‘In wat voor land willen wij werken’ van de Commissie Borstlap.
‘Niemand zal alleen maar blij worden van onze voorstellen’, zei Hans Borstlap bij de presentatie van het rapport van zijn commissie over de toekomst van de arbeidsmarkt. Een goede inschatting, want behalve 3 goede suggesties zien ondernemers ook 3 minder goede ideeën in het advies van de commissie Borstlap aan het kabinet. ‘Het echte werk begint nu pas.’
VNO-NCW zet de positieve en negatieve aspecten van het rapport op een rijtje.