Twee familiebedrijven uit Bleiswijk. Allebei groot in de sierteelt. Royal Lemkes als handelsfirma met klanten in 36 landen. Stolk Flora als kweker met ruim zes hectare orchideeën van de exclusieve soort Phalaenopsis. Beide zijn lid van het netwerk Groene Groeiers.
Directielid Koen van Koppen van Stolk Flora en manager duurzaamheid Elise Wieringa van Royal Lemkes troffen elkaar begin 2022 bij de opname van een radio-uitzending over Groene Groeiers. Wieringa schetste een van de grote opgaven waar de sector voor staat: eenmalig plastic verpakkingsmateriaal vervangen door duurzame alternatieven. “Wie kan ons daarbij helpen?” vroeg zij. Stolk Flora gaat die uitdaging graag aan.
Keten meekrijgen
Hoewel de bedrijven buren zijn, deden ze tot nu toe nog nauwelijks zaken. Daar komt verandering in, volgens inkoper Arie Stein van Royal Lemkes en verkoper Manon Greeve van Stolk Flora. “Onze bedrijven zijn voorlopers in de sector,” zegt Arie. “Duurzaamheid zit bij ons in het hart, maar de andere partners in de keten bepalen het tempo. Je moet iedereen meekrijgen: van kwekers tot retailers. Dat valt niet altijd mee, zeker zolang plastic verpakkingen goedkoper zijn dan alternatieven.” Toch ziet Greeve wel beweging. “Niemand kan nog om verduurzaming heen. Daar moet je echt iets mee. Begin met het weglaten van overbodige verpakkingen. Dat is de eerste stap.”
Kilo’s minder plastic
In de hele levenscyclus van een sierplant speelt plastic nu vaak nog een rol: planten groeien in plastic kweekpotten. Ze gaan naar handelaren en retailers in plastic trays met om elke plant een plastic hoes. Voor het transport naar klanten staan ze op rolkarren die volledig worden dicht geseald. Zeker dat laatste is lang niet altijd nodig, volgens Stein. “Als de karren hier binnenkomen, snijden we de folie er meteen af om de trays te kunnen verdelen over retail-orders. De kar insealen is wat ons betreft overbodig. Daarom vragen we kwekers het niet meer te doen. Dat werkt: dit jaar is al zeker 15.000 kilo minder folie binnengekomen. Goed voor het milieu. je bespaart kosten en hebt er minder werk aan.”
Papieren traywikkel
Stolk Flora heeft een duurzaam alternatief ontwikkeld voor het transport van orchideeën: de papieren traywikkel. Greeve: “Dat is een tray van papierpulp waar je zes of tien planten in kunt zetten. Daar gaat één papieren wikkel omheen in plaats van een plastic hoes om elke plant afzonderlijk. Zo besparen we nu al jaarlijks 12.000 kilo plastic uit. De plant is evengoed beschermd en de wikkel oogt bovendien heel goed.”
Royal Lemkes ziet kansen om zaken te doen met Stolk Flora, te meer omdat Royal Lemkes recent activiteiten van andere kwekers heeft overgenomen en daardoor nu een breed assortiment orchideeën kan bieden. “We gaan onze retailers zeker warm maken voor hun producten en verpakkingen. Tot voor kort was de prijs het enige wat telde in deze sector. Daar komt langzaam verandering in. Sommige retailers zijn al bereid een iets hogere inkoopprijs te betalen voor een duurzamer product.”
Europe Plant Tray
Sinds kort werkt een internationaal consortium aan een uniforme herbruikbare tray voor het transport van planten: Europe Plant Tray. De lat ligt hoog: in 2030 zouden in Europa alleen nog herbruikbare trays in omloop moeten zijn. Dan dient er wel een fijnmazig systeem operationeel te zijn om de trays in te zamelen en af te leveren voor hergebruik bij de kwekers. Dit initiatief sluit aan bij het verscherpte EU-beleid om gebruik van eenmalige verpakkingen drastisch te verminderen. “De oplossingen zijn er,” zegt Greeve. “Dat hebben we allang in de praktijk aangetoond, maar partners in de keten aarzelen. Royal Lemkes is dan ook een welkom nieuwe klant. Ik hoef Arie niet te overtuigen. Wie volgt?”