Waar sommigen uit Noord- en Zuid-Holland bij de datum 3 oktober zullen denken aan het Leidens Ontzet, betekent deze dag anno 2023 ook dat het Diversity Day is. Op deze dag staan thema’s als inclusie, diversiteit en verrijkende verschillen tussen personen centraal. In dat kader organiseert VNO-NCW West, in samenwerking met Ocullus Consultancy, op deze dag een bijeenkomst over de zoektocht naar talent, het tegengaan van (onbewuste) vooroordelen en een goede balans binnen organisaties.
De deelnemers druppelen vanaf 15.30 uur binnen bij The Social Hub aan de Hoefkade in Den Haag. De ruim 40 gasten, die bestaan uit onder meer recruiters en ondernemers, maken kennis met elkaar terwijl zij een drankje en een chocolademuffin kunnen pakken. Dagvoorzitter Karima el Bouchtaoui heeft de microfoon nodig om iedereen op te roepen plaats te nemen in de zaal, waarna zij het evenement kan openen.
Robert Medenblik, voorzitter van VNO-NCW regio Den Haag, heet alle deelnemers van harte welkom en stelt dat VNO-NCW de thema’s die vandaag centraal staan erg belangrijk vindt. “Wat mij betreft organiseert VNO-NCW West jaarlijks een evenement omtrent deze dag”, stelt hij glashelder. Thelma van Petersen, directeur van Den Haag Werkt, is het hiermee eens. Haar organisatie helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vanwege bijvoorbeeld een beperking of een taalachterstand, aan het werk. “Diverse teams presteren beter”, benadrukt zij daarbij. Voor Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, is het vandaag ook een bijzondere dag omdat hij precies 48 jaar geleden in Nederland kwam. Daarnaast is hij natuurlijk erg blij dat we vandaag stilstaan bij diversiteit en inclusie. “Ondernemers zijn de ruggengraat van de samenleving en hebben de taak om zo inclusief mogelijk te zijn”, roept hij op.
Vervolgens splitst de groep op om twee deelsessies bij te wonen. In de ene deelsessie gaat Karima met de deelnemers in gesprek over onbewuste vooroordelen en objectieve werving van werknemers. Ze geeft een korte introductie over zichzelf en daagt de deelnemers uit om 1 minuut met een onbekende in de zaal te praten en vervolgens de hobby, woonplaats en woonsituatie van iemand te raden. Een eerste indruk blijkt niet altijd te kloppen. Karima geeft verder uitleg over onbewust gedrag, zoals vooroordelen, die ons brein beheersen. Dit speelt ook een rol bij het zoeken naar werknemers, wat in de weg kan staan bij het streven naar een diverse organisatie. De manier waarop vacatures zijn vormgegeven of de termen die we gebruiken, kunnen er ook voor zorgen dat sommige doelgroepen niet worden aangesproken.
Na een korte pauze, waarin de deelnemers ook nog een hapje krijgen aangeboden, is het tijd voor de andere deelsessie over het tegengaan van discriminatie. Hoe vindt discriminatie plaats? Kunnen sociale normen worden veranderd om discriminatie te voorkomen? Heeft een publiek statement tegen discriminatie effect? Deze vragen komen langs voordat de deelnemers worden uitgedaagd om met degene naast hen in gesprek te gaan over welke les ze meenemen uit deze sessie en welke 3 acties ze bij wijze van spreken morgen al zouden kunnen ondernemen. “Diversiteit moet je doen!”, zo luidt de oproep.
Wanneer het inmiddels 18.00 uur is geweest en de deelsessies zijn afgelopen, is het tijd voor de borrel. Met een wijntje of een cola in de hand en de bitterballen op tafel praten de deelnemers na over wat ze vandaag hebben geleerd en welke dingen ze meteen meenemen in de praktijk. Deze middag heeft niet alleen nieuwe ontmoetingen, maar ook verrijkende inzichten gegeven. Iedereen is het erover eens dat de thema’s die vandaag langskwamen structurele aandacht verdienen en dat het daarom goed is om op een dag als Diversity Day hierbij stil te staan. De deelnemers zien uit naar weer zo’n bijeenkomst volgend jaar, met hopelijk een nog vollere zaal!
De fotoreportage door Dean Kuijsten is hier te bekijken.