“Vroeger was duurzaamheid helemaal geen thema voor ons, nu is het een levensstijl geworden.” Emill de Waal is DGA bij Huschka Beveiligers, de meest duurzame organisatie binnen de beveiligingsbranche. De Waal deelt zijn visie met leden van VNO-NCW Rijnland en mobiliteitsmakelaar Jan Breugem geeft praktische verduurzamingstips.
Tekst: Jelle van der Meulen
Martijn van Pelt, bestuurslid van VNO-NCW Rijnland, trapt de bijeenkomst af. “We willen met VNO-NCW actiever worden in deze regio. Op bijeenkomsten als deze kun je goed je netwerk onderhouden en het biedt ‘local hero’s’ de mogelijkheid zich te presenteren en andere ondernemers te inspireren met hun succesverhaal.”
Duurzaamheid als mindset
Huschka Beveiligers, ‘local hero’ en gastheer van het evenement, ging als eerste in de branche de uitdaging aan om volledig elektrisch te rijden. Aan die uitdaging is inmiddels met glans voldaan, maar dit ging niet zonder slag of stoot. “In dit hele proces heb ik vaak getwijfeld of we wel de juiste stap hadden genomen,” erkent De Waal. “Bij een melding moet je er staan in onze branche, je moet leveren, punt uit. De eerste elektrische auto’s hadden een actieradius van zo’n 110 kilometer, terwijl onze gemiddelde rit rond de 80 kilometer ligt. Dat betekent dat na elke rit de auto aan de laadpaal moet. Daar moesten werknemers wel even aan wennen, maar inmiddels heeft iedereen het elektrisch rijden omarmd.”
Naast creëren van draagvlak binnen het eigen bedrijf duurde het even voordat de omslag rendabel was. Maar door pionier te zijn in de branche, heeft De Waal inmiddels verschillende voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. “Ten eerste zijn de kosten van ons wagenpark met liefst 20% gedaald: elektrische voertuigen hebben minder brandstof én minder onderhoud nodig. Ten tweede merken ons duurzame beleid goed is voor onze gunfactor wanneer we bieden op tenders.”
Met zijn strategie hoopt De Waal een voorbeeld te zijn voor concurrenten en andere ondernemers. “Het is goed voor het milieu en levert je bedrijf veel op. Inmiddels is ons duurzame beleid echt een mindset geworden, een levensstijl zelfs. Daar zijn we wel trots op.”
Experimenteren, met vallen en opstaan
Om te verduurzamen is elektrisch rijden natuurlijk een inkoppertje, vindt Jan Breugem, mobiliteitsmakelaar Rijnland. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om je onderneming te vergroenen. “Bij Leiden University Medical Center (LUMC) deden we een pilot met medewerkers die een maandje het OV konden proberen. Na die maand was liefst 60% overtuigd en nam het een abonnement! Onbekend maakt vaak onbemind: laat mensen kennis maken met alternatieven.”
Niet elke maatregel hoeft per se nieuw of innovatief te zijn, benadrukt Breugem. “Vroeger reden er in de Rotterdamse haven van die busjes rond om mensen in ploegen te vervoeren. Dat was zo gek nog niet, en kan op veel plaatsen nog steeds prima werken. Poets zo’n ouderwets idee op, steek het in een nieuw jasje. Daar valt een hoop winst mee te behalen.”
“De druk om een omslag te maken ligt er nu: het kan simpelweg niet meer zoals het ging,” weet Breugem. Tegelijkertijd erkent hij dat verduurzamen niet voor elk bedrijf even eenvoudig is. “Niet iedereen hoeft direct een radicale omslag te maken, het hoeft ook niet voor iedereen morgen al te gebeuren. Maar uiteindelijk zal het wel moeten. Laten we daarom gaan experimenteren. Het zal met vallen en opstaan gaan, maar we gaan het gewoon samen doen!”