Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Den Haag  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Den Haag

​De leden van VNO-NCW Den Haag zijn ondernemers en directeuren, actief in industriële productie, groothandel, transport, bouw en zakelijke dienstverlening. Met elkaar vertegenwoordigen ze meer dan zeventigduizend arbeidsplaatsen. De leden ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten in de regio Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Regionieuws
Hofcatering wil met duurzame keuken impact maken

​Rob van Leeuwen (50), eigenaar van bedrijf Hof Catering, wil verduurzamen. “Ik kan Nederland niet veranderen, maar ik kan wel iets doen.”

lees meer
Maandag 14 Januari 2019

​Rob van Leeuwen (50), eigenaar van bedrijf Hof Catering, wil verduurzamen. Door de klanten bewust te maken van de CO2-uitstoot per evenement, hoopt hij dat zij kiezen voor een duurzamere keuken. Het gaat hem niet om de winst, maar om de impact en wil hierom zijn nieuwe plan graag delen met andere cateringbedrijven. “Ik kan Nederland niet veranderen, maar ik kan wel iets doen.”

door Tristan van Oorschot

Hof Catering beheert bedrijfsrestaurants en verzorgt de catering van bedrijfsfeesten, congressen en evenementen. Er werken 16 vaste medewerkers en 7 zelfstandige professionals (ZZP’ers). Rob van Leeuwen is al jaren betrokken lid van VNO-NCW Den Haag en van het VNO-NCW DGA Netwerk Zuid-Holland. Hij heeft voor onze werkgeversvereniging onder meer de galadiners verzorgd. Sinds kort brengt Van Leeuwen de CO2-footprint, of in zijn sector CO2-FOODprint, van al zijn cateringopdrachten in kaart. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW op 10 januari was deze print 1.86 kg CO2 per gast. Dit staat gelijk aan 14 kilometer autorijden op een snelheid van 80 kilometer per uur, ofwel 65 procent van een gemiddelde warme maaltijd. Een relatief duurzame borrel en dat was maar goed ook, want minister Kaag kwam spreken over de sustainability goals van de Verenigde Naties. De gasten kregen Haags duinwater, gewoon uit de kraan en Europese wijn in plaats van wijn uit het verre Chili. En de soepen en sauzen werden gemaakt van groenten die leverancier Instock ophaalt in de supermarkten omdat ze onverkoopbaar zijn geworden. 

Hoe bereken je die FOODprint?
“Sinds 2004 regelen wij de catering voor het ministerie van Financiën en leveren wij sinds 2012 daarbij een duurzaamheidsverslag. Nu willen wij aan elke klant laten zien hoe duurzaam hun eten is. Dit doen wij door de CO2-uitstoot per gast uit te rekenen aan de hand van drie factoren. Ten eerste kijken we naar de hoeveelheid afval.  We willen zo min mogelijk voedsel verspillen. Ten tweede kijken we naar de samenstelling van gerechten. Plantaardige eiwitten zorgen voor minder uitstoot dan dierlijke bijvoorbeeld. Ten derde kun je kiezen voor duurzamere ingrediënten. Rund, varken, kip, vis, insecten en groenten en fruit is de aflopende volgorde in CO2-uitstoot. Door de CO2-foodprint van verschillende assortimenten inzichtelijk te maken, kan de klant kiezen hoe duurzaam hij de catering wil hebben. We zullen vast kritiek krijgen op de manier van meten, maar daar word je beter van. Het delen van deze meetmethoden met anderen is essentieel, want zo wordt de impact groter.”

Waarom ben je destijds een cateringbedrijf begonnen?
“Mijn ouders hebben altijd al in de levensmiddelen gezeten, dus de basis voor een cateringbedrijf had ik al van jongs af aan. Zij hadden zelf een supermarkt (Van Leeuwen Comestibles) in Den Haag, die ik uiteindelijk overgenomen heb. Het werd hip om een keuken in een winkel te bouwen en eigen gerechten te maken. Hieruit is voortgekomen dat ik uiteindelijk in 1997 een traiteur begon die zich al snel exclusief richtte op partycatering. Sindsdien heeft het aantal werknemers gevarieerd tussen de 10 en 118. Voorheen was Hof Catering een gemixt bedrijf dat ook schoolkantines exploiteerde, maar sinds 2016 zijn we ons specifiek gaan richten op contractcatering van bedrijfsrestaurants en party’s. Deze verandering is doorgevoerd omdat de uitvoering van beide takken van sport te ver uit elkaar kwam te liggen. Nu zijn we gespecialiseerd, wat de kwaliteit ten goede komt. Daarnaast kreeg ik te veel klanten, waardoor ik slechts bezig was met managen. Uiteindelijk ben ik ook een jongen van de vloer. Een vrachtwagen laden en lossen en zelf gerechten voorbereiden vind ik ook heerlijk om te doen. Die diversiteit is wat mijn baan zo leuk maakt.”

