DGA-Netwerk
u
19 mei 2021

‘Afschaffen BOR desastreus voor familiebedrijven’

Op nummer 1 van het wensenlijstje van directeuren-grootaandeelhouders voor de formatietafel staat met stip ‘behoud van bedrijfsopvolgingsregeling’. Dat blijkt uit het eerste DGA-congres van VNO-NCW en MKB-Nederland dat op 18 mei online gehouden werd. Afschaffing of versobering van de BOR, zoals diverse politieke partijen voorstellen, zou desastreuze gevolgen hebben.

‘Met liefde zet ik me in voor directeuren-grootaandeelhouders’
Videobooschap Ingrid Thijssen (0,5 min) 
Kijk hier het webinar terug (1,5 uur)

Demissionair minister Sigrid Kaag had de ruim 250 deelnemende directeuren-grootaandeelhouders per videoboodschap gevraagd na afloop van het congres hun top 10 van zorgen, ideeën en wensen ten behoeve van de formatie op een rijtje te zetten. Volgens Dorrie Eilers, met haar broer en zus dga van Neptunes (tentenbouw), zou beperking of afschaffing van de BOR grote gevolgen hebben voor de continuïteit van familiebedrijven. “Je moet dan geld uit je eigen bedrijf gaan halen en dat gaat altijd ten koste van iets anders: werkgelegenheid, verduurzaming, innovatiekracht. Maar uiteindelijk ook van de Nederlandse economie.”
De boodschap van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief dat familiebedrijven zich over de BOR geen zorgen hoeven te maken en dat de functie van de regeling – bescherming van het bedrijfskapitaal bij overdracht – wat hem betreft overeind blijft, stelde haar nog niet volledig gerust.

Opkopen door buitenlandse bedrijven   
Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en Cees van der Meij van tuinbouwbedrijf Royal Lemkes wezen erop dat zonder BOR het gevaar dreigt dat buitenlandse bedrijven of investeringsmaatschappijen ‘en masse onze mooie familiebedrijven gaan opkopen’. “En die kijken alleen naar de korte termijn, zijn niet bezig met verduurzaming, innovatie, continuïteit zoals onze familiebedrijven. Die sponsoren geen lokale sportclub en hebben niks met de directe omgeving. Laten we onze familiebedrijven alsjeblieft niet te grabbel gooien. Waar oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de BOR, pak dat aan, maar laat de regeling verder zoals die is.”

Volgens KPMG-onderzoek betekent afschaffing van de BOR dat een kwart van de familiebedrijven geen andere mogelijkheid zal zien dan verkoop aan derden, bijna 60 procent kostenbesparende maatregelen zal moeten nemen (met een verlies van 100 duizend banen per generatie en gemiddeld 25 procent) minder uitgaven aan innovatie en dat bijna 15 procent uit Nederland vertrekt om de continuïteit van de onderneming te waarborgen.

Geef ons de ruimte
Een ander probleem dat het nieuwe kabinet voortvarend moet aanpakken, is de regeldruk, aldus de dga’s. Net als de BOR is dat ook een thema dat prominent staat opgenomen in de Ondernemersagenda van VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Geef ons de ruimte’, zo luidt de hartenkreet van de drie dga’s die vanmiddag met de voorzitters van VNO-NCW – Ingrid Thijssen – en MKB-Nederland – Jacco Vonhof – aan tafel zaten. ‘Wij lopen overal tegen de muren van regelgeving op’, betoogde Dijkstra, die met zijn bedrijf een koploper is op het gebied van biobased bouwen. Waarom geen vrijstelling van bepaalde regels voor bedrijven met een onbesproken staat van dienst, vroeg ondernemer Van der Meij zich af.   

Het dga-congres van VNO-NCW en MKB-Nederland werd voor de eerste keer georganiseerd om het belang van familiebedrijven en dga’s voor onze economie te onderstrepen. Van alle bedrijven in Nederland is niet minder dan 70 procent een familiebedrijf. Samen zijn zij goed voor circa 2,5 miljoen banen en een toegevoegde waarde van 103 miljard euro (CBS).

Gerelateerde artikelen