Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Doelgroepnetwerk  >  Vrouwennetwerk  >  

Skip Navigation LinksStart

Groei!

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren, zakelijke én persoonlijke groei acceleren. Daarvoor staan een actief bestuur en betrokken werkgroepen van het VNO-NCW VrouwenNetwerk. Ambitieuze vrouwen worden lid. Bewust klein blijven is uit!

Regionieuws
Ondernemerstafel weer van start

​Voor het eerst sinds de coronacrisis heeft het VNO-NCW VrouwenNetwerk een fysieke bijeenkomst gehouden. "Gezellig, waardevol en helemaal volgens de voorschriften." Bij welke fysieke of virtuele bijeenkomst sluit jij binnenkort aan?

lees meer
Woensdag 27 Mei 2020

Voor het eerst sinds de coronacrisis heeft het VNO-NCW VrouwenNetwerk een fysieke bijeenkomst gehouden. "Gezellig, waardevol en helemaal volgens de voorschriften."​

"We merkten dat er veel behoefte was aan een persoonlijk samenzijn door de ondernemers, waarin ervaringen tijdens de crisis konden worden gedeeld en vooruitgekeken naar invulling van de business met klanten." Bij Liber Dok kwamen acht dames uit het netwerk bij elkaar op een bijeenkomst georganiseerd door Gerrien Anbeek, trekker van deze ondernemerstafel. Op creatieve wijze wordt de bijeenkomst afgetrapt met een corona-proof toast, voorzien van persoonlijke plastic schaaltjes met nootjes. Voor de meeste deelnemers was het de eerste keer sinds de crisis dat er weer zakelijk in een grotere groep bij elkaar werd gekomen.

IJsland
Onder het IJslandse motto 'Never say No (to a Business Opportunity)' blikken de topvrouwen terug op de reis​ naar dat land. De IJslandse aanpak rondom de thema’s vrouwelijk ondernemerschap en gender gelijkheid kenmerkt zich door de strijdbare mentaliteit van de vrouwelijke rolmodellen. Er bestaan veel raakvlakken met de huidige tijd.

Thuiswerken
De verwachting is dat thuiswerken een tot op zekere hoogte blijvend zal zijn. Hybride vormen van samenwerken, zoals videomeetings met Zoom en Teams, zullen worden afgewisseld met bijeenkomsten op kantoor om de onderlinge cohesie te versterken, collega's te spreken 'bij de koffieautomaat' en creatieve brainstormsessies te houden. Onderwerpen die zich nu eenmaal minder lenen voor het werken op afstand.

​Intiemer, intenser
Alle aanwezigen zien de meerwaarde van deze persoonlijke bijeenkomst in deze vreemde tijd die wordt gekenmerkt door online Zoom-frimibo's. Henriette Verbeem van FemaleCapital na afloop: "Heb nog steeds een heerlijk vrij gevoel na deze post-corona meeting met mooie gesprekken. Het nieuwe nu, intiemer, intenser." Anderen mailden met een glimlach thuis te zijn gekomen, zich geinspireerd te voelen en te verheugen op de volgende bijeenkomst. "Als de restaurants weer echt open mogen voor grotere groepen zou ik een etentje ook niet verkeerd vinden". 


Vanwege de coronamaatregelen de fysieke bijeenkomsten van VNO-NCW West de afgelopen maanden niet doorgegaan. In plaats daarvan zijn online bijeenkomsten georganiseerd, afgestemd op de behoefte van de leden.

Terugblikken op onze virtuele bijeenkomsten en inspiratiesessies? 
Je vindt ze op deze pagina. Ook kun je hier webinars terugkijken. 


Op alle mogelijke manieren blijft VNO-NCW West in contact met leden. Nu kleine en grote fysieke bijeenkomsten steeds meer mogelijk worden, worden in alle regio's en doelgroepen nieuwe initiatieven opgezet. Voorlopig blijven ook onze succesvolle virtuele meetups en inspiratiesessies gewoon doorgaan. Bij welke fysieke of virtuele bijeenkomst sluit jij binnenkort aan?​ Bekijk onze agenda.​​​

Regionieuws
‘Overleg met ondernemers waardevol’

​“Dit wordt zonder twijfel het zwaarste jaar in twintig jaar als ondernemer.” Caroline van Reenen is dga van HOEZO! en lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW West. “Voor werkgevers is de vereniging nu van levensbelang.”

lees meer
Vrijdag 3 April 2020

“Dit wordt zonder twijfel het zwaarste jaar in twintig jaar als ondernemer.” Caroline van Reenen is dga van HOEZO! Projectmanagement & Congresorganisatie en lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW West. “Voor werkgevers is de vereniging nu van levensbelang. Om te delen, met elkaar mee te denken en een gezamenlijk geluid te laten horen richting politiek.”

