Regio Rotterdam
u
26 april 2019

Inclusief werken: “Kijk naar kracht”

​Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bied waardevolle mogelijkheden voor ondernemers. Een voorbeeld van succesvol, inclusief werken is Theater Babel Rotterdam waar 21 van de 32 acteurs een beperking heeft. Zorgpower van VNO-NCW West Regio Rotterdam werd 18 april getrakteerd op een inclusieve voorstelling.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Wat is beperking en wie heeft er eigenlijk een? Het is een bijna filosofische vraag die bestuurder Arend Vreugdenhil van stichting Pameijer stelt. “Onze missie is om iedereen mee te laten doen in de samenleving. Daar zijn we elke dag mee bezig. Voor veel bedrijven is het spannend om de stap naar inclusie te zetten, want onbekend maakt onbemind.”
De Rotterdamse stichting met 6.000 cliënten maakt een match tussen bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 24 van hun cliënten met een verstandelijke, fysieke of psychische beperking vinden hun dagbesteding en werk bij Theater Babel Rotterdam van directeur Paul Röttger.

Hij is vijf jaar geleden inclusief gaan werken met mensen die anders zijn. “De moeilijkste klus en tegelijkertijd mooiste klus van mijn leven. Wij, mensen zonder beperking, gaan uit van de norm zoals wij die kennen, rekenen elkaar af op wie we zijn. We stellen ons niet echt open voor een ander. Wij hebben dat wel gedaan en ik werk nu dagelijks met 35 acteurs, waarvan 21 mensen met een beperking.”

Kijken naar kracht
Voor de ondernemers van Zorgpower voert het gezelschap de bijzondere theaterchoreografie Piazza della vita op. Een plein gevuld met bezoekers, twee enorme kunstobjecten en maar liefst 35 spelers. Een ongegeneerde blik op het leven zonder woorden, met zang en dans.
Voor Röttger, die zelf ook meespeelt, is inclusief werken: kijken naar kracht, talent en mogelijkheden. “Met name dat laatste is een uitdaging. We zijn gewend mensen in hokjes in te delen. Inclusief is dat je alle mensen op een gelijkwaardige manier behandelt. Ik ga ervan uit iedereen zich met hart en ziel geeft zoals ik van elke professionele acteur verwacht.”
Zijn boodschap aan werkgevers is om vanuit maatschappelijke betrokkenheid inclusief te gaan werken. “Het is een geweldige manier om die betrokkenheid te laten zien. En daarnaast is het interessant wat het met je bedrijf doet. Je kijkt anders naar elkaar, wordt minder gehaast en gaat rustiger met elkaar om. En dat kan elk bedrijf goed gebruiken.”

Heb lef
Ook bestuurder Vreugdenhil van Pameijer hoopt dat meer ondernemers de stap naar inclusiviteit zetten. “Bedrijven, heb lef. Voor mensen met een beperking is een woon- en werkplek buiten hun eigen omgeving belangrijk om mee te kunnen doen in onze samenleving. En het mooie is dat werkgevers die inclusief zijn gaan werken, niet meer zien dat het om mensen met een beperking gaat. Zij zijn een jij en ik geworden. Heel waardevol.”
Theaterdirecteur Röttger gunt elke ondernemer zijn ervaring. “Alles waarvan ik dacht dat ik het kende en wist, heb ik opzij moeten zetten. Ik heb me moeten aanpassen. Dat is soms best lastig, maar uiteindelijk zijn wij er allemaal als mens en als bedrijf beter van
geworden. Ook de kunst. En de omzet is er zelfs door gestegen.”

Fotoreportage

Gerelateerde artikelen

Regio Rotterdam 8 november 2024

Nieuwe Rotterdamse leden stellen zichzelf voor

Regio Rotterdam 11 juni 2024

Mantelzorg en het geheim van Aafje