Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Lobby  >  Duurzaamheid  >  Energiebesparing

Skip Navigation LinksEnergiebesparing

Energiebesparing
Watt je moet weten over Informatieplicht

Rapporteer vóór 1 juli alle energiebesparende maatregelen die je hebt uitgevoerd. Alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moet je in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland jouw maatregelen doorgeven.
De Energieplicht:

  • heeft als doel MKB-bedrijven bewuster te maken van energieverbruik;
  • kan vaak al worden behaald met simpele maatregelen, die zich binnen vijf jaar terugverdienen;
  • wordt gemakkelijker gemaakt voor bedrijven door de Erkende Maatregelenlijst (EML)​, waarin voor negentien bedrijfstakken erkende maatregelen te vinden zijn.​

 

 
Ik vind dit standpunt...
 

          Watt is de informatieplicht.jpg  Watt betekent het voor mijn bedrijf.jpgWatt moet ik ermee 222.jpg

190325 Banner Watt.jpg 

Dit jaar gaat de Informatieplicht Energiebesparing in. Dat houdt in dat uiterlijk op 1 juli 2019 zo’n 125.000 bedrijven en organisaties wettelijk verplicht zijn om in het eLoket van RVO te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben.

Wattjemoetweten
VNO-NCW en MKB-Nederland willen ondernemers ondersteunen en op de hoogte brengen van deze nieuwe verplichting. Daarom zetten zij in samenwerking met 55 partners de WATTjemoetweten.nl​ campagne op. Op de website kunnen ondernemers achterhalen of zij moeten voldoen aan de informatieplicht en zoja, hoe ze dat kunnen doen.

Ambassadeurs
Vanuit VNO-NCW West treden leden op als ambassadeurs en geven advies over energiebesparing. Met de juiste maatregelen levert het besparen van energie juist geld op en kan je het gebruiken als de volgende stap te zetten als ondernemer. Op deze pagina vind je artikelen, praktische tips en vlogs van onze ambassadeurs. 

Lobbynieuws
‘Klant meetrekken in revolutie’

​Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.” 

lees meer
Dinsdag 18 Juni 2019
​Alle organisaties die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, zijn nu al verplicht energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder door te voeren. Vanaf 1 juli komt daar een wettelijke verplichting bij. Bedrijven moeten hun maatregelen vóór die datum rapporteren bij het eLoket van RVO. Om energiebesparing makkelijker te maken, is voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ opgesteld. In de aanloop naar de invoering van de Informatieplicht vertellen zes ambassadeurs van VNO-NCW West hoe zij energiebesparing en duurzaamheid omzetten in een kans voor hun bedrijf. Vandaag Giel Biersteker, directeur van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek en lid van VNO-NCW Westland-Delfland. 

Toen in 2015 het pand van Biersteker Bouw Dak- en Geveltechniek afbrandde, zag directeur Giel Biersteker in dit noodlot kans om het nieuwe gebouw volledig energieneutraal vorm te geven. “Met een beetje boerenverstand, waar we hier in het Westland van zijn, kun je een hoop realiseren.”

“Er zijn honderdduizend verschillende manieren om bezig te zijn met duurzaamheid en circulariteit. Dat biedt mogelijkheden, maar iedereen moet ook zijn eigen weg erin vinden. Het is duidelijk dat het de toekomst is, dus ga ermee aan de slag.” Voor Giel Biersteker is duurzaamheid een tweede natuur. Al ruim voor de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand was hij bezig met slimme, groene oplossingen. “Sinds 2009 hebben we zonnepanelen op ons dak, wij waren toen een van de eersten. Nu heeft dertig procent van de pandeigenaren van het bedrijventerrein in Naaldwijk waar wij zijn gevestigd zonnepanelen. We hebben gebruik kunnen maken van subsidies en investeringsaftrek. De regelgeving rondom dit soort regelingen is behoorlijk in beweging, er zijn veel mogelijkheden. Je kunt gemakkelijk een no-cure no-pay partij, die zie je ook steeds meer, inschakelen om samen met jou te kijken waarvoor je in aanmerking komt en wat het best bij je past.” 

Energieneutraal
“Altijd zoeken naar de laatste innovaties, dat is simpelweg onze insteek. In 2015 zijn we aan de slag gegaan met de nieuwste technieken om alles zo energieneutraal mogelijk te maken. Dus geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en een grijswatersysteem waardoor we regenwater gebruiken om de toiletten door te spoelen. We hebben luchtdicht gebouwd, verwarmen onze hal met warmte die uit de kantoren komt en het pand heeft witte daken, zodat het rendement van de zonnepanelen hoger is en het in de zomer een aantal graden koeler is in de kantoren. De ramen zijn triple glas voor isolatie en het licht gaat automatisch uit, dus als je te lang stil zit achter je bureau, moet je even opspringen. De Informatieplicht Energiebesparing die op 1 juli dit jaar ingaat, verandert voor ons niet veel. Wat betreft duurzaamheid hebben wij onze zaakjes voor elkaar. Maar we zijn nog niet klaar.”

