In het AD Haagsche Courant van zaterdag 4 mei bepleiten de voorzitters van VNO-NCW regio Den Haag en VNO-NCW Westland-Delfland om als ondernemers samen met overheden de toekomst van de glastuinbouw vorm te geven. Lees hieronder onze volledige opinie!
Het Haagse gemeentebestuur is van mening dat ondernemers in het Westland geen verantwoordelijkheid nemen voor de huisvesting van arbeidsmigranten die in de glastuinbouwsector werken, maar wel profiteren van deze arbeidskrachten. Wat VNO-NCW in de regio’s Den Haag en Westland-Delfland betreft, werken we samen aan oplossingen om arbeidsmigranten goede huisvesting te kunnen bieden, de problemen in bepaalde Haagse wijken te verminderen en uitwassen stevig aan te pakken.
Het Westland telt circa 2.500 hectare aan glastuinbouw. De tuinbouwsector is onmisbaar in de voedselvoorziening en levert een grote bijdrage aan de regionale en nationale economie. Feit is ook dat er, afhankelijk van het seizoen, 12.000 tot 16.000 gastarbeiders in de gemeente Westland werken, waarvan 4.600 in het Westland zelf wonen. Dat werkgevers geen verantwoordelijkheid nemen voor de huisvesting van deze werknemers, is wat ons betreft niet juist.
Door de grote vraag naar praktisch opgeleide werknemers en krapte op de arbeidsmarkt ontstaat arbeidsmigratie. Dat het een uitdaging is om deze migranten allemaal geschikte woonruimte aan te bieden, mag geen verrassing heten: in heel Nederland hebben we een volkshuivestingsprobleem. In een stad als Den Haag is er daarnaast ook nog eens sprake van segregatie: het gemiddelde inkomen verschilt enorm tussen wijken die soms direct naast elkaar liggen, en praktisch opgeleide arbeidsmigranten komen vaak in de wijken met een lager inkomen terecht. Het huisvestingsprobleem van arbeidsmigranten is dus een onderdeel van een bredere maatschappelijke problematiek.
Dat er zich bij de huisvesting van arbeidsmigranten problemen voordoen staat vast. Uitwassen moeten gezamenlijk worden bestreden door de Haagse en Westlandse gemeentebesturen in samenwerking met ondernemers en andere partijen die een bijdrage kunnen leveren. Ook moeten er betere afspraken gemaakt worden over huisvesting van arbeidsmigranten bij het einde van hun tijdelijke arbeidsovereenkomst. Tegelijkertijd moet men ruimte bieden voor oplossingen die ondernemers nu al aandragen. Ook van de lokale politiek verwachten wij moed om goede initiatieven te steunen. Desalniettemin moet de discussie over een gehele sector niet gedomineerd worden door specifieke lokale problemen. Dit doet geen recht aan de bredere opgaven die de sector kent en helpt ons niet bij het vinden van oplossingen.
Bedrijven en overheden moeten gezamenlijk de toekomst van de sector vormgeven en daarbij antwoorden formuleren op de vragen die de komende jaren op ons af zullen komen. De regio moet investeren in een goed ondernemingsklimaat, waar ook de bereikbaarheid en de huisvesting op orde zijn. Laten we samen lange termijnbeleid maken voor een toekomstbestendige sector op het gebied van zowel de arbeidsmarkt, de ruimtelijke ordening, energietransitie, waterkwaliteit als klimaatbeleid. VNO-NCW in de regio’s Den Haag en Westland-Delfland pleiten er dan ook voor om op regionaal niveau overheden, ondernemers en overige organisaties bijeen te brengen om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Dit is een eerste oproep daartoe!
Marck Hagen is voorzitter van VNO-NCW Westland-Delfland en Robert Medenblik is voorzitter van VNO-NCW regio Den Haag.