Bij Robovalley, het kloppend hart van de robotica, worden ruim 170 ondernemers meegenomen in de wereld van Artificial Intelligence, machine learning, deep learning en de praktische gevolgen voor bedrijven. “De negatieve associatie rondom robotica is dat het ten koste gaat van banen. Enerzijds zal dat zeker zo zijn, anderzijds kan het nieuwe banen opleveren door de samenwerking tussen mens en robot”.
Tekst: Pieter van der Meulen
Tijdens de Dag van de innovatieve ondernemer bieden VNO-NCW West, Robovalley en Rabobank een kijkje in het hedendaagse, wat er nu al gaande is en de toekomst. Ons dagelijks leven is doorspekt met technologie en een bedrijfsleven zonder robots en machines is inmiddels volstrekt ondenkbaar. “Ook ik heb het innovatievirus onder de leden,” zegt Fabian van der Horst, directeur bedrijven Rabobank Zuid-Holland Midden. “Het virus riekt naar ondernemerschap, je ziet ineens overal kansen. Vandaag gaan we jullie ook besmetten.” Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West, benadrukt in haar welkomstwoord de grote waarde van een Europese Artificial Intelligence (A.I.) agenda, waarin de Nederlandse belangen krachtig zijn vertegenwoordigd. “VNO-NCW heeft een A.I. taskforce in het leven geroepen om dit onderwerp zowel nationaal als Europees te agenderen. Wij roepen alle ondernemers, juist ook kleine, innovatieve mkb’ers, op: doe mee met de A.I. coalitie!”
Nieuwe lente
“Hoewel het bij robots en A.I. lijkt te gaan over technologie, gaat het eigenlijk veel meer over mensen. Hoe stelt technologie ons in staat onze doelen te verwezenlijken en de welvaart te vergroten?” Arthur de Crook, medeoprichter en ambassadeur van Robovalley, is internationaal erkend robotica en A.I. goeroe, en neemt de aanwezigen mee in een masterclass. “Robotica en A.I. zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het beeld van robots verandert in hoog tempo, de nieuwe lente is aangebroken. In de jaren ’60 en ’70 zijn enorme stappen gemaakt, daarna heeft het een tijdje stil gelegen en nu zijn we weer helemaal los. Wie het heeft over robots en kunstmatige intelligentie heeft moet drie termen onthouden: waarneming, analyse en reactie; de vaardigheden van een moderne robot. Deze tak van technologie is ontzettend breed, ik licht ‘machine learning’ en ‘deep learning’ uit. In het geval van ‘machine learning’ leert de machine als een kind, door steeds te proberen, te falen en met de feedback die het daaruit verzamelt, zichzelf verbetert. ‘Deep learning’ gaat een stap verder. De robot ontdekt patronen in zijn taak en door te snappen wat het algoritme achter een bepaalde handeling, opdracht of gebeurtenis is, ontwikkelt het zelfs voorspellend vermogen. Het is al enige tijd duidelijk dat kunstmatige intelligentie het menselijk brein verslaat, maar we weten nu ook dat een combinatie tussen verschillende soorten intelligentie de beste resultaten oplevert. Daarom wordt het echt interessant wanneer er ook communicatie in het spel komt, tussen robots en andere mensen, met de omgeving en andere apparaten. De toepassingsgebieden van robotica en A.I. zijn eindeloos, we zien vooral in de gezondheidszorg, communicatie en mobiliteit dat er al veel mogelijk is. Daadwerkelijke implementatie in de markt is een lange en lastige weg, maar doe je niet mee, zet je jezelf automatisch op de lijst van dinosauriërs.”
Lees hier meer over de unieke samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen bij Robovalley.
Vitestro
Na de razendsnelle masterclass presenteren ondernemers hoe zij de nieuwste technologieën gebruiken om hun producten bovenaan de innovatieketen te plaatsen. Toon Overbeeke is CEO en cofounder van Vitestro en ontwikkelt de volgende generatie medische apparatuur met als doel patientbeleving en gezondheid te verbeteren. “Mij is gevraagd welke drie factoren nodig zijn voor succesvolle, baanbrekende innovatie. Ik kan het terugbrengen tot één factor: een uitmuntend team. We hebben lang en intensief naar de juiste mensen gezocht, maar alleen met perfecte werkmatches kun je écht verandering brengen.”
Lees hier meer over Vitestro
Postillion
Ook in de hospitalitybranche zijn steeds meer invloeden uit de robotica zichtbaar. Mark Struik, commercieel directeur van Postillion hotels, ontwikkelde met zijn virtuele medewerker Michiel zelfs een wereldprimeur. “De krapte op de arbeidsmarkt dwong ons op een andere manier na te denken over de invulling van vacatures. Iedereen die in de hospitality werkt, wil met mensen werken, niet ergens achter een computerscherm mailtjes beantwoorden en reserveringen invoeren in het systeem. Dus we bedachten Michiel, een A.I. medewerker die mails kan verwerken, analyseren en binnen vijf seconden een bevestiging of offerte terugsturen. Om geloofwaardig te blijven ten opzichte van onze klanten hebben we zelfs een vertraging van een half uur ingebouwd bij Michiel, om de beleving van de klant te verbeteren. De reacties, zowel binnen het bedrijf als van klanten, zijn heel positief. De ontwikkeling van Michiel is een voortgaand proces, maar de technologie erachter verzekert dat hij zich voortdurend blijft ontwikkelen en steeds meer onafhankelijk kan oppakken. Dit is een revolutionaire ontwikkeling en stelt ons in staat de echte mensen die bij ons werken te laten doen wat ze willen en waar ze goed in zijn: het bieden van oprechte gastvrijheid. Iedereen zou zichzelf de vraag moeten stellen of je gaat wachten tot er iets gebeurt, totdat de markt wordt overgenomen zoals Uber en Netflix hebben gedaan of wordt jij juist die disrupter die bepaalt in welke richting jouw sector zich ontwikkelt?”
Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft, sloot de dag af met zijn samenvattende inzichten. Uit zijn vraag wat de aanwezigen aan inspiratie, nieuwe inzichten en vragen meenemen naar huis bleek dat de bijeenkomst iedereen op positieve wijze aan het denken had gezet. Gelukkig bood de aansluitende netwerkborrel voldoende gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over een ontwikkeling die nu al relevant is voor alle ondernemers.
Geïnteresseerden konden met een drankje in de hand bij Sense Glove een live demonstratie ervaren. Lees hier meer over Sense Glove.
Bekijk hier het videoverslag