Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Duurzaamheid  >  Energiebesparing

Skip Navigation LinksEnergiebesparing

Energiebesparing
Watt je moet weten over Informatieplicht

Rapporteer alle energiebesparende maatregelen die je hebt uitgevoerd. De Informatieplicht Energiebesparing geldt voor alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moet je in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland jouw maatregelen doorgeven.
De Energieplicht:

  • heeft als doel MKB-bedrijven bewuster te maken van energieverbruik;
  • kan vaak al worden behaald met simpele maatregelen, die zich binnen vijf jaar terugverdienen;
  • wordt gemakkelijker gemaakt voor bedrijven door de Erkende Maatregelenlijst (EML)​, waarin voor negentien bedrijfstakken erkende maatregelen te vinden zijn.​

 

 
Ik vind dit standpunt...
 

Bekijk de vlogs van onze ambassadeurs Energiebesparing:

Menno Rubbens, cepezedprojects: ​​​
190618 Menno Rubbens - Informatieplicht Energiebesparing.jpg 
Henk Markerink, Johan Cruijff Arena:
190618 Henk Markerink Just do it.jpg

 190325 Banner Watt.jpg

 Watt is de informatieplicht.jpg  Watt betekent het voor mijn bedrijf.jpgWatt moet ik ermee 222.jpg

​​Dit jaar gaat de Informatieplicht Energiebesparing in. Dat houdt in dat uiterlijk op 1 juli 2019 zo’n 125.000 bedrijven en organisaties wettelijk verplicht zijn om in het eLoket van RVO te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben.

Wattjemoetweten
VNO-NCW en MKB-Nederland willen ondernemers ondersteunen en op de hoogte brengen van deze nieuwe verplichting. Daarom zetten zij in samenwerking met 55 partners de WATTjemoetweten.nl​ campagne op. Op de website kunnen ondernemers achterhalen of zij moeten voldoen aan de informatieplicht en zoja, hoe ze dat kunnen doen.

Ambassadeurs
Vanuit VNO-NCW West treden leden op als ambassadeurs en geven advies over energiebesparing. Met de juiste maatregelen levert het besparen van energie juist geld op en kan je het gebruiken als de volgende stap te zetten als ondernemer. Op deze pagina vind je artikelen, praktische tips en vlogs van onze ambassadeurs. 

Lobbynieuws
‘Zorg voor duurzaam netwerk’

​Toen bleek dat de Houweling International toe was aan uitbreiding, was een ding meteen duidelijk: het nieuwe pand wordt zo duurzaam mogelijk. Want niet alleen wil de handelaar in plastic verpakkingen​ een signaal afgeven voor een betere wereld, het is ook financieel aantrekkelijk.

lees meer
Woensdag 26 Juni 2019
​Toen bleek dat de Houweling Group toe was aan uitbreiding, was een ding meteen duidelijk: het nieuwe pand wordt zo duurzaam mogelijk ingericht. Want niet alleen wil de handelaar in plastic verpakkingen een signaal afgeven voor een betere wereld, het is ook financieel aantrekkelijk. “Natuurlijk doe je nu een investering, maar de maatregelen verdienen zich terug,” vertelt Raymond Overweg, financieel directeur bij Houweling. “Bovendien nemen we onze klanten mee in ons duurzame verhaal.” 

Tekst: Pieter van der Meulen

Wie denkt aan een handelaar in plastic, denkt niet in de eerste plaats aan duurzaamheid. Maar juist voor de Houweling Group is het een cruciaal thema. “Wij zijn erin geslaagd een circulaire productiecyclus op te zetten en tegelijkertijd de hoogste kwaliteit voor onze producten te garanderen,” aldus Overweg. “Als iemand een nieuwe plastic container wil afnemen, kijken we samen met de klant of ze ook gebruik kunnen maken van een gebruikte container en hoe die dan het best kan worden ingezet. Dat noemen we ‘total site service’. We kijken hoe we gebruikte producten weer mee terug kunnen nemen en bruikbaar kunnen maken voor een tweede, derde of zelfs vierde leven. Als dit niet mogelijk is, gaan we door met recyclen. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we samen met een aantal fabrieken en andere partners. Het product wordt vermalen tot een korrel, die we naar een volgende partij brengen waar weer een nieuw product wordt gemaakt. Zo houden we de grondstoffen zo lang mogelijk in de keten en creëren we een netwerk van bedrijven die een maatschappelijk bijdrage leveren.”