Tekst: Pieter van der Meulen

Normaal gesproken zijn de maanden mei en juni hoogseizoen voor onze sector. De meeste congressen zijn inmiddels afgezegd. In drie weken tijd is een half jaar aan omzet weggevallen. We proberen online wel het een en ander op te zetten, maar een congres van achter een beeldscherm gadeslaan is toch saaier. Je mist de energie van mensen ontmoeten en die ene spreker in het echt zien.” Van Reenen ziet overal om haar heen hetzelfde gebeuren. Congressen van groot tot klein worden gecanceld. De sector is door het coronavirus van de ene op de andere dag fundamenteel veranderd. “Feesten en partijen, de slagroom op de taart, worden als eerst geschrapt. We zijn nu druk bezig met annuleringen en verschuivingen van events. Gelukkig zijn locaties als de Jaarbeurs en De Doelen coulant en denken met ons mee, maar we hebben ook met locaties te maken die meteen een rekening sturen, waarbij we zelfs voor de nog niet ingekochte broodjes moeten betalen. Volgens mij draait het nu juist om solidariteit en niet om snel voor je eigen hachje gaan.”

'Opstand gaat mij te ver, maar vereniging is des te belangrijker'

Waardevol overleg
“Iedereen die ik spreek uit de branche verwacht dat de wereld voor ons er anders uit gaat zien na de coronacrisis. Internationale congressen in het najaar zijn nu al geschrapt. Dit heeft een golf tot gevolg die we nog jaren gaan voelen. Hoe lang moeten we anderhalve meter afstand houden? Wat gebeurt er in congreslocaties en op vliegvelden? Gaan we alles voor de helft vullen? Bioscopen waarbij we maar de helft van de rijen gebruiken? Misschien komt het virus in de winter weer terug. Wat doen we dan? We zullen onszelf opnieuw moeten uitvinden. Online is een hoop mogelijk, maar dat verandert onze werkzaamheden ingrijpend, met gevolgen voor mijn werknemers. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn personeel, maar ik kan als ondernemer ook niet de wereld veranderen. En iedereen kijkt naar de baas voor antwoorden, maar ik weet ook niet waar het heengaat. Overleg met andere ondernemers en werkgevers is daarom ongelooflijk waardevol.”

'D​e eerste faillissementen komen eraan en we staan nog maar aan het begin'

Kracht van vereniging
“Elke Nederlandse ondernemer zou lid moeten zijn van een werkgeversorganisatie. Bij VNO-NCW West kan je ervaringen en uitdagingen delen, met elkaar nadenken over oplossingen en leren van fouten die anderen al hebben gemaakt. Dat geldt in voorspoed, maar zeker in tegenspoed. Dat maakt deze crisis pijnlijk duidelijk. Het is zonde als ondernemers niet lid zijn, want we hebben een gemeenschappelijke stem nodig. Iedereen wordt hierdoor geraakt, er moeten in razend tempo belangrijke beslissingen worden genomen. Dan wil je een organisatie achter je hebben staan die zich hard maakt voor je. Ik vind dat de overheid heel voortvarend heeft gereageerd. Maar dat neemt niet weg dat we ook moeten blijven nadenken over de lange termijn. Bedrijven lijden momenteel, de eerste faillissementen komen eraan en we staan nog maar aan het begin. De discussie over de economie is enorm lastig. De schade is nu al groot en hoe langer dit aanhoudt, hoe groter die wordt. Bedrijven die ten onder gaan, personeel dat wordt ontslagen. Het zorgt nu al voor veel stress en zorgen. Er is vrijwel niemand die niet wordt geraakt.” De discussie over de lange termijn gevolgen van de coronamaatregelen laat zich steeds luider horen. Hoe verhoudt de verwachte economische malaise zich tot de volksgezondheid? Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit, stelt dat de huidige maatregelen meer schade toebrengen aan de volksgezondheid dan het winst oplevert. Columnist Robert de Boeck gaat nog een stap verder en roept ondernemers op in opstand te komen. Hij ziet het MKB al op de rand van de afgrond staan en denkt dat er in het kabinet en de Tweede Kamer nauwelijks affiniteit is met ondernemers. “Nog een signaal dat we met VNO-NCW West duidelijk onze gezamenlijke belangen duidelijk moeten overbrengen in Den Haag. Opstand gaat mij te ver, maar vereniging is des te belangrijker. Daar heeft iedereen baat bij.”

​Lees ook:

Catastrofe in eventbranche: 3,5 miljard omzet verdampt, 48000 werkplekken verdwijnen​
Regionieuws
Troost door muziek

​“Een dame deed het raampje open en zei dat dit het eerste contact was dat ze deze week had. Juist nu moeten we steun bieden aan mensen die het moeilijk hebben.” Door de coronacrisis zijn alle concerten en optredens geannuleerd voor Merel Huizinga.  Desondanks brengt ze met muziek troost aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.   

lees meer
Woensdag 1 April 2020

“Een dame deed het raampje open en zei dat dit het eerste contact was dat ze deze week had. Juist nu moeten we steun bieden aan mensen die het moeilijk hebben.” Door de coronacrisis zijn alle concerten en optredens geannuleerd voor Merel Huizinga, oprichter van Stichting Philomela en lid van VNO-NCW West. Desondanks brengt de Amsterdammer van het jaar met muziek troost en vreugde aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.  