Wat onderscheidt jullie catering van andere cateringbedrijven?
“Allereerst zijn wij gefocust op de keuken. De kwaliteit van het eten is het belangrijkst. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar een cateringbedrijf krijgt met veel meer aspecten te maken. Behalve voor het eten kunnen we ook verantwoordelijk zijn voor de dranken, de aankleding en de gastvrijheid. Die andere aspecten besteden wij vaak uit. Wij hebben goede samenwerkingsverbanden. Dit betekent ook dat wij lage overheadkosten hebben. Dat is belangrijk omdat wij actief zijn op een markt die conjunctuurgevoelig is. Naast de kwaliteit zijn wij dus sinds kort ook actief bezig met de duurzaamheid van het eten. We hopen binnenkort een nieuwe klant binnen te halen, ‘Hotel, Notel’, die ons vanwege de duurzame keuken interessant vindt. ”

Kun je stellen dat de mate waarin je duurzaam bent, afhangt van de vraag van de klant?
“Gedeeltelijk heb je gelijk. Opdrachtgevers zijn leidend, maar wij willen hen wel beïnvloeden, zodat wij ook goede cijfers kunnen afleveren. Ik kan Nederland niet veranderen, maar ik kan wel iets bijdragen aan de duurzaamheid. Dat de winst gaat dalen is acceptabel, want we hebben in 2018 een goed jaar gehad. De continuïteit van het bedrijf is natuurlijk belangrijk, maar de kans om vanuit een missie en visie te mogen werken is minstens zoveel waard. Dat is wat dit werk zo leuk maakt en zolang ik mijn werk leuk vind blijft de continuïteit ook gewaarborgd.”

Regionieuws
'Bedrijven hard nodig bij SDG’s'

​“Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG’s. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten.” Minister Sigrid Kaag spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

lees meer
Vrijdag 11 Januari 2019

"Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG's. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten." Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

Tekst: Pieter van der Meulen

Het nieuwe jaar wordt voor ondernemend Nederland in Noord- en Zuid-Holland afgetrapt in de Malietoren in Den Haag. Al maandenlang prijken de SDG's aan de gevel van de toren en ook tijdens de receptie staan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal.

De VN heeft zeventien ontwikkelingsdoelen opgesteld om de wereld tot 'een betere plek te maken in 2030'. De SDG's zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nederland heeft de ontwikkelingsdoelen ondertekend en ook VNO-NCW West wil met haar leden een belangrijke bijdrage doen.

"Als we alle doelstellingen van de Verenigde Naties willen halen, moeten we samenwerken," zegt Audrey Keukens, voorzitter van VNO-NCW West. "Dit is een apart doel van de SDG's, nummer 17: samenwerking. Onze leden hebben de kennis en kunde in huis waarmee ze tot de top van de wereld behoren en een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van wereldvraagstukken."

Leidraad
"De SDG's hebben toepassing op Nederland, onze eigen samenleving, maar we kijken ook hoe Nederland in de wereld en de wereld in Nederland samen kunnen werken. We zijn geen eiland. Het is goed om daar elke dag van doordrongen te zijn. U, als ondernemer, weet dat als geen ander." Voor minister Kaag zijn de SDG's de leidraad in haar beleid. Het is een investering in het voorkomen van conflicten, maar de doelen bieden ook innovatieve kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe markten aan te boren. "Ik denk dat bedrijven ontzettend veel kunnen doen. Het is zichtbaar op elke handelsmissie, maar ik hoor het, zie het en proef het ook op veldbezoeken in landen waar een ondernemer niet meteen aan zal denken. Er is altijd een vraag naar de kennis uit Nederland. Er is in elke uithoek van de wereld een Nederlander geweest die heeft durven te investeren, is gaan werken en in veel gevallen is blijven werken."

"Er is geen duurzame economische ontwikkeling zonder die verankerd is in de SDG's," stelt minister Kaag. "Het is geen nieuwe theologie, geen dogma. Het is wetenschappelijk onderwezen dat het de opbouw van samenlevingen versneld wanneer je denkt aan alle doelstellingen. En bedrijven kunnen veel doen, eigenlijk doen jullie het al. Als u meer wilt doen, kunnen wij dat steunen met de juiste kennis, investeringen en de mogelijkheid om deuren te openen. We hebben met z'n allen een heel mooi investeringsraamwerk opgezet met een progressieve handelsagenda. De topsectoren staan daarin, maar ook ondersteuning voor het mkb. Belangrijk daarin is hoe we gezamenlijk circulair kunnen denken en ondernemen. 2019 is hopelijk het jaar waarin we echt gaan leveren en het nog verder uitbouwen."

Fotoreportage

Regionieuws
Zo werkt het niet!

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!

lees meer
Woensdag 12 December 2018

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!
Lees verder

7a0644d3-9a40-406f-83ea-c1abfc1b583f
Nieuwe leden
Provite
DEN HAAG
Provite
DEN HAAG
Social Media
Dáárom ben ik lid!
"Binnen VNO-NCW West is een dynamisch en ambitieus vrouwennetwerk actief."

Tatjana Romanyk
CEO TRM Oncology B.V.
Dáárom ben ik lid!
"Bijeenkomsten die georganiseerd worden, zijn top. Was het vroeger een herenclub, nu is er ruimte voor iedereen."

André van Herk
Eigenaar/algemeen directeur UTS APC Groep
Dáárom ben ik lid!
"Mocht ik een keer niet kunnen, dan biedt de organisatie altijd de mogelijkheid om mij door een collega te laten vervangen."

Hans Zaat
Manager algemene zaken Brink Groep
Dáárom ben ik lid!
"De bijeenkomsten van de discussieclub geven me energie om in huiselijke sfeer met leden te discussiëren."

Joan Remmerswaal
Algemeen directeur Van Dorp installaties
Dáárom ben ik lid!
"Ik vind het een meerwaarde dat VNO-NCW Den Haag ook initiatieven als Social Club Den Haag en de Culturele Business Case actief ondersteunt"

Rosan Gompers
Directeur NewCompany Creations
Dáárom ben ik lid!
"VNO-NCW West is belangrijk voor belangenbehartiging van ondernemers."

Kaushilya Budhu lall
DGA Meijer Advocaten en Belastingadviseurs

 Partner

 Video

Nieuwe koers VNO-NCW regio Den Haag