Ietwat onwennig in de anderhalvemeter samenleving komen op 4 juni twintig ondernemers naar de Van Nellefabriek in Rotterdam naar de eerste online tv-uitzending van VNO NCW Rotterdam.
door Merijn van Grieken
Begroeten we met een hand, elleboog of buiging? Hoe het ook zij, door de coronacrisis breken nieuwe tijden aan. Het versnelt innovatie van de nieuwe economie. Een aantal gasten geeft in de speciale webinar, bekeken door 180 bezoekers, hun visie. “From here we create.”
Ruimte maken
“We moeten dingen achter ons laten en er afscheid van nemen om ruimte te maken voor het nieuwe.”
Kunstenaar Joep van Lieshout
‘Mens en inclusiviteit van groot belang’
“In deze tijd blijkt dat met alle innovatie mensen ongelooflijk creatief zijn en veerkracht hebben, ondanks dat het voor velen een hard gelag is. Er komen mooie initiatieven naar boven. Alle applicaties zijn fantastisch, net zoals ik nu via augmented reality aanwezig ben. Dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar. Er zijn veel mogelijkheden die benut kunnen worden. Maar we moeten ook kijken naar de robuustheid van zaken. Hoe robuust zijn wij in onze eigen economie? Ik wil daar de mens aan toevoegen en de essentie daarvan. Het is van groot belang om in een veranderende wereld de mens mee te nemen. Inclusiviteit is meer dan een bulletpoint waarmee we aan de slag moeten. Mens en inclusiviteit horen erbij. Dat is van heel groot belang in alles wat we doen.” Voorzitter Mai Elmar van VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond
‘Transitie is onomkeerbaar’
“De transitie naar verduurzaming van industrie, circulair en digitalisering is onomkeerbaar. De transitie was al ingezet, maar juist nu moeten we dit soort systemen gaan bouwen. Een crisis geeft extra kansen die je nu kunt benutten. Ik zie een aantal sectoren waarop we moeten inzetten, zoals life science – al sterk aanwezig in onze provincie – en productie via de vele maakbedrijven in Zuid-Holland. Qua transitie hebben bedrijven, zoals de haven, al de bereidheid uitgesproken en staan achter de verduurzaming en gelukkig gaan de investeringen daar ook door. Blijf investeren, zowel in start ups als bestaande bedrijven, en in de combinatie daarvan. De een kan niet meer zonder de ander. Als je goed uit de coronacrisis wilt komen, moet je op de toekomst voorbereid zijn.” Jeannette Baljeu, lid van het college van Gedeputeerde Staten
‘Lief en leed delen’“Van het beste jaar ooit vorig jaar, is het door de coronamaatregelen nu al drie maanden leeg in de Van Nelle Fabriek. Dit is de meeste moeilijke tijd die ik ooit heb meegemaakt. Toch ben ik hoopvol, ik heb er vertrouwen in. De coronacrisis heeft de evenementenbranche dichter bij elkaar gebracht. We delen lief en leed met elkaar. We zijn kort na de lockdown bij elkaar gekropen in een eventplatform en zaten in Den Haag aan tafel om te kijken hoe we het nieuwe normaal vorm kunnen geven. Die anderhalve meter is werkbaar maar voor niemand financieel haalbaar. We kijken nu hoe kunnen we hybride kunnen koppelen aan live events.”
Henk van Maanen, entrepreneur Van Nelle Factory Events
‘Innovatie is geen one time show’
“Hoe zorg je voor innovatie? Het bouwen aan een innovatie community is belangrijk. Wij leggen letterlijk verbindingen tussen studenten, bedrijven, start ups, scale ups en investeerders en overheidsorganisaties. Als internationale organisatie brengen wij ze bij elkaar voor inspiratie en nieuwe ideeën om zo innovatie en ondernemerschap te versnellen. Waar mensen elkaar ontmoeten, wordt zaken gedaan. In coronatijd doen we het via een digitale programmering. Het gaat om verbinden, een netwerk opbouwen en kennisdeling. Veel bedrijven hebben een behoefte aan innovatie en moeten ineens anders gaan werken. Start ups en bedrijven weten elkaar niet te vinden en werken weinig samen. Hier zitten echt kansen in de zin van nieuwe ideeën, andere manieren van kijken en nieuwe producten. Een innovatief ecosysteem zorgt voor een structuur waarin veel samenwerking is, van onderwijs tot aan start ups, investeerders en groeiende bedrijven. Dit zorgt uiteindelijk voor meer werkgelegenheid in onze regio. Innoveren is iets wat je continu moet doen. Het is geen one time show.”
