Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Algemeen Dossier

Skip Navigation LinksDebat NH - Schiphol

 

 ​Schiphol

Stelling: het aantal verbindingen met de wereld is essentieel voor het vestigingsklimaat van Noord-Holland

Tot slot de discussie over enkele stellingen met betrekking tot Schiphol, ingeleid door Hans Bakker, Voorzitter VNO-NCW West MRA. Spreker onderstreept de grote waarde van Schiphol als HUB voor (325) wereldwijde bestemmingen, de toegevoegde waarde van ruim 25 miljarden de 100.000 banen die er direct en indirect van afhankelijk zijn. Hoe meer directe bestemmingen des te beter het is voor onze banen. Spreker noemt als voorbeeld de RAI, die zich ook dankzij Schiphol heeft kunnen ontwikkelen tot een toonaangevend internationaal beurs- en congrescentrum. Zonder de HUB functie van Schiphol was dat niet gebeurd. De lijsttrekkers moeten zich door middel van een rode of groene kaart uitspreken over de onderstaande stellingen.   

Stelling: Het klimaat is belangrijker dan minder geluidshinder

Alleen CDA en VVD tonen de groene kaart. GL (Zita Pels) vindt het moeilijk verteerbaar dat het Kabinet op dit moment miljoenen investeert in de meest vervuilende industrie. Op de korte afstand zou veel meer ingezet moeten worden op de trein. Ook de SP (Remine Alberts) sluit zich hierbij aan, maar laakt het werkgelegenheidsargument. “Het MKB is de banenmotor”. Voor afstanden tot 750 is de trein een alternatief. Schiphol moet niet in groei denken maar in treinen. D’66 (Ilse Zaal) is voor duurzame groei van Schiphol. GL (Zita Pels) Nu een draagvlak probleem. De luchtvaartsector is nu veel te veel een vrije vogel. D’66 Denk in oplossingen.  

Stelling: De werkgelegenheid die voortkomt uit luchtvrachtverkeer is onmisbaar voor de regio
Op een vraag uit de zaal naar het aantal luchtvaartslots weet geen van de lijsttrekkers het juiste antwoord. Van de 500.000 zijn dat er 18.000. En die leveren een grote meerwaarde op ook voor Schiphol als cargoHUB. Adnan Tekin vind dat de oplossing bij de sector (Schiphol zelf) ligt. Zij zijn aan zet. 

Bekijk de vlog​ van het debat​​​
 
Lobbypunten