Dit is een artikel uit ons magazine. Bekijk hier de volledige uitgave!
Foto: Marlies Hofstede
Op Prinsjesdag presenteerde de nieuwe regeringscoalitie haar eerste Miljoenennota. Daarmee wordt eindelijk duidelijk hoe de plannen uit het hoofdlijnenakkoord er in praktijk uit komen te zien. Ook het regeerprogramma biedt een inkijkje daarin. In het regeerprogramma spreekt het kabinet over het verbeteren van het ondernemingsklimaat, het terugdringen van de regeldruk en het creëren van ruimte voor bedrijven. Ook kan het bedrijfsleven rekenen op een lastenverlichting en wil het kabinet de arbeidsmarktkrapte aanpakken, onder meer door in te zetten op de werkcentra in de arbeidsmarktregio’s en een betere aansluiting van het onderwijs. Dit zijn allemaal positieve voornemens, maar het succes ervan valt of staat met een goede uitwerking en samenwerking met het bedrijfsleven. Uiteraard steken wij die hand graag uit.
Er zijn ook minpunten te benoemen. De voorgenomen bezuinigingen op onderwijs en innovatie zijn zorgelijk. Ook maken we ons zorgen om de btw-verhoging op logies, sport en cultuur. Daarnaast zijn de oplossingen voor grote problemen rondom stikstof, netcongestie en vergunningverlening nog weinig concreet, terwijl het resultaat van de veranderde Nederlandse opstelling richting Brussel nog onzeker is. Juist nu is het belangrijk dat we investeren in onderwijs en innovatie om de economie van de toekomst veilig te stellen, zeker in Europees verband. We onderschrijven daarom de oproep van het recente rapport-Draghi voor meer eigen Europese financiële middelen voor industrie- en innovatiebeleid. Investeringen in digitalisering en technologische innovatie zijn ook essentieel om het ondernemingsklimaat in de regio te versterken.
Er is veel voor nodig om ons vestigingsklimaat te verbeteren. Dat het Groeifonds wordt beëindigd, is daarom zeer teleurstellend. Investeringen in onderzoek en innovatie zijn onmisbaar om Nederland een competitieve en concurrerende economie te laten zijn. Ook de expatregeling is van groot belang om hoogopgeleide kenniswerkers aan te trekken. Het is goed dat deze toch behouden blijft. Ook andere arbeidsmigranten zijn vooralsnog onmisbaar in bijvoorbeeld de glastuinbouw, logistiek en zorg. Uiteraard is goede huisvesting hier ook een belangrijk aandachtspunt, maar arbeidsmigratie is vooralsnog hard nodig. Aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt moet dan ook een grote prioriteit zijn van het kabinet. Dat (meer) werken meer gaat lonen, zoals blijkt uit de Miljoenennota voor 2025, is dan ook positief. Tenslotte zijn we blij dat het kabinet aan de slag wil met een integrale aanpak voor toekomstbestendige en betaalbare bedrijventerreinen. Voldoende ruimte voor bedrijven is essentieel voor onze economie. VNO-NCW West maakt zich blijvend hard voor bedrijventerreinen van de toekomst en zet zich in de regio in om deze plannen namens het bedrijfsleven uit te werken.
Marck Hagen,
Voorzitter VNO-NCW West