Materialenpaspoort
“Eind 2016 hebben we dit pand betrokken en sindsdien zijn we hard gegroeid. Binnenkort start de bouw van een nieuw pand, dat achter ons huidige pand komt te liggen. Daarbij willen we weer een stapje maken, met nieuwe technieken en slimme oplossingen. Dat betekent opnieuw kijken naar de mogelijkheden voor circulaire bouwmethoden en -materialen. De insteek is dat alles kan worden gedemonteerd en hergebruikt. Bij het ontwerp van het gebouw maken we tekeningen en uittrekstaten van alle materialen die erin gaan: type kozijnen, binnen- en buitengevels, noem maar op. Dat zetten we allemaal in Madaster, een bibliotheek en generator voor materialen. Wanneer over vijftig jaar het pand weer wordt gesloopt, kan je precies zien wat er in het pand zit, hoeveel waarde alles heeft en wat je weer kan hergebruiken. Dan heb je geen afval meer, alleen maar nieuwe grondstoffen.”

Klant meetrekken
“Je merkt ten opzichte van vier jaar geleden, toen we ook met een nieuw pand bezig waren, dat veel is veranderd, het is veel normaler geworden om duurzaam te zijn. Wij hebben een grote klantenkring die er al mee bezig is. Wat we zelf doen met ons pand, helpt ook om aan onze klanten te laten zien wat mogelijk is. We zijn eigenlijk een soort showroom waarin verschillende oplossingen en maatregelen worden getoond. Wat we nu opzetten met het materialenpaspoort is ook een ervaring die ontzettend waardevol zal zijn naar de toekomst. Waarschijnlijk is het over een jaar of vijf verplicht vast te leggen waaruit je gebouw bestaat. Duurzame investeringen worden steeds aantrekkelijker en goedkoper. Wij willen onze klanten inspireren en meetrekken in de duurzame revolutie.” 

Informatieplicht
“Ik vind dat iedereen met duurzaamheid bezig moet zijn. De overheid kan mensen nog meer stimuleren. Er zijn wel subsidies en er gebeuren wel dingen, maar dat kan nog meer. Ik denk dat met deze wet, de Informatieplicht Energiebesparing, meer mensen betrokken worden. Er mag wel wat meer druk worden gelegd op grote bedrijven. Nu wordt de man op de straat belast en ontspringen grote bedrijven met allerlei belastingvoordelen voor een belangrijk deel de dans. Het argument is dat zij zich anders hier niet vestigen. Ik begrijp dat je niet gelijk alles vol kan belasten, maar we moeten toch meer richting een situatie waarin de vervuiler betaalt. Een auto is een vervuiler en die betaalt hartstikke veel, maar een vliegtuig dan weer bijna niks. Dat is scheef. We moeten het samen doen waarbij iedereen naar vermogen bijdraagt. We kunnen nu eenmaal niet eindeloos grondstoffen uit de grond trekken. Over tweehonderd jaar moeten ook nog mensen op aarde kunnen leven.” 

Lobbynieuws
'Just do it!'

In deze special vind je praktische informatie om de informatieplicht te gebruiken als groeikans voor je bedrijf. Menno Rubbens van cepezedprojects en Henk Markerink van de Johan Cruijff Arena hebben dat gedaan. Zij zijn twee van de zes leden van VNO-NCW West die dit jaar als ambassadeurs Energiebesparing advies geven aan ondernemers in onze regio.​
lees meer
Dinsdag 11 Juni 2019
Lobbynieuws
'Zo kan ik mijn bedrijfsvoering verduurzamen'

​Vanaf 1 juli geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Leden van VNO-NCW West vertellen hoe energiebesparing wordt omgezet in een kans voor je bedrijf. Menno Rubbens, directeur cepezedprojects: "Het kan gaan om hele simpele ingrepen."​​ Bekijk de vlog​ ​​(1.38).​

lees meer
Vrijdag 7 Juni 2019
 
Lobbypunten

 Video's

Menno Rubbens, cepezedprojects: 190618 Menno Rubbens - Informatieplicht Energiebesparing.jpgHenk Markerink, Johan Cruijff Arena:
190618 Henk Markerink Just do it.jpg