Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Regionetwerk  >  Delft  >  

Skip Navigation LinksStart

Ondernemers Delft
Delft is een kring van ondernemers van VNO-NCW West, ingesloten tussen Den Haag en Rotterdam. Hiermee vervult VNO-NCW Delft de verbindende schakel naar de andere regio’s. Delft is met bedrijven zoals DSM en Yes!Delft een broedplaats voor creativiteit en innovatie.
Regionieuws
'Bedrijven hard nodig bij SDG’s'

​“Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG’s. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten.” Minister Sigrid Kaag spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

lees meer
Vrijdag 11 Januari 2019

"Bedrijven hebben een enorme rol te spelen bij de invulling van de SDG's. Het is helemaal niet meer dat zogenaamd unieke speelveld van degenen die traditioneel ontwikkelingssamenwerking verrichten." Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, spreekt met ondernemers tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West. 

Tekst: Pieter van der Meulen

Het nieuwe jaar wordt voor ondernemend Nederland in Noord- en Zuid-Holland afgetrapt in de Malietoren in Den Haag. Al maandenlang prijken de SDG's aan de gevel van de toren en ook tijdens de receptie staan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal.

De VN heeft zeventien ontwikkelingsdoelen opgesteld om de wereld tot 'een betere plek te maken in 2030'. De SDG's zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nederland heeft de ontwikkelingsdoelen ondertekend en ook VNO-NCW West wil met haar leden een belangrijke bijdrage doen.

"Als we alle doelstellingen van de Verenigde Naties willen halen, moeten we samenwerken," zegt Audrey Keukens, voorzitter van VNO-NCW West. "Dit is een apart doel van de SDG's, nummer 17: samenwerking. Onze leden hebben de kennis en kunde in huis waarmee ze tot de top van de wereld behoren en een grote bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van wereldvraagstukken."

Leidraad
"De SDG's hebben toepassing op Nederland, onze eigen samenleving, maar we kijken ook hoe Nederland in de wereld en de wereld in Nederland samen kunnen werken. We zijn geen eiland. Het is goed om daar elke dag van doordrongen te zijn. U, als ondernemer, weet dat als geen ander." Voor minister Kaag zijn de SDG's de leidraad in haar beleid. Het is een investering in het voorkomen van conflicten, maar de doelen bieden ook innovatieve kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe markten aan te boren. "Ik denk dat bedrijven ontzettend veel kunnen doen. Het is zichtbaar op elke handelsmissie, maar ik hoor het, zie het en proef het ook op veldbezoeken in landen waar een ondernemer niet meteen aan zal denken. Er is altijd een vraag naar de kennis uit Nederland. Er is in elke uithoek van de wereld een Nederlander geweest die heeft durven te investeren, is gaan werken en in veel gevallen is blijven werken."

"Er is geen duurzame economische ontwikkeling zonder die verankerd is in de SDG's," stelt minister Kaag. "Het is geen nieuwe theologie, geen dogma. Het is wetenschappelijk onderwezen dat het de opbouw van samenlevingen versneld wanneer je denkt aan alle doelstellingen. En bedrijven kunnen veel doen, eigenlijk doen jullie het al. Als u meer wilt doen, kunnen wij dat steunen met de juiste kennis, investeringen en de mogelijkheid om deuren te openen. We hebben met z'n allen een heel mooi investeringsraamwerk opgezet met een progressieve handelsagenda. De topsectoren staan daarin, maar ook ondersteuning voor het mkb. Belangrijk daarin is hoe we gezamenlijk circulair kunnen denken en ondernemen. 2019 is hopelijk het jaar waarin we echt gaan leveren en het nog verder uitbouwen."

Fotoreportage

Regionieuws
Zo werkt het niet!