Anoesjka Imambaks, Executive Director van Venture Cafe Rotterdam. Elke week komen 350 ondernemers naar netwerkbijeenkomsten met workshops en lezingen.
‘Afscheid nemen van kapitalime’“Voortbordurend op wat kunstenaar Joep van Lieshout zegt, komt de vraag wat ik vind dat we achter ons moeten laten om de economie van de toekomst vlot te trekken. Ik moet als bestuurder realistisch zijn en niet te idealistisch, maar ik ga het toch doen. Ik zet mijn bestuurlijke pet af en zeg als mens dat we afscheid moeten nemen van het kapitalisme. Dat klinkt idealistisch, maar het gaat eigenlijk over de economie van de groei. Het gaat niet lukken als we ons blijven blindstaren op economische groei. In een wereld waar je toe wilt naar circulair, duurzaam en digitaal is daar geen ruimte voor. Het is belangrijk om soms ook meer idealistische modellen in de economie te willen stoppen, zodat je nieuwe business cases krijgt die aansluiten bij nieuwe ondernemers. We moeten toe naar economische modellen die niet alleen ruimte geven aan financiële impact.”Barbara Kathmann, wethouder economie van Rotterdam
‘Kijk naar wat wel mogelijk is’
“Het is goed te kijken naar wat nog wel mogelijk is. Door snel te schakelen zijn we ondanks de coronamaatregelen goed blijven draaien. De diensten van Jeeves zoals het parkeren van de auto bij het ziekenhuis kwam stil te liggen. Maar er moesten wel veel andere dingen gebeuren. We hebben we er nieuwe klanten bij gekregen voor wie we nu triage doen, zoals The Hague Rotterdam Airport. Bij de entree van het gebouw maken we de combinatie tussen het uitleggen van de coronaregels en een gastvrij ontvangst. Nooit gedacht dat we dat zouden doen. Bij Senior Service (vaak 50-plussers die 70-plussers ondersteunen) hebben we vanaf dag één met onze medewerkers gecommuniceerd: elke dag een mail, een vlog, een hart onder de riem en de vraag of ze tips hebben voor ons. Zo ontstond er een loop van informatie. Ik heb nu beter contact met mijn medewerkers dan ooit.”Floris Vervat, directeur Jeeves en Senior Service
“De wereld verandert, met het coronavirus is dit in een versnelling gekomen. Op de vraag hoe we het beste uit de crisis kunnen komen, maak ik onderscheid tussen het pre- en post coronatijdperk, want corona heeft een aantal structurele effecten. Er zijn onderwerpen als digitalisering, meer software dan hardware, big data en cloud. Software wordt steeds belangrijker; bedrijven moeten daarin meer investeren. Uit artificial intelligence komt veel groei. Het voegt waarde toe aan apparaten die we al veel langer kennen en ook aan services die al volledig digitaal zijn. Die krijgen in de nieuwe economie een grotere rol. We zullen ook toe moeten naar kortere supply chains.Ik krijg vaak de vraag: moet ik nu investeren in R&D of juist niet? Cash is belangrijk en als je dreigt om te vallen, is dat je voornaamste zorg. Als je ook maar enigszins kúnt investeren, doe dat dan. Steek je geld in innovatie, R&D en productdevelopment. Probeer je product nu nog beter. Straks komen we uit de crisis en dan kun je weer heel snel met jouw product de markt op.
De coronacrisis heeft structurele gevolgen. Als er geen financiële crisis bovenop komt, kunnen we er snel bovenop komen. De overheid en de bedrijven vangen de eerste klappen op, net als in de crisis van 2008 en 2009. We zien dat de landen, ook binnen de EU, zich afvragen hoe ze de productie van medische materialen, medicijnen en voedsel naar zich toe kunnen halen of dit met bevriende landen regelen. De globalisering is heel belangrijk, maar we willen kortere supply chains. Er zijn nieuwe kansen voor fysieke goederen – we willen ze dichterbij huis maken – en met robotisering en automatisering – ook in hoge inkomenslanden in de EU – is het mogelijk om productie efficiënt te doen. De coronacrisis biedt ook zeker nieuwe kansen.”
Jan Kees de Jager, voormalig minister van Financiën, die vanuit Dubai zijn e-learning en e-commerce bedrijf leidt.
Webinar gemist. Kijk deze dan hier terug.