Afstemming
De Houweling Group bestaat al bijna honderd jaar en heeft sinds 2010 in Bleiswijk het hoofdkwartier gevestigd. “We zijn als organisatie de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid,” vervolgt Overweg. “We willen ons nieuwe pand aanpassen aan de huidige tijd, op alle mogelijke manieren. Daarbij hoort natuurlijk een flink stuk duurzaamheid. We hebben een aantal partijen om ons heen verzameld die dezelfde waarden nastreven. Je kunt niet alles zelf bedenken, daarvoor heb je experts nodig die je adviseren op een manier die bij jouw bedrijf past. We hebben bewust ingezet op zoveel mogelijk circulaire en CO2-reducerende oplossingen en materialen. De nieuwe daken vangen regenwater op, wat we dan weer gebruiken in onze spoelstraten. Het afvalhout dat we overhouden verwarmt het water voor de spoelstraat. Dat alle lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting spreekt voor zich en de brandveiligheid in de loodsen wordt gegarandeerd door een nieuwe sprinklerinstallatie en de indeling in brandcompartimenten. Daarnaast wekken onze zonnepanelen 3,7 MWp op die we voor een deel zelf gebruiken, maar ook aan andere partijen gaan leveren. Het is belangrijk goed te kijken wat het best past bij jouw situatie en bedrijf. De maatregelen kunnen het best afgestemd worden op jouw wensen wanneer je een netwerk van duurzame bedrijven om je heen verzamelt. Op die manier kun je kennis, ervaring en inzichten delen.”

Leefbare toekomst
"Voor ons verandert de Informatieplicht Energiebesparing niet veel. Natuurlijk moeten we onze maatregelen rapporteren, maar duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf. Het is goed dat groene bedrijfsvoering wordt gestimuleerd, zolang iedereen naar vermogen bijdraagt. Alleen met z’n allen zorgen we ervoor dat de wereld ook in de toekomst leefbaar blijft.”

Lees meer over de Houweling Groep
Lees meer  over de Informatieplicht Energiebesparing

Lobbynieuws
‘Klant meetrekken in revolutie’

​Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.” 

lees meer
Dinsdag 18 Juni 2019
​Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.”

Tekst: Pieter van der Meulen

“Er zijn honderdduizend verschillende manieren om bezig te zijn met duurzaamheid en circulariteit. Dat biedt mogelijkheden, maar iedereen moet ook zijn eigen weg erin vinden. Het is duidelijk dat het de toekomst is, dus ga ermee aan de slag.” Voor Giel Biersteker is duurzaamheid een tweede natuur. Al ruim voor de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand was hij bezig met slimme, groene oplossingen. “Sinds 2009 hebben we zonnepanelen op ons dak, wij waren toen een van de eersten. Nu heeft dertig procent van de pandeigenaren van het bedrijventerrein in Naaldwijk waar wij zijn gevestigd zonnepanelen. We hebben gebruik kunnen maken van subsidies en investeringsaftrek. De regelgeving rondom dit soort regelingen is behoorlijk in beweging, er zijn veel mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk een no-cure no-pay partij, die zie je ook steeds meer, inschakelen om samen met jou te kijken waarvoor je in aanmerking komt en wat het best bij je past.” 

Energieneutraal
“Altijd zoeken naar de laatste innovaties, dat is simpelweg onze insteek. In 2015 zijn we aan de slag gegaan met de nieuwste technieken om alles zo energieneutraal mogelijk te maken. Dus geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en een grijswatersysteem waardoor we regenwater gebruiken om de toiletten door te spoelen. We hebben luchtdicht gebouwd, verwarmen onze hal met warmte die uit de kantoren komt en het pand heeft witte daken, zodat het rendement van de zonnepanelen hoger is en het in de zomer een aantal graden koeler is in de kantoren. De ramen zijn triple glas voor isolatie en het licht gaat automatisch uit, dus als je te lang stil zit achter je bureau, moet je even opspringen. De Informatieplicht Energiebesparing die op 1 juli dit jaar ingaat, verandert voor ons niet veel. Wat betreft duurzaamheid hebben wij onze zaakjes voor elkaar. Maar we zijn nog niet klaar.”

