Oostland
u
17 september 2020

Crisis biedt ook kansen

​“Elke crisis is een kans”, zo blijkt tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland. “Als ondernemer zoek je altijd tegen de crisis in naar nieuwe ideeën.” 

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

In de ultramoderne kas van Anthura in Bleiswijk komen op woensdagmorgen 16 september zo’n zestig Oostlandse ondernemers bijeen om met elkaar in debat te gaan. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat iedereen weer samenkomt. Op gepaste afstand, dat wel. De medewerkers van J&K Catering serveren aan iedereen een rijk gevuld dienblad in plaats van het gebruikelijke ontbijtbuffet. Het is dit jaar anders, maar op de dag na Prinsjesdag blijkt toch weer hoe veerkrachtig ondernemend Oostland is.

Beweging
“De onvoorspelbaarheid heeft mij de afgelopen periode verrast”, zegt gastheer Iwan van der Knaap van veredelingsbedrijf Anthura. “Toen de lockdown inging, ontstond er eerst een dip in de vraag naar bloemen en planten. Rond Pasen draaide dat ineens om en kwam er een herwaardering. Doordat iedereen thuis zat, werden bloemen en planten een primaire levensbehoefte. De crisis biedt ook kansen en zet dingen in beweging. Ik vraag me af wat er veranderd is als de crisis voorbij is. Wat nemen we er uiteindelijk van mee?”     

“Toen bleek dat de crisis niet zomaar voorbij was, ontstond het plan van een luxe foodtruck”

Afhaalmaaltijden
Voor Jeroen van der Ploeg van J&K viel negentig procent van zijn verwachte jaaromzet weg na de persconferentie in maart. “Met de sluiting van de horeca was alles plotsklaps compleet anders. De eerste weken probeerde ik mijn vier medewerkers bezig te houden en richtte ik mij op kostenreductie. We maakten het bedrijf schoon en gingen in winterslaap. Toen bleek dat de crisis niet zomaar voorbij was, ontstond het plan om met een luxe foodtruck en twee green big eggs de wijken in te trekken. We brachten zo’n 12.000 flyers langs in Lansingerland. Particulieren konden bij ons luxe maatlijden afhalen. In zes tot acht weken serveerden we bijna 3.500 hoofdgerechten.”

Begeleiden naar werk
Ook andere ondernemers tonen aan hoe zij inventief inspelen op de omstandigheden. Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten vertelt hoe hij zijn bedrijf openzet voor nieuwe medewerkers. “We geven jonge mensen een contract voor vier maanden. In die tijd zoeken zij binnen het bedrijf uit welke functie bij hen past.” Peter van Koppen van The Green Crew leidt mensen op om zonnepanelen te installeren. “Onze missie is om Nederland snel te helpen verduurzamen. We begeleiden mensen van werk naar werk. Op dit moment hebben we veertig projecten met zonnepanelen. In januari zijn het er al honderd.”

“De overheid moet in Q1 en Q2 de steunmaatregelen voor bedrijven blijven handhaven”

Lagerhuisdebat
Onder leiding van dagvoorzitter Cor van der Wel, directeur van Werkse!, voeren de ondernemers een Lagerhuisdiscussie aan de hand van stellingen. Bijvoorbeeld: “De overheid moet in Q1 en Q2 de steunmaatregelen voor bedrijven blijven handhaven”. De voorstanders vinden het goed dat de overheid innovatieve en startende ondernemers ondersteunt. De tegenstanders werpen op dat bedrijven niet kunstmatig in leven gehouden moeten worden en dat ondernemers zelf de regie moeten hebben. Wethouders Kathy Arends van Lansingerland en Ilone Jense van Pijnacker-Nootdorp vormen de jury. Zij vertellen hoe zij samen met ondernemers naar de keuzes voor de komende periode willen kijken. “De coronacrisis heeft een enorme impact op Economische Zaken, Werk en Inkomen. Vanuit de gemeente zijn we dagelijks in contact met ondernemers en proberen we hen te ondersteunen.” Ondanks de crisis zijn zij positief. “Door de ligging langs de A12 hebben we een goed vestigingsklimaat. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” 

Kabinetsplannen
Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok neemt de ondernemers in vogelvlucht mee langs de aangekondigde kabinetsplannen. “Ik ben positief verrast. Forse bezuinigingen blijven uit. Er is gekozen voor een oplopend begrotingstekort met de nadruk op investeren.” De plannen pakken door de afbouw van de zelfstandigenaftrek niet zo positief uit voor zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak/VOF. Mkb’ers profiteren juist van de lagere vennootschapsbelasting. Ondernemers die in 2020 een groot verlies lijden door corona adviseert hij om in 2019 een reserve te vormen in de vennootschapsbelasting. Zo kunnen zij de schade nog wat beperken.​

Bekijk de fotoreportage​

Gerelateerde artikelen

Oostland 24 september 2024

Terugblik Miljoenenontbijt Oostland

Metropoolregio Amsterdam 14 april 2023

“Data is het nieuwe goud”

Oostland 20 maart 2023

Online is onze showroom geworden

Metropoolregio Amsterdam 22 februari 2023

Niet meer zoeken naar het schaap met de vijf poten

Oostland 14 oktober 2022

TEK-regeling niet toereikend

Metropoolregio Amsterdam 21 april 2022

Stof tot nadenken

Oostland 20 februari 2022

Vathorst geeft LinkedIn-tips