De energie en vindingrijkheid van ondernemers is inspirerend. Wat me blijft verbazen is dat er in de bestrijding van de corona-pandemie zo weinig gebruik van wordt gemaakt. Juist nu willen ondernemers onderdeel zijn van de oplossing en niet steeds weer terug de wachtkamer in gestuurd worden.
Ondanks de frustratie geen onderdeel van de oplossing te mogen zijn, die we ook in de regio veel ervaren, zien we dat veel ondernemers druk bezig zijn met de periode na de lockdown. Dat is hoopgevend en bovendien heel slim, want alle problemen die we vóór coronacorona hadden zullen sneller dan we kunnen vermoeden, weer bovenaan de agenda staan. Denk aan de enorme opgave in de woningbouw, de krapte op de arbeidsmarkt, de gevolgen van de stikstofproblematiek en de Brexit. Daar krijgen we het effect van de corona-crisis nog bij, want veel veranderingen die voor corona al gaande waren, zijn in een stroomversnelling gekomen. Denk aan digitalisering, maar ook aan de manier waarop we samenwerken en kennis delen. Dit zal na corona een snel groeiende druk geven op de krappe arbeidsmarkt en de digitale infrastructuur.
Investeren, investeren, investeren
Ondernemers zijn veerkrachtig en vindingrijk, de overheid doet er goed aan om dit te stimuleren en investeringen aan te jagen. Gelukkig zien we ook dat zowel op provinciaal niveau als in de regio er volop activiteit is. Zo zijn we in Rijnland in twee regio’s (de Leidse regio en de Rijnstreek) betrokken bij de MKB regiodeal rond digitalisering. Heel concreet betekent dit dat lokale partners, overheden en bedrijfsleven, samen een programma opstellen om het brede mkb te helpen bij de (verdere) digitalisering van hun bedrijf. Daar sluiten we het onderwijs uiteraard op aan.
Verantwoordelijkheid blijven nemen
In de regio werken we intensief samen met koepels en vertegenwoordigers van lokale ondernemersverenigingen om ook maatschappelijk een bijdrage te leveren aan de uitdagingen van deze tijd. Niet uit liefdadigheid, maar omdat dit voor ondernemers van groot belang is. In maart sloten we met het gezamenlijke bedrijfsleven en gemeenten in de Leidse regio het Stagepact071. Dit initiatief werd notabene in september 2020 tijdens ons regionale Miljoenenontbijt geïnitieerd door de wethouder. Het bedrijfsleven pakte de handschoen op en samen maakten we regionaal afspraken over het bieden van stageplaatsen.
In diverse commentaren benadrukten we dat een boemerang-effect voorkomen moest worden. Nú te weinig stageplaatsen betekent immers straks minder gekwalificeerd personeel op de arbeidsmarkt. Het is mooi om te zien dat we vanuit VNO-NCW in meerdere regio’s op soortgelijke wijze onze verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om stageplaatsen. Dat kunnen we alleen met betrokken ondernemers doen die er het grotere belang van inzien. Veel waardering voor de extra inzet die zij -juist nu- tonen.
Human Capital agenda
Mensen van werk naar werk helpen en jong talent opleiden voor branches waar nu tekorten zijn, daar zetten we ons ook voor in. Pragmatisch en resultaatgericht, zoals je mag verwachten van ondernemers. Zo hebben we de ICT Praktijkacademie (onderdeel WE IT deelakkoord ZH) naar de Leidse regio gehaald. Een initiatief om meer ICT- studenten op HBO-niveau te laten afstuderen, maar dan wel door werken en studeren te combineren. Dat zie je in het HBO nog niet zo vaak, terwijl dit wel heel goed kan en ook voordelen heeft. Bovendien spreekt dit jongeren aan die afhaken in het reguliere hogere beroepsonderwijs, de stap überhaupt niet zetten of in een andere branche werken. Het zou toch zonde zijn als we dat talent en potentieel niet aanspreken!
Het zou mooi zijn als de overheid in de periode na corona de veerkracht en vindingrijkheid van ondernemers beter gaat benutten. Daarbij zijn investeringen vanuit de rijksoverheid belangrijk, maar ook consistent beleid zonder lastenverzwaringen. Dan komt dat ideaal van brede welvaart weer snel een stap dichterbij.
Martijn van Pelt,
voorzitter VNO-NCW Rijnland