

Ondernemen met toekomstvisie
“Dienstbaarheid is het nieuwe nu”, constateren Oostlandse ondernemers de dag na Prinsjesdag. “Dat geldt voor de samenwerking in de regio, met gemeenten en andere ondernemers, maar ook voor het aantrekken van nieuwe medewerkers.”
Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie
In het Oostland zitten de ondernemers op woensdagmorgen 18 september op de troon. Geen traditioneel Miljoenenontbijt met gastsprekers en een panel, maar twaalf dynamische ondernemerstafels in Intratuin Pijnacker. Ondernemers en vertegenwoordigers van gemeenten en kennisinstellingen speken met elkaar over toekomstbestendige investeringen, duurzame inzetbaarheid van mensen en de samenwerking in de regio. Dagvoorzitter is directeur Cor van der Wel van Werkse en speciale gast is Zennah van 14 jaar oud. Zij neemt deel aan de tafelgesprekken en geeft de ondernemers haar visie op het ondernemerschap van de toekomst. “Als ik directeur was zou ik de medewerkers zelf laten kiezen hoe laat ze starten met werken. Misschien slapen ze liever uit en werken ze van tien tot zeven uur. Dat zou toch moeten kunnen.”
Verduurzamen
De noodzaak te verduurzamen, de veranderende markt en het tekort aan personeel vragen van de ondernemers een groot aanpassingsvermogen. Een van hen vertelt hoe zijn organisatie zich ontwikkelt van autoverkoper tot mobiliteitsaanbieder. “We leasen nu ook e-bikes.” Een ander somt op hoe er geïnvesteerd wordt in het milieu en menselijk kapitaal. “Al onze panden zijn voor 2030 energieneutraal. Onze mensen leiden we continu op, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.”
Personeel aantrekken
De zoektocht naar personeel is een grote uitdaging. “Vroeger solliciteerden medewerkers bij een werkgever, tegenwoordig werkt dat andersom”, aldus een ondernemer uit de tuinbouw. Andere ondernemers vertellen wat zij doen om mensen aan te trekken. De een geeft een bonus aan een medewerker die iemand aanbrengt. Een ander voert een speciale campagne op social media. Gastheer Jeroen Droogh van Intratuin benadrukt steeds meer de gevoelswaarden, zoals werken met je handen, in het daglicht en het groen.
Marc van Buijtene, areamanager van Renewi Nederland vertelt hoe zijn organisatie een bedreiging omboog in een kans. Hij zocht de samenwerking op met een transporteur uit de regio, die aanvankelijk personeel van hem wegkaapte. “In een half jaar tijd raakten we drie jongens kwijt die we intern hadden opgeleid. Door slimme afspraken kunnen we elkaar nu versterken.”
Samenwerken in de regio
In de regio komen er veel nieuwe woningen bij, maar hoe gaan al die mensen straks naar hun werk? “We moeten elkaar opzoeken en keuzes maken”, zegt wethouder Ilona Jense van Pijnacker-Nootdorp. “Denk bijvoorbeeld aan dienstfietsen en investeringen in het openbaar vervoer.” De samenwerking tussen ondernemers en de gemeente wordt door de ondernemers nogal eens als uitdaging ervaren. “Je hebt een lange adem nodig”, constateert een van hen. “Belangrijk is om altijd in gesprek te blijven en je dienstbaar op te stellen. Als ondernemer wil je de oplossingen liever gisteren dan vandaag. Bij de gemeente gaan de processen een stuk langzamer. Daar moet je je als ondernemer in inleven. En soms moet je dingen belangeloos doen, zoals je inzetten voor het onderwijs of andere thema’s. Dan ontstaat er een andere dimensie.”
Als vervolg op dit Miljoenenontbijt worden er binnen het Oostland ondernemerstafels opgericht. Interesse? Meld je aan bij Monique Spek, Spek@vno-ncwwest.nl.