

Op 14 mei 2025, exact 85 jaar na het bombardement op Rotterdam, kwamen ondernemers, bestuurders en veiligheidsprofessionals samen voor de Rotterdam Summit 2025, met het onderwerp: Samen Sterker – Hoe om te gaan met de geopolitieke spanningen en de mogelijke impact op onze vitale infrastructuur? Een samenwerking tussen KPMG en VNO-NCW regio Rotterdam. De locatie de Doelen, het symbool voor de wederopbouw van de stad, vormde het decor voor een middag waarin verleden, heden en toekomst samenkwamen. Dit verslag blikt terug op de bijeenkomst.
Herinnering aan het verleden
Caroline Nagtegaal-van Doorn, Lead Partner Advisory Rotterdam KPMG
Caroline Nagtegaal-van Doorn startte de middag met een historisch perspectief. Ze verwees naar het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940, waarbij in één klap de infrastructuur van de stad werd weggevaagd. Via het dagboek van Reinier Breentjes werd voelbaar gemaakt hoe diep de impact was. Dit verleden vormde de opmaat naar het thema van vandaag: hoe zorgen we ervoor dat onze samenleving, nu we ons volgens de MIVD in een “grijze zone” tussen oorlog en vrede bevinden, weerbaar blijft? Volgens KPMG vraagt dit om een ‘whole of society’-aanpak, waarin publieke en private partijen de handen ineenslaan.
Rotterdamse veerkracht
Marijke Roskam, dagvoorzitter
Dagvoorzitter Marijke Roskam benadrukte de unieke weerbaarheid van de stad Rotterdam. Ze schetste hoe de stad zich sinds het bombardement steeds opnieuw heeft uitgevonden, met als visuele herinnering de lampen langs de brandgrens. Rotterdam kenmerkt zich volgens haar door ambitie, directheid én betrokkenheid bij elkaar. Die sociale verbondenheid is essentieel om de weerbaarheid van de samenleving te vergroten. Wat hebben we van elkaar nodig om ons écht veilig te voelen?
Lessen uit Oekraïne en waarschuwingen voor Nederland
David van Weel, Minister van Justitie en Veiligheid
Minister David van Weel ging in op de actuele geopolitieke dreigingen en de rol van Nederland daarin. Hij haalde herinneringen op aan gesprekken met Rotterdammers die het bombardement hadden meegemaakt en benadrukte het belang van paraatheid. Zijn recente bezoek aan Oekraïne liet zien hoe cruciaal het is om infrastructuur snel weer operationeel te krijgen na een aanval. Nederland moet lessen trekken uit zulke situaties: hopen dat het meevalt is geen strategie. De Rotterdamse haven, vitaal knooppunt voor Europa, is bij een NAVO-conflict een potentieel doelwit. De minister riep op tot gezamenlijke actie: organisaties moeten meedenken over en bijdragen aan het grotere geheel.
De haven als vitaal zenuwcentrum
Boudewijn Siemons, CEO Havenbedrijf Rotterdam
Boudewijn Siemons gaf een indringende kijk op de kwetsbaarheid én kracht van de Rotterdamse haven. Hij herinnerde aan de dreiging van een Russisch parlementslid die vorig jaar suggereerde dat een aanval op Rotterdam gewenst zou zijn. De haven is onmisbaar: 13% van de energie-invoer, 25% van alle voedselcontainers, én productie van defensiematerieel voor Europa komen hier samen. Tegelijkertijd maken cyberdreigingen, sabotage en kwetsbare zeekabels de haven tot een mogelijk doelwit. Weerbaarheid betekent volgens Siemons: niet naïef zijn, verdediging hoog houden en bij een klap snel herstellen. Hij pleitte voor nauwe samenwerking. Dit doet de haven van Rotterdam onder andere al met de haven van Antwerpen. Ook het verbeteren van het Nederlandse investeringsklimaat en het op orde houden van infrastructuur en de energiecapaciteit heeft topprioriteit.
De uitdagingen in onze energievoorziening
Trudy Onland, CEO Stedin
Trudy Onland zoomde in op de uitdagingen in onze energievoorziening. Ze illustreerde de kwetsbaarheid met een anekdote over de recente stroomuitvallen op het Iberisch Schiereiland. De Nederlandse situatie is niet minder fragiel: congestie op het elektriciteitsnet vormt een acuut probleem. Onland benadrukte dat energieopslag cruciaal wordt, net als het verlagen van piekverbruik. Haar oproep was helder: bouwen aan nieuwe infrastructuur, optimaal benutten wat er is, en tegelijkertijd werken aan slimme opslagoplossingen. De energietransitie maakt ons kwetsbaarder zolang we nog afhankelijk zijn van ‘oude’ energiecentrales die draaien op buitenlandse fossiele brandstoffen.
Weerbaarheid: een collectieve opdracht
Panelgesprek David van Weel, Boudewijn Siemons, Trudy Onland en Dave Maasland
In een paneldiscussie tussen David van Weel, Boudewijn Siemons, Trudy Onland en Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, werd ingezoomd op de weerbaarheid van Nederland in een digitale en geopolitiek onzekere wereld. Maasland sprak over het belang van verbeeldingskracht: kunnen we ons écht voorstellen wat er mis kan gaan? Hij riep bedrijven op tot bewustzijn en solidariteit. Grote spelers helpen kleine partijen. Siemons vulde aan dat ketensamenwerking essentieel is voor continuïteit, ook als de stroom een week uitvalt. Trudy Onland: de energietransitie vraagt snelheid, maar ook realisme. “We moeten geen oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben.”
De minister benadrukte dat de overheid niet alles kan oplossen. Bedrijven en burgers moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Veiligheid vraagt weer om een collectieve aanpak. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor financiering van mkb’ers in de defensieketen, het versterken van het investeringsklimaat en het belang van digitale weerbaarheid. Vertrouwen tussen overheid en bedrijfsleven bleek hierin een terugkerend thema. Ook desinformatie kwam aan bod als groeiend risico: framing, nepnieuws en polarisatie ondermijn onze democratie.
Een poëtisch slotakkoord
Benzokarim, Stadsdichter Rotterdam en Mozé Naél, spoken word artiest
De middag werd op indrukwekkende wijze afgesloten door stadsdichter Benzokarim en zijn collega Moze Naél. Met een krachtig, gelaagd gedicht over het bombardement op Rotterdam wisten zij de thematiek van de middag op emotionele wijze te vatten.
… de grond is hier gebeurd vandaag
langs waterkant staat het riet in brand
smeulend gat
lichtvonk smelt onze geboortegrond
langs water en weg deppen we de wond
je hebt een verbond aan de rivieren kant