Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Den Haag  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Den Haag

​De leden van VNO-NCW Den Haag zijn ondernemers en directeuren, actief in industriële productie, groothandel, transport, bouw en zakelijke dienstverlening. Met elkaar vertegenwoordigen ze meer dan zeventigduizend arbeidsplaatsen. De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten in de regio Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Regionieuws
Honderd miljoen voor innovatie

Wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020 stelt 100 miljoen dollar ter beschikking via een grootschalig subsidieprogramma: het EXPO Live Fund. Het fonds is bedoeld de beste innovaties te helpen opstarten of uit te bouwen. Ontvang een bijdrage voor uw innovatie!

lees meer
Dinsdag 16 Oktober 2018

​De organisatie van de wereldtentoonstelling Dubai EXPO 2020 stelt 100 miljoen dollar ter beschikking via een grootschalig subsidieprogramma: het EXPO Live Fund. Het fonds is bedoeld om vanuit de hele wereld de beste innovaties te helpen opstarten of uit te bouwen. Ook Nederlandse organisaties komen in aanmerking voor financiering vanuit het fonds. Jaarlijks zijn er twee toekenningsrondes, de tweede ronde voor 2018 is nu gestart. Al eerder ontvingen twee Nederlandse bedrijven een financiële bijdrage van het EXPO Live Fund. 

De Dubai EXPO 2020 zoekt wereldwijd naar mensen die een bijdrage willen leveren aan een betere, duurzame wereld en heeft daarvoor veel geld beschikbaar gesteld in de vorm van het EXPO Live Fund. Dit is een innovatie- en samenwerkingsprogramma voor het financieren, versnellen en promoten van creatieve oplossingen die het leven verbeteren en tegelijkertijd onze planeet beschermen. Het programma geeft de mogelijkheid om financiering te krijgen tot 100.000 dollar voor innovaties die gericht zijn op de sub-thema’s van de Dubai EXPO: mobility, sustainability en opportunity.

Hoogte financiële toekenning
De hoogte van een financiële toekenning hangt af van de fase waarin het idee, de innovatie of het product zich bevindt en de schaalbaarheid. Naast financiering geeft het EXPO Live Fund toegang tot een groot netwerk en samenwerkingsverbanden. Het biedt ook de mogelijkheid om het product, innovatie of idee onder de aandacht te brengen van miljoenen bezoekers van de Dubai EXPO 2020  en lokale en internationale media.

Inzendtermijn en beoordeling
Twee keer per jaar kunnen innovaties worden ingezonden. Voor de ronde van januari 2019 kunnen de ideeën nu al worden ingediend, de inschrijving sluit op 2 december 2018.

Inzendingen worden op de volgende criteria beoordeeld:

  • Relevantie tot het thema en de sub-thema’s van de Dubai EXPO
  • Het innovatieve karakter van de oplossing / het idee / het product / het project
  • De directe toepasbaarheid in een gemeenschap of samenleving
  • De mate waarin het een duidelijk verschil maakt in een samenleving of gemeenschap
  • De uitvoerbaarheid en schaalbaarheid 
  • De aanwezigheid van een business plan
Inzenden loont
De eerste toekenningsrondes zijn al geweest en twee Nederlandse innovaties hebben financiering toegekend gekregen uit het EXPO Live Fund. Zo kreeg de Nederlandse startup Land Life Company een financiële bijdrage om met een nieuwe ‘cocoon’- technologie 500.000 bomen te planten in droog en ge-erodeerd land. Ook Designation Works kreeg een bijdrage, het bedrijf maakt het mogelijk om bomen tot volwassenheid te laten uitgroeien met 90% minder water en zonder additionele hulp.

Rebecca Braswell, directeur van Land Life Company: “Met de hulp van het EXPO Live Fund kunnen we onze doelstellingen realiseren. We starten een voorbeeldproject in Zambia en groeien dan door in drie andere landen. De financiering via het fonds heeft een grote impact op onze organisatie. We kunnen door het planten van honderdduizend bomen in plaats van tienduizend bomen lokaal gaan opereren en produceren. Het zorgt ervoor dat we onze productiekosten kunnen reduceren, carbon footprint kunnen verminderen en meer banen kunnen creëren. Dat was zonder de bijdrage uit het EXPO Live Fund nooit zo snel gelukt.”

Meer informatie en aanmelden
Kandidaten die in aanmerkingen willen komen voor financiering moeten zich voor 2 december 2018 aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.expo2020dubai.com.