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!

lees meer
Woensdag 12 December 2018

​In de Tweede Kamer wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans behandeld. Het opvangen van seizoenswerk en pieken wordt met deze wet onnodig duur en lastig te plannen. Ondernemers scharen zich daarom achter de VNO-NCW-campagne: Zo werkt het niet!
Lees verder

Regionieuws
Kijkje in nieuw PTC

​Het splinternieuwe gebouw van Holland Protonen Therapie Centrum staat in dun bebouwd hightech gebied in Delft. Ondernemers van het Zorgpower-Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam krijgen een kijkje in het bijzondere medisch behandelcentrum. Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker.

lees meer
Woensdag 28 November 2018

​Het splinternieuwe gebouw van Holland Protonen Therapie Centrum staat in dun bebouwd hightech gebied in Delft. Ondernemers van het Zorgpower-Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam krijgen een kijkje in het bijzondere medisch behandelcentrum. Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In de ontvangsthal van het tweede HollandPTC van Nederland komen zo’n 30 geïnteresseerde ondernemers van het Zorgpowernetwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam bij elkaar voor een rondleiding. Nog voordat het centrum op 30 november officieel wordt geopend, worden zij op 26 november al enthousiast ontvangen door zakelijk directeur Menno Riemersma.
Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker. De huidige methode is bestraling met fotonen, elektromagnetische energiegolven, en wordt radiotherapie genoemd. Bestraling met protonen, positief geladen deeltjes, kan veel nauwkeuriger waardoor gezond of achterliggend weefsel rond de tumor veel minder wordt geraakt. “Zo kan kanker in het oog of een hersentumor op de millimeter nauwkeurig worden behandeld, met zo min mogelijk schade aan gezonde delen toe te brengen”, legt Riemersma uit.

Specialistische expertise
Het protonencentrum is een samenwerkingsverband met drie aandeelhouders TU Delft, Leiden Universitair Medische Centrum en Erasmus Medisch Centrum en is uit strategisch oogpunt in Delft gebouwd. “Voor de protonentherapie is ruimte voor grootschalige medische apparatuur nodig. Daarnaast is naast medisch onderzoek ook hoogstand technisch onderzoek wenselijk. Deze zijn beiden aanwezig in Delft”, zegt Riemersma voorafgaand aan de rondgang.
In de gangen heerst een serene rust. Lange gangen, witte muren, witte vloer. Er heerst niet dezelfde reuring als in een ‘echt’ ziekenhuis. Dat kan ook niet anders, patiënten komen voor een dagbehandeling. Ze worden behandeld en gaan diezelfde dag weer naar huis. Het centrum dat 110 miljoen euro heeft gekost, heeft sinds medio september tot nu toe zeven patiënten behandeld. Dat moet de komende jaren groeien naar 600 patiënten, het aantal waar HollandPTC nu een vergunning voor heeft.

Gantry
Het gezelschap van het netwerk loopt naar de ruimte waar hét bestralingsapparaat staat opgesteld, de zogenaamde gantry. Een surrealistische ruimte. Indrukwekkend om te zien. “Ik wou dat het centrum er was toen ik zelf borstkanker kreeg. Als je de linkerborst bestraalt, kan je bij traditionele fotonentherapie ook het hart bestralen. Vrouwen die deze behandeling hebben ondergaan, hebben een grotere kans om complicaties aan het hart. Bij protonentherapie kan er bestraald worden tot het punt van gezond weefsel, waardoor de kans op complicaties kleiner is. Heel mooi”, zegt Verdier.

Meerwaarde bewijzen
HollandPTC wil protonentherapie naar een hoger plan tillen door een combinatie van onderwijs, research en development en behandeling van patiënten. Bij Holland PTC komen therapie, onderwijs en research samen. “Hoewel deze therapie al sinds de jaren 60 bestaat moet het nog steeds wetenschappelijk worden bewezen. Wij zullen de komende jaren daarom deze meerwaarde moeten aantonen”, aldus Riemersma. HollandPTC in Delft is het tweede centrum van Nederland. In Groningen is de eerste dit jaar geopend. Later volgt Maastricht met een centrum.

Fotoreportage

Dáárom ben ik lid!
"Mensen met andere achtergronden leren kennen, is verfrissend. Ook wil ik graag bedrijven van binnen zien."

Daan de la Parra
DGA OGD, kantoorautomatisering in Delft
Dáárom ben ik lid!
"Het lidmaatschap van VNO-NCW Delft zet mij aan het denken omdat ik ondernemers uit andere sectoren ontmoet."

Erik van Hunnik
Eigenaar First Element

 Partner

logo Rabobank.jpg