Tekst: Pieter van der Meulen

“Normaal gesproken geven we concerten bij zorginstellingen binnen. We geven knuffelconcerten met dieren, laten scholieren kennis maken met klassieke muziek en hebben een koor waarin vluchtelingen, expats en Amsterdammers samen zingen. Muziek verbindt en maakt dingen los in mensen. Sommige ouderen worden teruggebracht naar vroeger, herinneren zich weer dingen uit hun leven. Dat biedt zoveel troost, vreugde en schoonheid. Vanwege corona mogen we nu niet meer naar binnen om optredens te verzorgen, maar het is ondenkbaar om nu stil te gaan zitten. Eenzaamheid raakt ontzettend veel mensen, vooral ouderen. Door het coronavirus wordt dat enorm versterkt. We willen deze mensen een hart onder de riem steken.”

‘Ook al moet het buiten in de kou, wij laten mensen niet in de kou staan’

In de kou
Dus ging Huizinga in gesprek met zorginstellingen om te kijken of er niet andere mogelijkheden zijn om toch te kunnen blijven optreden. “Voor de directies is natuurlijk ook veel onduidelijk, maar wij wilden aan de slag. Als ondernemer ben ik gewend om dingen te doen. We zijn maar gewoon begonnen met zingen vanaf de straat, op veilige afstand. Ook al moet het buiten in de kou, wij laten mensen niet in de kou staan. Dat werd zo positief ontvangen door bewoners achter de ramen en vanaf balkons dat we hebben besloten ermee door te gaan. We zijn druk op zoek naar fondsen of andere manier om financiering hiervoor te krijgen. We hebben een crowdfunding actie opgezet en roepen iedereen op ons te steunen. Ondernemers zijn, net als ik heel creatief en blinken uit in doorzettingsvermogen. We hebben het allemaal moeilijk en iedereen moet zich aanpassen. Toch worden gesteund vanaf verschillende kanten, dat vind ik hartverwarmend.”
De crowdfundingactie loopt vanaf 20 maart. Inmiddels is al ruim 2500 euro opgehaald. Steun ook stichting Philomela. 

Klappen voor cultuur
“Als musici op eigen houtje gratis muziek willen maken, is dat hun keuze. Als stichting vind ik niet dat ik het van ze kan vragen. Organisaties die dit wel doen, vind ik niet het juiste signaal afgeven. Voor musici valt nu alles stil, velen hebben nul komma nul inkomen. Dat geldt eigenlijk voor de hele culturele sector, die de afgelopen jaren toch al ontzettend veel klappen heeft opgevangen. Ik denk niet dat mensen zonder cultuur kunnen. Mijn voorvader Johan Huizinga, Nederlands meest bekende historicus, zei het al in zijn boek ‘In de schaduwen van morgen’: ‘Willen we cultuur behouden, moeten we cultuur blijven scheppen.’ Bij alle grote gebeurtenissen, of dat trouwen is of begrafenissen, vallen we terug op muziek. Cultuur is het fundament van onze beschaving, dat kun je niet zomaar wegbezuinigen. En in deze onwerkelijke tijd hebben we het ook keihard nodig.”

‘Mensen die meeklappen, meedeinen of duimen omhoog doen, dat is pas erkenning’

Amsterdammer van het jaar 
In februari dit jaar werd Huizinga overtuigend gekozen tot Amsterdammer van het jaar. Uit handen van burgemeester Femke Halsema ontving zij de prijs. “Een enorme eer natuurlijk. Erkenning voor mijzelf maar vooral ook voor de stichting en alle betrokkenen die keihard werken. Ik wilde de bekendheid ook gebruiken om meer financiering te krijgen, zodat we nog meer projecten konden oppakken, maar corona heeft daar nu een dikke streep door gezet. Maar ik zit niet bij de pakken neer, dat is juist waardoor we met de stichting Amsterdammer van het jaar zijn geworden. Door muziek vanaf de straat te maken kunnen we nog steeds mensen bereiken. Ouderen vinden het geweldig. Mensen die meeklappen, meedeinen of duimen omhoog doen, dat is pas erkenning. Een dame die haar raampje open deed en zei dat dit het eerste contact was dat zij deze week had. Hartverscheurend, maar des te belangrijker. Een man die helemaal afgesloten was en ineens weer opbloeide en Avé Maria ging zingen. AT5 heeft er opnames van gemaakt. Geweldig om te zien en ik denk onmisbaar in deze tijd.” 

Lees meer over stichting Philomela 
Bekijk de video​ met Merel Huizinga​ (0.51 min)
1aeb6362-bbab-4fda-a8a1-076a5c74c1b8
Nieuwe leden
Drankengroothandel Boonekamp B.V.
LEIDEN
Drankengroothandel Boonekamp B.V.
LEIDEN
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Meer diversiteit aan leden"

Fauzia Mahomed Radja
Directeur FM Consultancy

 Video

VrouwenNetwerk: Ellen Möller (Pathé) inspires