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. Met een geschat aantal bezoekers van 20-25 miljoen biedt de Dubai EXPO 2020 een veel mogelijkheden en kansen voor deelnemers en bezoekers. 
Regionieuws
Creativiteit is een keuze

​“Alles kan ter inspiratie dienen. Het slechtste en meest vergezochte idee kan indirect een geniaal inzicht bieden.” Voor performance kunstenaar Maarten Bel is creativiteit vooral een kwestie van niet te snel oordelen over wat goed of slecht is. Tijdens de bijeenkomst van VNO-NCW regio Den Haag deelt hij op interactieve wijze zijn visie.

lees meer
Maandag 1 Oktober 2018

“Alles kan ter inspiratie dienen. Het slechtste en meest vergezochte idee kan, door een beetje opzij te stappen, indirect een geniaal inzicht bieden.” Voor performance kunstenaar Maarten Bel is creativiteit vooral een kwestie van buiten de gebruikelijke kaders stappen en niet te snel oordelen over wat goed of slecht is. Tijdens de bijeenkomst van VNO-NCW regio Den Haag deelt hij op interactieve wijze zijn visie.

Tekst: Pieter van der Meulen

Kunst ontmoet ondernemerschap bij Art The Hague in de Fokker Terminal. Leden van VNO-NCW regio Den Haag zijn te gast bij de kunstbeurs aan de Binckhorst en krijgen een kijkje in de enerverende wereld van de hedendaagse kunst. Ook maken zij kennis met de nieuwe regiomanager van VNO-NCW regio Den Haag en VNO-NCW Rijnland, Maik Mandemaker.


Kunst centraal
“Na het Miljoenenontbijt van vorige week is dit mijn tweede event. Ik hoop natuurlijk de komende tijd het netwerk te vergroten en versterken,” trapt Mandemaker de bijeenkomst af. De introductie van de nieuwe regiomanager blijkt de opmaat naar een gevarieerd programma. Axel Lemmens, directeur van Art The Hague, geeft achtergrondinformatie over de kunstbeurs. “Tijdens deze zesde editie van Art The Hague proberen we het karakter van Den Haag duidelijk door te laten klinken in de galerij. Kenmerk daarvan is steeds meer internationale invloeden, typisch Haags, en tegelijkertijd toegankelijk blijven voor iedereen. Met een breed programma willen we het kunstklimaat versterken. Hoewel we een goede economische tijd beleven, blijft de kunstsector achter. Daar kan je over klagen, maar met Art The Hague proberen we juist mee te groeien door de kunst centraal te stellen en zoveel mogelijk groepen uit de samenleving te betrekken.”

Artistiek en zakelijk
De kunstwereld en het bedrijfsleven kennen veel raakvlakken, stelt Richard van den Brink. De eigenaar en oprichter van Global Factories, een wereldspeler in de gezondheidszorg, vertelt dat het ondernemerschap van jongs af aan in zijn bloed heeft gezeten. “Altijd heb ik dingen willen maken die mensen willen hebben. Eigenlijk ben ik altijd aan het uitvinden en daarvoor zijn creatieve vaardigheden nodig. Ons motto met Global Factories is ‘We make Medicine Distribution Safer’. De farmaciewereld is af en toe behoorlijk ongeorganiseerd. Wij hebben samen met de Zweedse overheid een machine ontwikkeld om medicijnen te herkennen. Eigenlijk heb ik weinig affiniteit met de farmacie, maar vanuit technische kennis hebben we de markt professioneler en veiliger gemaakt. Daarnaast heb ik jarenlang Art The Hague gesponsord door het eerste werk te kopen. Samenwerking tussen kunst en de zakenwereld is van groot belang.” De brug tussen artistiek en zakelijk wordt verder benadrukt door Remko van der Weerd, Head of Audio bij Primephonic. “Wij zijn Spotify voor klassieke muziek. Streaming diensten voor klassiek zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Met Primephonic willen we de klassieke muziek, die de afgelopen jaren in zwaar weer heeft gezeten, er weer bovenop te helpen. We zijn pas net begonnen en momenteel enkel actief in Engeland en de VS maar zijn van plan enorm te groeien en nog dit jaar ook de Nederlandse markt te bestormen. Wij onderscheiden ons door een groot, duidelijk en aantrekkelijk aanbod en door het bieden van kwaliteit. Om te kunnen genieten van klassieke muziek moet je voor hoge kwaliteit gaan.”

Creatief denken
“Bekijk het eens van een andere kant, zet je aannames opzij en wees je bewust van je eigen vooroordelen.” Maarten Bel is een multidisciplinair kunstenaar die vrijwel alle gebieden van de moderne kunstwereld gebruikt bij zijn werk. Maar vandaag staat zijn boodschap centraal: creatief denken kun je leren. “Een paar tips zijn voldoende om je denkwijze creatiever en daarmee effectiever te maken. De belangrijkste tip is niet te snel te oordelen. Alles kan ter inspiratie dienen. Het slechtste en meest vergezochte idee kan, door een beetje opzij te stappen, indirect een geniaal inzicht bieden.” Ter illustratie geeft Bel de aanwezigen de opdracht een groene, duurzame innovatie te bedenken voor Art The Hague 2019 en om onorthodoxe ideeën vooral niet te snel te verwerpen. In vijf minuten blijkt dat de leden van VNO-NCW regio Den Haag meer dan in staat zijn in korte tijd tot creatieve oplossingen te komen. Of bezoekers volgend jaar inderdaad hun entree kunnen betalen door een plant mee te nemen of de beurs vanaf de bank thuis kunnen bezoeken door een virtual reality bril zal moeten blijken, maar de boodschap is duidelijk: iedereen is creatief.