Materialenpaspoort
“Eind 2016 hebben we dit pand betrokken en sindsdien zijn we hard gegroeid. Binnenkort start de bouw van een nieuw pand, dat achter ons huidige pand komt te liggen. Daarbij willen we weer een stapje maken, met nieuwe technieken en slimme oplossingen. Dat betekent opnieuw kijken naar de mogelijkheden voor circulaire bouwmethoden en -materialen. De insteek is dat alles kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Bij het ontwerp van het gebouw maken we tekeningen en uittrekstaten van alle materialen die erin gaan: type kozijnen, binnen- en buitengevels, noem maar op. Dat zetten we allemaal in Madaster, een bibliotheek en generator voor materialen. Wanneer over vijftig jaar het pand weer wordt gesloopt, kan je precies zien wat er in het pand zit, hoeveel waarde alles heeft en wat je weer kan hergebruiken. Dan heb je geen afval meer, alleen maar nieuwe grondstoffen.”

Klant meetrekken
“Je merkt ten opzichte van vier jaar geleden, toen we ook met een nieuw pand bezig waren, dat veel is veranderd, het is veel normaler geworden om duurzaam te zijn. Wij hebben een grote klantenkring die er al mee bezig is. Wat we zelf doen met ons pand, helpt ook om aan onze klanten te laten zien wat mogelijk is. We zijn eigenlijk een soort showroom waarin verschillende oplossingen en maatregelen worden getoond. Wat we nu opzetten met het materialenpaspoort is ook een ervaring die ontzettend waardevol zal zijn naar de toekomst. Waarschijnlijk is het over een jaar of vijf verplicht vast te leggen waaruit je gebouw bestaat. Duurzame investeringen worden steeds aantrekkelijker en goedkoper. Wij willen onze klanten inspireren en meetrekken in de duurzame revolutie.” 

Informatieplicht
“Ik vind dat iedereen met duurzaamheid bezig moet zijn. De overheid kan mensen nog meer stimuleren. Er zijn wel subsidies en er gebeuren wel dingen, maar dat kan nog meer. Ik denk dat met deze wet, de Informatieplicht Energiebesparing, meer mensen betrokken worden. Er mag wel wat meer druk worden gelegd op grote bedrijven. Nu wordt de man op de straat belast en ontspringen grote bedrijven met allerlei belastingvoordelen voor een belangrijk deel de dans. Het argument is dat zij zich anders hier niet vestigen. Ik begrijp dat je niet gelijk alles vol kan belasten, maar we moeten toch meer richting een situatie waarin de vervuiler betaalt. Een auto is een vervuiler en die betaalt hartstikke veel, maar een vliegtuig dan weer bijna niks. Dat is scheef. We moeten het samen doen waarbij iedereen naar vermogen bijdraagt. We kunnen nu eenmaal niet eindeloos grondstoffen uit de grond trekken. Over tweehonderd jaar moeten ook nog mensen op aarde kunnen leven."

Lees meer over Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek
Lees meer​ over de Informatieplicht Energiebesparing
Lobbynieuws
'Just do it!'
In deze special vind je praktische informatie om de informatieplicht te gebruiken als groeikans voor je bedrijf. Menno Rubbens van cepezedprojects en Henk Markerink van de Johan Cruijff Arena hebben dat gedaan. Zij zijn twee van de zes leden van VNO-NCW West die dit jaar als ambassadeurs Energiebesparing advies geven aan ondernemers in onze regio.​
lees meer
Dinsdag 11 Juni 2019

​In deze special vind je praktische informatie om de informatieplicht te gebruiken als groeikans voor je bedrijf. Menno Rubbens van cepezedprojects en Henk Markerink van de Johan Cruijff Arena hebben dat gedaan. Zij zijn twee van de zes leden van VNO-NCW West die dit jaar als ambassadeurs Energiebesparing advies geven aan ondernemers in onze regio.
lees meer

 
Lobbypunten