Afsluitend wordt een rondleiding langs de galerijhouders op Art The Hague verzorgd en wordt nagepraat tijdens de borrel, die door het interactieve karakter van het programma extra ontspannen lijkt.

Fotoreportage

Regionieuws
MO Den Haag: BV NL kan stootje hebben

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over de Miljoenennota op woensdag
19 september gaf landelijk directeur VNO-NCW Cees Oudshoorn samen met VVD-kamerlid Martin Wӧrsdӧrfer zijn visie op de politieke plannen voor het komende jaar.

lees meer
Donderdag 20 September 2018

​“De zomerse begroting van dit kabinet laat zien dat we er momenteel goed voorstaan.” Aldus landelijk directeur VNO-NCW Cees Oudshoorn op woensdag 19 september, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over de Miljoenennota voor leden uit Den Haag en omstreken. Samen met VVD-kamerlid Martin Wӧrsdӧrfer gaf hij zijn visie op de politieke plannen voor het komende jaar.

“De economie zit al voor het vijfde jaar op rij in de lift en groeit ook volgend jaar met 2,6%”, startte Oudshoorn zijn presentatie. “Economisch gezien behoort Nederland tot een van de vijf toplanden ter wereld, blijkt uit onderzoek. Onze kracht zit ‘m voor een groot deel in onze samenwerking. Nederland is een we-society en geen me-society. We doen het met elkaar.”

Brexit
“We kunnen als BV Nederland een stootje hebben en daardoor vormt een mogelijke Brexit niet direct een gevaar”, vervolgde Oudshoorn. “VNO-NCW bereidt zich hier al op voor en gaat ondernemers helpen als het zover komt. Daar zijn we voor.” Het baarde Oudshoorn meer zorgen dat het huidige kabinet de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting op emotionele argumenten lijkt te verliezen. “Dit kabinet vergeet hoe belangrijk buitenlandse bedrijven en buitenlands kapitaal zijn voor onze economie”, aldus Oudshoorn.

Ruggengraat
VVD-kamerlid Wӧrsdӧrfer deed er nog een schepje bovenop. “Als buitenlandse bedrijven zich hier vestigen, profiteert ook het nabijgelegen midden- en kleinbedrijf.” Wӧrsdӧrfer pleitte daarnaast voor betere dienstverlening van de overheid aan ondernemers. “Het zijn niet zozeer de regels die veel tijd kosten, het gaat erom dat ondernemers behoefte hebben aan meedenkers, niet aan tegenwerkers.”

Digitalisering
Beide sprekers betreurden het dat er in de Miljoennota met geen woord is gerept over de toenemende digitalisering. “Digitalisering kan zorgen voor halvering van de huidige banen, horen we iedereen zeggen”, stelde Wӧrsdӧrfer. “Maar het kan ook tweemaal zoveel nieuwe banen opleveren. Het biedt dus kansen. Hetzelfde geldt voor cyber security.”

Theater
“Belangrijk is dat het kabinet door al het politieke theater van dit moment het zicht op de toekomst niet verliest”, concludeerde Oudshoorn tot slot. “Want er staat ons nog veel te doen. Hij noemde onder meer het groeiend personeelstekort op de arbeidsmarkt en de klimaataanpak. Vanuit de zaal werd daar de bereikbaarheid binnen de Randstad aan toegevoegd.

Fotoreportage

c8ffadb6-b12c-4554-8c15-3e14d1fbce07
Nieuwe leden
PBLQ BV
Den Haag
VNO-NCW West
DEN HAAG
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Binnen VNO-NCW West is een dynamisch en ambitieus vrouwennetwerk actief."

Tatjana Romanyk
Directeur-eigenaar Aptitude Health, educatie en advies oncologie
Dáárom ben ik lid!
"Bijeenkomsten die georganiseerd worden, zijn top. Was het vroeger een herenclub, nu is er ruimte voor iedereen."

André van Herk
Eigenaar/algemeen directeur UTS APC Groep
Dáárom ben ik lid!
"Mocht ik een keer niet kunnen, dan biedt de organisatie altijd de mogelijkheid om mij door een collega te laten vervangen."

Hans Zaat
Manager algemene zaken Brink Groep
Dáárom ben ik lid!
"De bijeenkomsten van de discussieclub geven me energie om in huiselijke sfeer met leden te discussiëren."

Joan Remmerswaal
Algemeen directeur Van Dorp installaties
Dáárom ben ik lid!
"Ik vind het een meerwaarde dat VNO-NCW Den Haag ook initiatieven als Social Club Den Haag en de Culturele Business Case actief ondersteunt"

Rosan Gompers
Directeur NewCompany Creations
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW West is belangrijk voor belangenbehartiging van ondernemers."

Kaushilya Budhu lall
DGA Meijer Advocaten en Belastingadviseurs

 Partner

 Video

Nieuwe koers VNO-NCW regio Den Haag